kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
EMRE AKÖZ

Baykal istifa etmez

Acaba CHP lideri Deniz Baykal istifa eder mi? Tahminim şöyle: Yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar etmez.
Niçin mi? Anlatmaya çalışayım...
CHP şu anda bir ' misyon' partisi. Yani onun bir ' görevi' var. Nedir bu görev? Bürokratik elitin görüşleri ve çıkarlarını siyaset alanında temsil etmek.
Bu görevi gereği, her türlü aracı kullanarak, Meclis'ten bir kişinin (ki bu aynı zamanda AKP grubundan birisi demektir) Cumhurbaşkanı seçilmesini engellemeye çalışacak.
Bürokratik elit nasıl bir zümre?
Bir örnekle açıklamaya çalışayım: Nisan ayında Köşk seçimleri tartışılırken YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç, kendisinin seçtiği, Cumhurbaşkanı Sezer'in de atadığı rektörleri arkasına toplayarak bir basın toplantısı düzenledi.
Bu toplantıda cumhurbaşkanının nasıl bir kişi olması gerektiğini, " bir siyasi parti lideri edasıyla " anlattı ve " 367 şarttır " dedi.
Eğer Teziç o açıklamayı bir profesör, bir hukuk uzmanı olarak yapsaydı sorun olmazdı. Fikrine katılmasak dahi, " Onun görüşü böyleymiş " deyip geçerdik.
Halbuki Teziç konuşmasını " YÖK Başkanı " sıfatıyla yaptı. Bu da Meclis'in, yani siyasetin işine müdahale etmekti.
Teziç'in hemen görevden alınması gerekiyordu. Peki Cumhurbaşkanı Sezer bu kararı imzalar mıydı? Asla!
İşte kritik nokta bu:
Askeri ya da sivil bir üst düzey bürokrat, siyasetin, Meclis'in, partilerin alanına giren bir meseleye müdahale ederse Köşk ne yapacak?
"Zirvedeki yetkili " olarak, Cumhurbaşkanı o kişiyi görevden alacak mı, almayacak mı?
Bürokratik elitin en büyük korkusu, Çankaya koltuğuna " o imzayı " atacak bir kişinin oturması.
Bu, " hayati " bir nokta.
Bürokratik elitin maddi ve manevi imtiyazlarının sürmesi buna bağlı.
Dikkatinizi çekmiştir: Önce " eşi türbanlı bir kişi Köşk'e çıkamaz " dediler. Sonra da eşi türbanlı Abdüllatif Şener'e göz kırptılar.
AKP'nin dört kurucusundan biri olan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bu sinyali alınca yeniden aday olmadı.
Bugünlerde bir siyaset gurusu gibi konuşuyor. "Partiler üstü ve ötesi bir kişi" havasında.
Hatırlayın: Bakan Şener, Türk Dil Kurumu'nun kuruluş yıldönümünde Cumhurbaşkanı Sezer'in yanında otururken çevreye nasıl da gururla bakıyor, nasıl da " ölçülü ölçülü " gülümsüyordu.
Bürokratik elitin amacı Abdüllatif Şener'in aday gösterilmesini sağlayarak, AKP grubunu bölmekti: " Bu kişi sizden... Partinizin kurucusu... Bakın, eşi de türbanlı... Daha ne istiyorsunuz, uzatmayın, uzlaşın, gelin oy verin..."
Böyle bir durumda AKP milletvekilleri Şener'e oy verseler bir dert, vermeseler bir dert:
Verirlerse, o zaman bürokratik elitin adayını seçmiş olacaklar. Sezer'in imza atmadığı kritik belgelere, Şener de atmaz... Vermezlerse ve 367 bulunamadığı için tekrar erken seçime gidilirse, bu kez AKP'nin durumu halka anlatması mümkün olamayacak...
Bu senaryo gerçekleşir mi?
Bilmiyorum.
Sanmıyorum da: Çünkü oyun ortaya çıktı.
Ancak şurası açık: Bu tip senaryoların uygulanabilmesi için Deniz Baykal gibi ' tecrübeli', ' katı laikçi', dayatmanın kralını yapıp, " dayatıyorlar " feryadını koparacak bir liderin CHP'nin başında bulunması gerekiyor.
Eğer Baykal şimdi istifa ederse, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde bürokratik elitin çıkarlarını ve taleplerini Meclis'te kim temsil edecek? Kim dile getirecek?
Deniz Baykal evine döndüğü takdirde CHP'de müthiş bir liderlik yarışı başlar... Parti ister istemez enerjisini bu alanda harcayacağı için AKP'ye direnmez. Gevşer. Disiplini bozulur.
Özetle: Deniz Baykal'ın misyonu henüz bitmedi. " Seçimde yenilmedik. Partimizin oyu artmıştır " deyip görevini tamamlamaya çalışacak.
Baykal olmazsa AKP ile MHP'nin uzlaşmasını kim engelleyebilir?
Bakalım tahminim tutacak mı? Baykal şimdi istifa ederse gerçekten çok şaşırırım ama aynı zamanda ilk kez kendisine saygı duyarım.