kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bush'a baskı artıyor: Türkiye ile ilişkilerini düzelt

Yeni Haber
Amerikalı muhafazakarların önde gelen gazetelerinden Christian Science Monitor, Pazar günü yapılan seçimlerin, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin düzelmesi için taze bir fırsat verdiğini yazdı.

Harvards Kennedy Yönetim Okulu'na bağlı Belfer Bilim ve Uluslararası İlişkiler Akademisi yöneticisi olan Graham Allison tarafından kaleme alınan makalede, yaklaşık 80 yıl önceki kuruluşundan bu yana Türkiye'nin demokrasiye doğru uzun ve pürüzlü bir yolda ilerlediği ifade edildi. Makalede, Türkiye'nin sorumluluk sahibi bir NATO üyesi ve düzensiz bölgede ABD'nin en güvenilir ve etkili müttefiki olduğu vurgulandı.

Makalede, hafta sonu yapılan seçimlerle birlikte Türk-Amerikan ilişkilerinin düzelmesi için taze bir fırsat olduğu, yaraların iyileştirilmesi gerektiği ifade edildi.

"2000'DE ABD'NİN İMAJI OLUMLUYDU"

2000 yılında PEW Araştırma şirketinin yaptığı kamuoyu yoklamasında Türklerin yüzde 52'sinin ABD hakkında olumlu görüş bildirdiğini hatırlatan gazete, bunun o dönem İsrail dışında bölgedeki diğer bütün ülkelerden daha yüksek olduğunu vurguladı. Gazete, aynı şirketin 2007 yılında yaptığı araştırmada ise bu oranın yüzde 9'a düştüğüne dikkat çekti.
Makalede, daha da dikkat çeken sonucun, Türklerin ABD'yi ulusal güvenlikleri karşısındaki en büyük tehdit olarak görmesi olduğu kaydedildi.
2003 yılı Mart ayında Türklerin yüzde 90'ının Irak işgaline karşı çıktığı ifade edilen makalede, ABD'nin desteklediği özerk ve cesareti artan bölgesel Kürt yönetiminin Türkiye'deki milliyetçiler için bir tehdit olduğu belirtildi. Makalede terör örgütü PKK'nın ise ılımlı Türkleri bile öfkelendirdiği ifade edildi.

"TERÖRİSTLER ABD'Yİ VURUP MEKSİKA'YA KAÇSAYDI TEPKİ NE OLURDU"

Makalede, "Teröristler Amerikan şehirlerini bombalayıp sınırdan Meksika'daki sığınaklarına geçseydi ABD'nin vereceği tepkiyi bir düşünün" denildi.
Türkiye'nin Irak'taki Kürt bölgesi için yapıcı bir rol oynayabileceği hali hazırda 300'den fazla Türk şirketinin bölgede yatırım yaptığı kaydedildi.

BUSH'TAN ERDOĞAN A TEBRİK TELEFONU

ABD Başkanı George Bush, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim zaferi için tebrik etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, "Başkan Bush, Başbakan Erdoğan'ı arayıp pazar günkü seçimi kazanmış olmasından ötürü kutlamış ve müttefikimizle ilişkileri daha güçlendirme taahhüdünü yinelemiştir" dedi.

Bush'un Erdoğan'ı başkanlık uçağı "Air Force One"dan aradığı belirtildi.