kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Zafer, Erdoğan’ın.. Hezimetin adı, Baykal!..

Bu seçimin özeti iki cümledir.. Recep Tayyip Erdoğan Cumhuriyet tarihinin belki de en büyük seçim zaferini kazanmıştır. Hezimetin adı da Deniz Baykal'dır.. Şimdi, derinlemesine sayısız yorum yapılacak.. Yapılmaya başladı bile, AKP'nin seçim zaferini değerlendiren.. Saygı duymak lazım.. Ama bunlar bir gerçeği değiştirmeyecek.
Bu seçim zaferi, tümüyle Recep Tayyip Erdoğan'a aittir, AKP'ye bile değil.. Çünkü AKP Lideri, her şeye el koymuştu. Milletvekili listelerini tek başına yaparken, içlerinde partinin ünlüleri de olan yığınla milletvekilini kenarda bırakmış, partiye yeni bir vitrin getirmişti. Tüm seçim kampanyasını kendisi planlamış, kendisinden başkasına ortalarda görünme, konuşma hakkı vermemiş, sivri liderlerden Bülent Arınç'ı mesela, nerdeyse silmişti.
Erkan Mumcu darbesi ile, Merkez'deki tek parti DP çökünce, Erdoğan açılan boşluğu hemen değerlendirmiş ve anında söylemleri ile AKP'yi merkez partisi ilan etmişti. Bu "Ilımlı İslam" politikasından önemli bir kaymaydı ve liberal, demokrat ve merkezci muhafazakar oyların AKP'de yoğunlaşmasını sağlamıştı.
Doğu'da PKK destekli olduğu ileri sürülen DTP'ye karşı ayakta duran tek partinin, ötekiler silinirken AKP olduğuna dikkat edin. Sadece bu bile doktora tezi olacak önemli bir politik gelişmedir. Çok dikkatle ve önemle yorumlanmalıdır.
AKP başarısız bir sonuç alsa, bugün Recep Tayyip Erdoğan yoktu.
O zaman seçimin galibi de tartışılmaz!.. 2007 temmuzunun hezimete uğrayan mağlubu Deniz Baykal'dır. Bu ortamdaki bir seçimde bile rakibine tarihi bir zafer kazanma imkanı veren Baykal, yenile yenile yenilmeyi bile öğrenemedi. Mehmet Ağar'ın jestini yapmayı dahi beceremedi.
Çünkü hep dedik, Baykal'ın aklında, hedefinde, iktidar olmak filan yok. CHP'nin başında kalmak, muhalefet lideri olmak, ona yetiyor. Tüm hırsı, hevesi o kadarla sınırlı.. Bu yüzden partiyi ileriye götürebilecek herkesi tasfiye ediyor, sadece kendisine biat edenlere yaşam hakkı tanıyor.
Bu sınır CHP'ye yeter mi?.. Bugüne kadar Baykal'ın emir kulu gibi davranan parti kurultayı nihayet "Yeter" der mi, göreceğiz..
Kendi memleketi Antalya'da bile partisine seçim kaybettiren kişi, lider kalabilir mi?. Bu liderle CHP'nin kendini yenilemesi, geleceğe umutla bakması mümkün olabilir mi?.. CHP bu yenilemeyi yapmazsa, bugün onlara oy veren yüzde 20'ler de bıkıp, usanıp, umutsuzluğa kapılıp yeni arayışlara yönelmezler, CHP ilerde bu oyu da arayacak duruma düşmez mi?..
Seçim bitmiştir. Şimdi yapılacak tek şey, milletin oyuna saygı göstermektir. Öte yanda, gerek AKP, gerekse muhalefet bu oyun değerlendirmesini çok ince ve çok doğru yapmak zorundadırlar.