kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gümrük oyları Hakkari'de sonucu değiştirdi

Yeni Haber
Hakkari'deki oy dağılımını ve meclise gidecek milletvekilliği sırasını gümrüklerden gelen oylar değiştirdi.

Hakkari'de yapılan 23. Dönem Milletvekilliği genel seçimlerinin kaderini gümrüklerden gelen oylar değiştirdi. Günlerdir özellikle Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) desteklediği bağımsız adaylar ile Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) arasında çekişmelere neden olan seçimlerde oyların 29 binini AK Parti alırken, DTP'li Bağımsızlar 43 bin oy aldı. Bağımsız aday Sebahattin Suvağcı'nın, 14 bin 677 oy alarak AK Partili Özbek'i 45 oyla geçmesi, gözleri gün içerisindeki gelişmeler çevirdi. Resmi olmayan ilk açıklamalarda Meclis'e bağımsız adaylardan Sebahattin Suvağcı ve Avukat Hamit Geylani ile AK Parti'den Dr. Rüstem Zeydan'ın Milletvekili olarak gireceği belirtildi. Ancak gümrüklerde gurbetçi vatandaşların kullandığı oyların illere dağılımı yapıldıktan sonra Hakkari'ye 232 oyunu geldiği haberi alındı. Resmi olmayan ilk sonuçlardan sonra oluşan bu değişiklik, AK Partili Özbek'in oylarını arttırırarak, daha önce kazandığı bildirilen bağımsız adaylardan Sebahattin Suvağcı'yı geride bırakıp kazanmasını sağladı. Yine ilk sayımda, Yüksekova'dan bir sandıkta geçersiz sayılan 29 oyun da İlçe Seçim Kurulu tarafından kabul edilerek oy orankarına eklenmesiyle birlikte oyları bağımsız aday Sebahattin Suvağcı'nın oylarını geçen Özbek'in evine ziyaretçiler tebrik için akın etti. Evi Teksek konutlarında bulunan AK Partili Abdulmuttalip Özbek, tebrik için gelen ziyaretçileri kapıda karşılayarak evinde ikramlarla bulundu.
Kapılarını basın mensuplarına açan Özbek, ilk sayımlarda bağımsız adayla kendi arasında 45 oyluk bir fark olduğunu, tam seçimleri kaybettiğini düşündükleri esnada gümrüklerde kullanılan oylardan Hakkari'ye düşen 232 oyluk payla bir anda rakibini, kesin olmayan sonuçlarla geçtiğini söyledi. Özbek, ayrıca Yüksekova'daki bir sandık sayımına yaptıkları itirazla geçersiz sayılan 29 oyun, Seçim Kurulu Başkanlığı'nın kararıyla geçerli sayılarak kendi hanelerine eklendiğini belirtti. Dindar bir aileden geldiğini söyleyen Özbek, seçimleri kaybettiğini düşündüğü anda da seçimleri kazandığı haberini aldığı anda da sevincinin aynı olduğunu kaydetti. Meclis'e gittiği halde kesinlikle hizmet etmek için var gücünü kullanacağını, kendisine oy veren ve vermeyen arasında kesinlikle ayırım yapmayacağını defalarca belirttiğini söyleyen Özbek, bunu yine tekrarladığını ifade etti.

Özbek'in seçilmesine en çok sevinen 8 yaşındaki oğlu Yüksel Özbek, okuyarak babasını takip edeceğini, babasının ilkin kaybettiğini sandıklarını, daha sonra kazandığını, kazanmasına son derece sevindiğini belirtti.

Resmi olmayan sonuçlara göre kazanan milletvekili adaylarının isimleri şöyle:

1- Dr. Rüstem Zeydan (AK Parti)
2- Abdulmuttalip Özbek (AK Parti)
3- Av. Hamit Geylani (Bağımsız)