kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Meksika'da uyuşturucu tacirlerine rekor darbe

Yeni Haber
Amerikan federal ajanları, uyuşturucu ticareti bağlantısı nedeniyle 4 aydır aradıkları bir işadamını Maryland eyaletindeki bir restoranda yakaladıktan sonra adamın Meksika'daki evinde yaptıkları aramada 207 milyon dolar nakit para ele geçirdi.

Bahse konu para dünyada tek seferde ele geçirilen en yüksek meblağlı nakit uyuşturucu parası olarak kayıtlara geçti.

Zhenli Ye Gon'u Maryland Eyaleti'ndeki bir restoran Pazartesi akşamı yakalayan federal ajanlar, Çin asıllı Meksikalı kaçağı "organize suç, uyuşturucu trafiği ve silah kullanmak" suçlarından arıyordu.

Meksika Başsavcısı Eduardo Medina Mora, Gon'un yakalanması ile ilgili , "muhteşem haber" yorumunu yaparken, yetkililer kanun kaçağının, Amerika kıtasının en büyük uyuşturucu çetesi içinde bulunduğunu açıkladı.

Yetkililer, bölgede 2004'ten itibaren faaliyet gösteren Gon ve ekibinin, uyuşturucu hammaddelerini billurlaştırarak ABD'ye soktuğunu bildirdi.
Unimed Pharm Chem de Mexico SA, isimli şirketi tarafından uyuşturucu hammaddesi olan kimyasalları ithal ederek, Meksika'nın Toluca şehrinde kurduğu bir ilaç fabrikasında uyuşturucu ürettiğini itiraf eden Gon, evinde bulunan paranın Meksika'da iktidarda bulunan partiye ait olduğunu iddia etti. Felipe Calderon'un 2006'da başkanlığı kıl payı kazandığı seçimlerde parti yetkilileri tarafından başkanın ölüm tehdidi aldığı gerekçesi ile söz konusu parayı saklamaya zorlandığını öne süren Gon'un iddialarını Calderon, "tamamen uydurma" olarak niteledi.

Gon'un Amerikalı avukatı Ning Ye, Meksika hükümeti tarafından "berbat kanıt"larla müvekkilinin suçlandığını belirterek, Gon için ABD'ye politik sığınma talebinde bulunabileceklerini duyurdu.

Başsavcı Mora, Ye Gon'un kız arkadaşı Michelle Wong'un da Las Vegas'ta yakalandığını ve çeşitli suçlarla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Gon'un Meksika'daki avukatı Rogelio de La Garza, Amerikan yetkililerin hiçbir mahkemeye çıkarılmadan müvekkilinin sınır dışı edilmesinden korktuğunu dile getirerek, Gon'un Meksika'ya gönderilmesinin ardından hemen özgürlüğüne kavuşması için çalışmalara başladığını kaydetti. Garza, müvekkilinin evinde ele geçirilen 207 milyon dolarlık nakit paranın legal yollardan kazanıldığını ve Gon'un hiçbir narkotik madde ile yakalanmadığına dikkat çekti.

Amerikan Uyuşturucuyla Mücadele Teşkilatı (DEA) Şefi Karen Tandy, işbirliğinden dolayı Meksikalı ajanları kutlarken, "dünyanın şimdiye kadar gördüğü tek seferde en büyük uyuşturucu bağlantılı nakit para"nın yakalandığını açıkladı.

(CHA)