kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Halk bildirisi

ERGUN AKSOY
AK Parti 2002'ye göre 12 puan artan yüzde 46.6 oy oranı ile çok partili dönemin en önemli zaferlerinden birini kazandı. 340 milletvekili getiren bu oy partiyi ikinci kez tek başına iktidar yaptı..
Cumhurbaşkanlığı kavgası, Anayasa Mahkemesi kararı ve emuhtırayla tetiklenen erken genel seçimlerden, AK Parti ve Tayyip Erdoğan zaferle çıktı. Kampanyasını "Cumhurbaşkanlığı seçimi ve demokrasi" üzerine kuran Başbakan Tayyip Erdoğan ve AK Parti yüzde 46.6 ile çok partili dönemde Menderes'in DP'sinden sonra iktidardayken oyunu arttıran ikinci büyük parti oldu. Seçmenden "Durmak Yok, Yola Devam" sloganıyla oy isteyen AK Parti, 340 milletvekiliyle ikinci kez tek başına hükümet kurma hakkını kazandı. CHP'nin 111, MHP'nin 71 milletvekiliyle muhalefet görevini üstlendiği Meclis'e 28 bağımsız milletvekili girdi. AKP 2002 seçimlerinde 365 vekille parlamentoya girerken bu seçimde çok daha yüksek oy oranıyla daha az sandalyeye sahip oldu. Genel seçimlerde verilen oyların yüzde 80'i parlamentoda temsil edilmiş oldu.

ZAFERİ GETİREN ADIMLAR
Köşk seçimleri sırasında Genelkurmay'ın gece yarısı bildirisi ve ardından Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararı üzerine seçim kampanyası boyunca "Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve demokrasi" vurgusu yapan Başbakan Erdoğan'ın bu stratejisi, partisine büyük bir zafer kazandırdı. Erdoğan, AKP için yüzde 40-43 arasında oy beklerken bu tahmininin üzerinde bir oy aldı. Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de AK Parti'nin inişe geçen konumuna yeni bir sinerji katarken, merkez sağda DP ile Anavatan arasında yaşanan birleşme fiyaskosu AK Parti'ye yaradı. Gül ve Bülent Arınç'la aralarının açık olduğu yönündeki spekülasyonlarına da kampanya boyunca yanıt veren Erdoğan 55 il dolaştı. 45-50 derece sıcakta günde üç ilde miting yaptı.

GÜNEYDOĞU'YU ALDI
AK Parti Güneydoğu'daki oy oranını bağımsızlara karşın arttırarak, "Biz Türkiye partisiyiz, Türkiye'nin her yerinden oy alıyoruz" iddiasını da kanıtlamış oldu. Çok asılmalarına karşın Tunceli bu seçimde vekil çıkaramadığı tek il oldu. AK Parti İç Anadolu ve Orta Anadolu'da da oylarını yüzde 50'nin üzerine çıkarak, "merkez partisiyiz" söylemini bu seçimle tescillemiş oldu. Kadınların örgütçülüğüne güvendiği için kadın vekil sayısını yüzde yüz attırarak 31 kadını parlamentoya taşıdı. Meclisten aday listelerine giren AKP milletvekillerinden de sadece 17'si dışarda kaldı.
Haberin fotoğrafları