kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Nefes kesen operasyon GALERİ

Yeni Haber
Ümraniye'de bir kuyumcuyu soyan Maskeli Beşler Çetesi nefes kesen takip sonucu yakalandı.

NEFES KESEN HELİKOPTERLİ TAKİP GÖRÜNTÜLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Ümraniye'de bir kuyumcuyu soyan şahısların İstanbul polisinin hareketli saatlerin yaşandığı helikopterli takibinin ardından yakalanma görüntüleri basın mensuplarına dağıtıldı. Görüntülerde, karadan ve havadan yapılan nefes kesen takip sonucu zanlılar kıskıvrak yakalanıyor.

Asayiş Şube Müdürlüğü'ndeki sorgularının tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilen zanlıların yakalanma görüntüleri basın mensuplarına dağıtıldı.

Görüntülerde, zanlıların kaçtığı aracın helikopterle takip edilmesi, takip sonucu elde edilen bilgilerin karadan takip yapan ekiplere bildirilmesi sonucu şahısların kıskıvrak yakalanması yeralıyor.

Bu arada, "Maskeli Beşler" olarak tanınan şahısların Ümraniye'deki kuyumcuyu soyma anının güvenlik kamerası görüntüleri de basın mensuplarına verildi.

Görüntülerde ayrıca, konuya ilişkin 24 ayrı noktaya yapılan eşzamanlı operasyonlardan Ümraniye'de bir fırına yapılan operasyan görüntüleri yeralıyor.

ÇETE LİDERİNİN DHKP-C İLE BAĞLANTILI OLDUĞU İDDİA EDİLDİ

Üsküdar Bulgurlu'da kuyumcu soyduktan sonra Ankara'ya kaçarken Bolu dağı tüneli çıkışında yakalanan iki kişinin faaliyet gösterdiği çete liderinin, "Dayı" lakaplı Ali Ünal A.' olduğu iddia edildi. Askerliğini komando olarak yaptığı öğrenilen Dayı'nın, DHKP/C terör örgütü ile bağlantısı ve Beyoğlu'nda bir gay barın müdavimi olduğu ileri sürüldü.

İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği ekiplerinin 30 Ocak 2007 tarihinde Ümraniye'de Emek Kuyumculuk'tan 13 kilo altın gasp edilmesi olayında 'Kepçe' lakaplı Sinan T.'nin parmak izini tespit ettiği öğrenildi. Bu kişinin bağlantı içerisinde olduğu diğer kişiler, yaklaşık 5 aydır tek tek tesbit edilmeye çalışılıyordu.

Bulgurlu'da Kübra Kuyumculuk'a giren silahlı ve maskeli kişilerin tehditle 7 kilo altını alarak kaçmasının ardından soyguncularla tetikte olan polis arasında amansız bir takip başladı. Soyguncuların İstanbul'dan Ankara'ya kaçmaya çalıştıklarını belirleyen polis, bu otomobilin yerini belirleyerek takip etmeye başladı. Asayiş Şube Müdürlüğü yetkilisi helikopterle takip ettiği otomobilin mevkii hakkında, bazen soyguncuların önünde bazen de arkasında giderek takibi sürdüren yer ekibine bilgi verdi. Otomobil Bolu Dağı tüneline girerken hızla tünel çıkışına giden polis ekibi ile helikopter ekibi, trafiği durdurarak otomobil içerisinde bulunan Cem Ş. ve "Ado" lakaplı Mehmet K.'yı gözaltına aldı.

Bu iki kişinin ifadelerinden ve yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiler çerçevesinde Ankara'da ve İstanbul'da değişik 24 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Ümraniye'de bir ekmek fırınına yapılan operasyonda içinde Kaleşnikof tüfekler ile soygundan elde edildiği öğrenilen 4 kilo 250 gram altın ile 35 adet kol saati ele geçirildiği öğrenildi. Operasyonların tamamında yakalanan kişilerin üzerlerinde ve gösterdikleri yerlerde yapılan aramalarda; 3 adet Kaleşnikof tüfek, 3 adet av tüfeği, 8 adet değişik çap ve markalarda tabanca, 2 adet bilyeatar tabanca, 310 adet değişik çap ve markalarda fişek, 386 gram esrar maddesi ile 102 bin 458 YTL değerinde 4 bin 250 gram altın ve 35 adet kol saati ele geçirildi. "Pusu" adı verilen operasyon tamamlandığında toplam 29 kişi gözaltına alınarak İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirildi.

