kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mühendis ve avukatlar çoğunlukta

Yeni Haber
23. dönem meclisinde en çok mühendis ve avukat milletvekili bulunacak. Yeni Meclis'te 91 mühendis kökenli milletvekili, 83 de avukat kökenli milletvekili olacak. Yeni dönemde doktor, yönetici, öğretmen, sanayici, öğretim üyesi milletvekilleri de bulunuyor. Milletvekilleri arasında arkeolog, sosyal araştırmacı, analist, emniyet müdürü, psikolog, veteriner, sosyolog, tercüman, denetçi, diş hekimi, ilahiyatçı, yayıncı, sigortacı da var. Meclis'in arkeolog milletvekili MHP'den tarihçisi ise AKP'den. Meclis'in bağımsız milletvekilleri arasında ise hukukçular ağırlıkta.

Yüksek Seçim Kurulu'nun milletvekili kesin listelerini yayınlamasının ardından milletvekilleri de mazbatalarını alacak ve yemin ederek göreve başlayacak. Yeni dönemde ise milletvekillerinin meslek grupları çeşitlilik gösteriyor. Meclis'te en çok yer alan meslek grubu, aralarında Ziraat ve inşaat mühendislerinin de bulunduğu, mühendislik. Meclis'te mühendis milletvekillerinin sayısı 91'i buldu. İkinci sırada ise avukatlar ve hukukçular yer alıyor. AKP, CHP ve MHP'den 83 avukat kökenli milletvekili yeni dönemde yer alırken, DTP'li bağımsızlar arasında da hukukçu milletvekilleri ağırlıkta. DTP'li hukukçu bağımsızlar arasında Aysel Tuğluk, Ayla Akat, Bengi Yıldız, Hasip Kaplan, Hamit Geylani, Selahattin Demirtaş bulunuyor.

Milletvekilleri arasında, mühendisler ve avukatların yanı sıra 43 öğretim üyesi, 32 doktor, 31 yönetici, 21 iktisatçı, 17 eğitimci, 17 öğretmen, 7 bürokrat yer alıyor. Yeni dönemde Meclis'te ayrıca az sayıda da olsa gazeteci, sosyal araştırmacı, emniyet müdürü, kimyager, bankacı, çiftçi, veteriner, büyükelçi, sosyolog, psikolog, bürokrat, denetçi, siyaset bilimci, analist, mütercim, yayıncı, muhasebeci, ilahiyatçı, sigortacı, tarihçi, araştırmacı ve danışman kökenli milletvekili de yer alacak.

MECLİS'İN ARKEOLOG'U MHP'DEN TARİHÇİSİ AKP'DEN

Meclis'te yeni dönemde bir de arkeolog kökenli milletvekili bulunacak. Meclis'in arkeolog kökenli milletvekili MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz olacak. Meclis'in emniyet kökenli ismi CHP'den Meclis'e giren ve DSP'ye geçecek isimler arasında bulunan İzmir Milletvekili Recai Birgün, analisti AKP Çankırı milletvekili Suat Kınıklıoğlu, sosyal araştırmacısı Ayşe Jale Ağırbaş, Tarihçisi AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu olacak. Meclis'in yeni dönemde sporcusu AKP Sivas Milletvekili dünya şampiyonu güreşçi Hamza Yerlikaya, sanatçısı ise yine AKP'den Meclis'e giren Osman Yağmurdereli olacak.

(ANKA)