kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
DTP'nin de desteklediği bağımsız adaylardan olan ÖDP lideri Ufuk Uras, İstanbul Birinci Bölge'den Meclis'e girmeyi başardı.

Barajı geçen parti üç Meclis'e giren yedi

AK Parti, CHP ve MHP barajı geçen partiler. TBMM'de ise CHP'den ayrılmaları beklenen DSP'liler, DTP'liler, BBP lideri Yazıcıoğlu ve ÖDP lideri Uras da olacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Barajı geçen parti üç Meclis'e giren yedi
AK Parti'nin mutlak zaferiyle sonuçlanan genel seçimlerde her ne kadar CHP ve MHP barajı aşan partiler olarak görünse de, TBMM'de toplam 7 partinin oluşması bekleniyor. Bunlar, CHP'den ayrılmaları beklenen DSP'liler, bağımsız olarak seçilen ve grup kuracak olan DTP'liler, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras olacak. Rize'den seçimi bağımsız olarak kazanan Mesut Yılmaz'ın da merkez sağı birleştirecek bir partinin başına geçme hedefi olduğu biliniyor. Bu durumda parlamentoda 8 parti olacak. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer seçimlerde aday olmamıştı. Bu nedenle DSP'liler ayrılsa bile parlamentoda 6 genel başkan olması bekleniyor: Bu isimler, Tayyip Erdoğan, Deniz Baykal, Devlet Bahçeli, Ahmet Türk, Muhsin Yazıcıoğlu, Ufuk Uras.

TUĞLUK DA GİRDİ
Seçimlere AK Parti'nin sandık zaferi kadar bağımsızlar da damgasını vurdu. 23'üncü dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 27 bağımsız milletvekili bulunacak. Bunlardan 24'ü DTP'li adaylar. Tunceli'den bağımsız aday alan Kamer Genç, Yazıcıoğlu ve Yılmaz ile birlikte DTP'li olmayan üç adayı oluşturuyor. Diyarbakır 4 milletvekili ile en fazla bağımsız çıkaran il oldu. Aysel Tuğluk, Gülten Kışanak, Selahattin Demirtaş, Akın Birdal Diyarbakır'dan seçilen bağımsız adaylar. Bağımsız milletvekilleri böylece, ülke barajını da by-pass etmiş oldu. Rize'den Mesut Yılmaz ise TBMM'ye bu yolla giren ilk eski başbakan oldu.

BASKIN ORAN DIŞARDA KALDI
Bağımsız sol hareketin tek bağımsız milletvekili adayı Baskın Oran ise Meclis'e giremedi. Oran, İstanbul 2'nci Bölge'den aday olmuştu. Bu arada seçimlere bağımsız giren gazeteci Hulki Cevizoğlu, Esat Canan, Nil Demirkazık, Yıldız Namdar Meclis'e giremeyenler listesinde yer aldı.
Haberin fotoğrafları