kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

YTL 6 yılın zirvesinde

Yeni Haber
Seçimlerden yeniden tek parti iktidarının çıkması ve dışarıda da risk alma iştahının yeniden artmasıyla güne güçlü başlayan lira, Merkez Bankası'nın günlük döviz alım miktarını artırmasını doğrudan döviz alım müdahalesi ihtimalinin azalması olarak yorumlayan piyasada, dolar karşısında Temmuz 2001'den bu yana yeni en yüksek seviyelerine sıçradı.

Merkez Bankası yarından itibaren günlük döviz alım miktarını ihale ve opsiyon kullanımı olmak üzere toplamda en yüksek 45 milyon dolardan 120 milyon dolara çıkaracağını açıkladı.

Bankalararası piyasada dün akşam bugün valörlü işlemlerde 1.2465 YTL seviyesini kırarak Temmuz 2001'den bu yana en düşük düzeyini gören en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 15:19'da 1.2345/55 YTL'den işlem görüyordu.

Bir döviz yetkilisi, "Merkez Bankası'nın ihaledeki miktarı artırması yakın zamanda doğrudan alım müdahalesi yapmayacağı beklentisini artırdı. Bu nedenle herkes pozisyonlarını yeniden açmaya başladı. İhalenin etkisinin bir süre sonra kendisini göstereceğini düşünüyorum" dedi.

Unicredit'ten Stratejist Simon Quijano-Evans, "Merkez Bankası günlük döviz alım ihalelerindeki tutarı artırdı. Biz doğrudan müdahale edebileceğini ve geçen hafta başladığı likidite senedi ihraçlarının miktarını artırabilir ve ihaleleri sıklaştırabilir" dedi.

TAHVİL/BONODA KÂR SATIŞLARI VAR

Bankalararası spot piyasanın dünkü kapanışında yüzde 17.25 olan 6 Mayıs 2009 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi, bugün valörlü işlemlerde 17.19 oldu. Gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi 1519'da yüzde 17.18'de bulunuyor.

Özel bir bankanın tahvil/bono yetkilisi, "Dövizdeki düşüşe rağmen bonoda kâr satışları etkili oluyor. Burada yüzde 17 bileşik faizin kırılmasının zor olacağı beklentisi, ayrıca global piyasalardaki riskli sabit getirili ürünlerindeki spread genişlemesi de bono faizleri üzerinde bir baskı oluşturuyor. Şu anda gösterge bonolar 2-2.5 puan negatif fonlama seviyelerinde, o nedenle pozitif haberlerin bono üzerindeki olumlu etkisi momentum kaybediyor" dedi.

Aynı bankacı, yüzde 17 bileşik seviyesinin kırılabilmesi için global piyasaları tedirgin eden riskli mortgage kredilerinin gündemden düşmesi ve tahvillere yeni yabancı sermaye akışının olması gerektiğini belirterek, "Yurtdışı kötüyken içerisi çok iyi olsa da yüzde 17'nin kırılması zor görünüyor" dedi.

Pazar günü yapılan genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, oyların yüzde 46.5'ini alan AKP 340 milletvekiliyle yeniden tek başına iktidar olmayı garantiledi. Seçimlerde yüzde 20.9 oy alan CHP 112, yüzde 14.3 oy alan MHP 71 milletvekili çıkartırken, Meclis'e büyük çoğunluğu DTP destekli olmak üzere 27 de bağımsız milletvekili girdi.

AKP'nin cumhurbaşkanını seçmeye yetmeyecek bir çoğunlukla tek başına iktidar olma olasılığı, bir süredir piyasalarda en olumlu senaryo olarak nitelendiriliyordu. Bu senaryonun gerçekleşmesiyle genel seçimler riskinin azalması dün Türk kıymetlerine yüklü fon girişlerine yol açtı.

REUTERS