kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Eksikler var, Basel 2'yi 2009'a erteledik

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
BDDK, kredi riskinin ölçümünü ve yönetilmesini esas alan Basel 2 kriterlerine uyum sürecinde bazı düzenlemeleri 1 yıl erteledi..
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi riskinin ölçümünü ve yönetilmesini esas alan Basel 2 kriterlerine uyum sürecinde bazı düzenlemeleri 1 yıl erteledi. Özellikle, bankaların Eurobond portföyünü yakından ilgilendiren kredi derecelendirmesinde oluşacak farklılıklar ilave sermaye zorunluluğu getirebilecekti. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, SABAH'a yaptığı değerlendirmede, "Henüz kredi derecelendirmesi yapabilecek şirketler kurulmadığı gibi rating ölçümünün banka ve şirket bilançolarını doğrudan etkileyebilecek sonuçları ortaya çıkacaktı. Bu nedenle Basel 2 ile ilgili bazı düzenlemeleri 2009 yılına ertelemeyi uygun gördük" dedi.

BANKALAR RAHATLADI
BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, kredi riskinin hesaplanmasında % 0 risk ağırlığı olan bankaların yabancı para cinsinden gerek devlet iç borçlanma senetlerinin (Eurobond) gerekse Merkez Bankası nezdindeki alacaklarının ülke kredi notuna dayalı olarak riske edilmesinin gündeme gelecekti. Bu durumda banka sermaye yeterliliğinin hesaplanmasında örneğin A notuyla değerlendirilen Eurobond'lar için Türkiye'nin ülke notu olan B derecesinin esas alınması gerekecekti. Böylece bankaların sermayelerini artırmaları zorunluluğu oluşacaktı. Bu gelişme para ve maliye politikalarını da etkileyecekti.

KOBİ'LER DE İSTEDİ
Öte yandan kredi riskinin derecelendirmeye dayalı hesaplanması reel sektör firmalarının uluslararası muhasebe ve finansal raporlama standartları ile uyumlu finansal tablolar hazırlamalarını gerektiriyor. Ancak bu standartların uygulanmasını zorunlu hale getirecek hükümleri içeren yeni Türk Ticaret Kanunu ise henüz yürürlüğe girmedi.