kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sezer, Erdoğan'ın istifasını onayladı

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Bakanlar Kurulu'nun istifasını kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer'in bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından sunulan Bakanlar Kurulu'nun istifasını kabul ettiği belirtildi.

Açıklamada, bugüne kadar geçen hizmetleri için teşekkürlerini ifade eden Cumhurbaşkanı Sezer'in, Bakanlar Kurulu'nun, yeni hükümet kuruluna kadar göreve devam etmesini istediği kaydedildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçimi konusunda, ''Şüphesiz ki, Abdullah Gül Bey'in bu noktadaki iradesi, bu noktadaki düşünceleri benim için çok çok önem taşıyor'' dedi.

Bu konuları, kendi aralarında değerlendirip müzakere edeceklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, herhangi bir gerilime fırsat vermeden, bir dayanışma içerisinde yeni oluşacak parlamentoyla bu işleri çözeceklerine inandığını söyledi. Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, bir gazetecinin, bugünkü gazetelerde ''Halk lideri'', ''Halkın cevabı'' gibi ifadeler yer aldığını hatırlatarak, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşananların AK Parti'nin aldığı seçim sonucuna nasıl yansıdığını ve Abdullah Gül ile cumhurbaşkanı adaylığı konusunda bir değerlendirme yapıp yapmadıklarını sorması üzerine, konuyla ilgili açıklamaları daha önce yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti: ''Arkadaşlarımız mazbatalarla birlikte geldikten sonra, yapacağımız değerlendirmelerimizi yapacağız. İlk etap parlamentonun yeni divanının oluşmasıdır. Ardından cumhurbaşkanı sürecine yönelik olarak da adımlarımızı aramızda müzakerelerimizi yaparak atacağız. Ama şunu yine söylüyorum, şüphesiz ki, Abdullah Gül Bey'in bu noktadaki iradesi, bu noktadaki düşünceleri benim için çok çok önem taşıyor. Bunları aramızda değerlendirip, müzakereleri yapıp ülkemizde de herhangi bir gerilime fırsat vermeden, bir dayanışma içerisinde yeni oluşacak parlamentoyla bu işleri çözeriz diye inanıyorum, düşünüyorum.''

Başbakan Erdoğan, Meclis Başkanlığı ile ilgili bir uzlaşma aranıp aranmayacağı yönündeki soruya ise ''Bunları daha sonra konuşalım'' yanıtını verdi. Diğer ülkelerin başbakanları ya da devlet başkanları ile görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine Erdoğan, ''Telefonlar gelmeye başladı'' dedi.

Erdoğan, şu ana kadar bazı ülkelerden arayanlarla görüştüklerini, bazılarıyla ise makamına geçtikten sonra verilen randevular çerçevesinde görüşeceğini kaydetti. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, İtalya Başbakanı Romano Prodi, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Başbakan Ferdi Sabit Soyer'in aradığını bildiren Erdoğan, aramaların sürdüğünü söyledi.

MUHALEFET İLE GÖRÜŞME

Erdoğan, bir gazetecinin sorusu üzerine, seçim sonuçlarıyla ilgili olarak CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı ve eski DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ı arayarak görüştüğünü, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi de aradığını ancak henüz görüşmediklerini söyledi.

CHP lideri Deniz Baykal'ın ''Seçimi kaybedersem Rodos'a kadar yüzerim'' sözlerinin hatırlatılarak, ''Açıklanan sonuçlara göre Sayın Baykal seçimi kaybetti, ne tavsiye ediyorsunuz?'' sorusu üzerine Erdoğan, bu konularla ilgilenmediğini söyledi. Erdoğan, ''Onları seçim meydanlarında bıraktım. Şimdi yeni bir sayfa açtık, ak sayfa... Ak sayfada yeni bir süreci beraberce yazmaya başlayacağız'' dedi.

Baykal ile görüşmesinde neler konuşulduğunun sorulması üzerine ise Erdoğan, seçim sonuçlarının ülke için, millet için ve demokrasi için hayırlı olması temennilerinde bulunduklarını söyledi. Erdoğan, ''(Meclis oluştuktan sonra da sizleri atacağımız yeni döneme yönelik adımlarla ilgili ziyaret edeceğim) dedim kendilerine. Onlar da memnuniyetlerini ifade ettiler'' diye konuştu.

Erdoğan, bir soru üzerine kısa da olsa bir tatil yapabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Sezer'in, AK Parti'nin aldığı yüksek oy oranıyla ilgili bir yorumu olup olmadığı sorusu üzerine de Erdoğan, ''Sayın Cumhurbaşkanı bizleri tebrik ettiler, kutladılar. Biz de kendilerine müteşekkir olduğumuzu söyledik'' dedi.