kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kuzu: Anayasa yeniden yazılmalı

Yeni Haber
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesinin, ''Cumhurbaşkanı seçiminin birinci ve ikinci turunda toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiği'' yönündeki kararının gerekçesini değerlendirirken, ''Anayasanın omurgası kırılmıştır. Hukuk patlatılmıştır, demokrasi çatlatılmıştır. Bu karar çok ağır bir karardır'' dedi.

Kuzu, Anayasa Mahkemesinin Cumhurbaşkanı seçimi konusunda ''367'' şartının aranmasına ilişkin gerekçeli kararını, ''Yeni bir şey yok. Basında çıkmış olan kararlar'' şeklinde yorumladı.

Burhan Kuzu, ''Karar hiç inandırıcı ve tatminkar değil. Bildiğimiz, hiç kabul etmediğimiz gerekçeler. CHP'nin gerekçelerini aynen yazmış göndermiş. Kararda, üyelerin kendilerinin bir katkısı yok'' diye konuştu.

Gerekçeli kararda, Tülay Tuğcu'nun yazdığı muhalefet şerhine dikkati çeken Kuzu, ''Muhalefet şerhi doğrudur. 'Bu davaya biz bakamayız, Meclis kararıdır' diyor. Bu doğrudur. Ama Anayasa Mahkemesi eskiden beri böyle bir yol tutturmuş. Meclis kararlarına ilişkin davalara bakıyor'' dedi.

''MECLİS, BU SAATTEN SONRA KİLİTLENMİŞTİR''

''Meclis, bu saatten sonra kilitlenmiştir'' diyen Kuzu, 1982 Anayasasının ana ruhunun Meclisi ve kurumlarını çalıştırmak olduğuna dikkati çekti.

1982 Anayasası için Anayasa kitaplarında ''Tıkanıkları giderici çözüm yolları bulmuştur'' denildiğini anlatan Kuzu, ''Meclis Başkanı seçiminde, Cumhurbaşkanı seçiminde, iki Meclis usulünde, yani 1982 öncesi ne kadar tıkanmışlık varsa hepsine bir çözüm getirilmiştir. Gerçekten Anayasa kitaplarında yazılanlar doğru...'' diye konuştu.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, ''Ama maalesef Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararındaki yorum aynen 1961'deki mantığa dönüşmüştür. Çoğunluğu, azınlığa mahkum etme gayretidir. Bu, bugün için sağlanmıştır. Türkiye aynen 1980 öncesi tıkanmış döneme dönmüştür. Halbuki 1982 Anayasasının amacı bu değildi. Bir an önce bu yanlış yorumlara meydan verilmeyecek Anayasanın getirilmesi gerekir. Bu Anayasanın yeniden baştan sona yazılması gerekir. Bu Anayasanın dili, dünyanın en kötü anayasasıdır. Böyle yanlış yorum yapanlara, fırsatçılara imkan vermemek gerekir'' dedi.

''BU MANTIK, BU YAKLAŞIM DOĞRU DEĞİL''

Anayasa Mahkemesinin, kararında kendi gerekçelerini kuvvetlendirmek için, ''184 ile Meclis Başkanı seçilir'' dediğini hatırlatan Burhan Kuzu, şunları söyledi:

''Bu mantık, bu yaklaşım doğru bir yaklaşım değil. Aynı şey Cumhurbaşkanı için de var. Ne değişiyor anlamak mümkün değil. O günkü Meclis zabıtlarına, tartışmalarına baktım, hiçbir yerde '367' denmiyor. Çok açık olarak '184' deniyor. Anayasanın omurgası kırılmıştır. Hukuk patlatılmıştır, demokrasi çatlatılmıştır. Bu karar çok ağır bir karardır.

'Anayasa uzlaşmaya zorluyor, mecbur kılıyor' diye bir şey yok. Hiçbir metin kimseyi uzlaşmaya mecbur kılamaz. Uzlaşma gönül işidir. Zorla uzlaşma olur mu? Böyle bir şey olabilir mi? Getirdiği 4 aşamalı seçimle 'uzlaşmayı sağlayın' mesajı verilmiştir; Doğrudur. Ama son turda '276 ile seç' diyor. Orada uzlaşmayı zorlayan ne? En sonda deniliyor ki 'Cumhurbaşkanını seçemezsen seçime gidersin' diyor. 'Ama illada 367 bir araya gelir' diye bir şey yok.''

(AA)