kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Televizyon el hareketleriyle yönetilecek

21.07.2007
Avustralyalı iki bilim adamı, uzaktan kumanda tutmadan, sadece el hareketleri aracılığı ile evlerdeki televizyon ve DVD oynatıcı gibi elektronik cihazlar kontrol edilebilecek bir teknoloji geliştirdi.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Wollongong Üniversitesi'nde görevli iki mühendisin geliştirdiği sistemde, elin 7 ayrı hareketini algılayan bir kontrol sistemi kullanılıyor. Sistemin kontrolleri algılayan aparatındaki tümleşik kamera, işaretleri evrensel bir uzaktan kumandaya gönderiyor. Kontrol aparatı, sekiz farklı elektronik cihazla uyumlu çalışabiliyor. Algılanan yedi el hareketi ile elektronik cihazı açma, kapatma, ses ayarı yapma, kanal değiştirme gibi işlevler gerçekleştiriliyor.

Kasıtlı ve istem dışı hareketleri ayırt edebilen aparat, sıkılmış bir yumruğu algıladığında cihazı çalıştırmaya başlarken, iki parmak ile yana doğru yapılan makas işaretini kanal değiştirme moduna geçiş olarak görüyor.
İlginç projeyi hayata geçiren Doçent Doktor Prashan Premaratne ve mühendis Quang Nguyen, yakında bütün uzaktan kumandaların tarihe karışacağını, elektronik cihazların el hareketleriyle yönetileceğini söyledi.

Premaratne, gazeteye yaptığı açıklamada, "Bu fikir, evde televizyon seyrederken, eşimin uzaktan kumandayı bulamaması ve bu yüzden sevdiği bir programı izleyememesi yüzünden aklıma geldi. Bir mühendis olarak, bu konuda bir şeyler yapabilirim dedim ve proje ortaya çıktı" dedi.
Yapılan testlerde, farklı aydınlatma seviyesine sahip ortamlarda ve değişik mesafelerde çalışabilen kontrol aparatının, üç yıl içinde pazara sunulabileceği belirtiliyor. Kontrol aparatını geliştiren Premaratne ve Nguyen, cihazın boyutunu daha da küçültüp, televizyonlara ve diğer cihazlara entegre edilebilmesi çalışmalarını da sürdürüyor.

CHA