İlk ifadelerine başvurulan 29 işiden 14'ü Emniyet Müdürlüğü'nden serbest bırakıldı. Diğer zanlıların ifadelerinden yola çıkan polisin, çıkar amaçlı organize suç örgütü olduğu ileri sürülen çetenin askerliğini komanda olarak yapmış, ancak DHKP/C terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak suçlamasıyla polis kaydına rastlanılan Ali Ünal A. tarafından yönetildiğini belirlediği ileri sürüldü. Dayı'nın, haftanın 5 günü Beyoğlu'nda bulunan bir "Gay Bar"a gittiği, barın müdavimleri arasında yer aldığı öne sürüldü. Örgütün lider yardımcısı konumunda bulunan "Esmer" lakaplı Gökhan Ş.'nin de MLSP terör ürgütüne yardım ve yataklık yapmaktan polis kaydı bulunduğu iddia edildi.

HALEN UZMAN ÇAVUŞ OLAN ZANLI MUSTAFA T., PARAŞÜT KURSUNDA GÖREVLİ

Bolu Dağı tüneli çıkışında yapılan operasyonda gözaltına alınan iki kişiden Cem Ş.'nin, Özel Kuvvetlerde Uzman Çavuş olarak görev yaptığı, görevinden ayrıldıktan sonra Yargıtay 7. Dairesi'nde göreve başladığı öğrenildi. Cem Ş.'nin bir ay izin aldıktan sonra Ankara'dan bir Rent A Car firmasından otomobil kiralayarak 15 gün önce soygun için İstanbul'a geldiği ileri sürüldü. Örgüt içerisinde yer alan ve "Memati" lakabını kullanan Mustafa T.'nin ise halen Kayseri'de özel kuvvetlerde paraşüt kursunda görevli uzman çavuş olduğu öğrenildi. Örgüt tarafından Kağıthane Nurtepe'de yanyana bulunan Mamaşoğlu ve Topaloğlu kuyumcularının soyulmasına ilişkin güvenlik kamera görüntüleri de polis tarafından basına dağıtıldı. Görüntülerde kuyumcuyu soymak için içeri giren silahlı kişilerin yanı sıra uzun namlulu silahlarla dışarıda bekleyen 4 kişinin sıradan kişiler olmadığı, Cem Ş.'nin bu kişiler arasında yer almış olabileceği iddia edildi.

Ado lakaplı Mehmet K. ile Cem Ş.'nin aynı köylü olduğu, Cem Ş. ile örgüt lideri Ali Ünal A.'nın tanışmasına da Mehmet K.'nın vesile olduğu ileri sürüldü. Öte yandan halihazırda 7-8 bin YTL kredi kartı bulunduğu öğrenilen Cem Ş.'nin, 3-4 gün önce de çalıştığı Yargıtay 7. Dairesi'ne istifa dilekçesi verdiği öğrenildi.

Örgüt üyelerinin, yapacakları soygundan bir gün önce gasp ya da hırsızlıktan elde edilen ya da kiralanan bir otomobili, soygun yapılacak yerin yakınlarına park ettikleri, soygun vakti de kendi otomobilleriyle buraya gelerek otomobilleri değiştirdikleri öğrenildi. Soygun sonrasında örgüt lideri Ali Ünal A'nın olayda kullanılan kıyafetlerle altınları alarak bir yere götürdüğü, DNA tesbiti yapılmasının önüne geçmek için bu kıyafetleri yaktığı iddia edildi. Elde edilen altınları Kapalıçarşı'da bir kuyumcu atölyesine götürerek erittiği ve yine burada satarak elden çıkarttığı ileri sürüldü. Ali Ünal A.'nın, Emek Kuyumculuk'tan gasp ettikleri altınlardan elde ettiği paradan, örgüt üyesi 7 kişiye 13 bin 500'er YTL para dağıttığı öne sürüldü.

Örgüt lideri Ali Ünal A.'nın, her eyleme bizzat katıldığı iddia edildi. Örgüt üyelerinin ifadeleri ve elde edilen bilgiler sonunda 6 kuyumcu soygunu, 5 market soygunu, 1 oto gaspı, 1 yaya gaspı, 1 cinayet, 1 evden hırsızlık, 2 oto hırsızlığı ve 2 plaka hırsızlığı olayının failleri oldukları öne sürüldü. Kuyumcu soygunları şöyle sıralandı;

Pendik'te 11 Ekim 2005 tarihinde Pırlanta kuyumculuk'tan 12 kilo altın gasp edilmesi,
Pendik'te 28 Ocak 2006 tarihinde Yalçınkaya kuyumculuk'tan 8 kilo altın gasp edilmesi,
Kağıthane Nurtepe'de 17 Mart 2006 tarihinde yanyana faaliyet yürüten Mamaşoğlu ve Topaloğlu kuyumcularından toplam 14 kilo altın gasp edilmesi,
Ümraniye'de 30 Ocak 2007 tarihinde Emek Kuyumculuk'tan 13 kilo altın gasp edilmesi ve Üsküdar Bulgurlu'da 20 Haziran 2007 tarihinde 7 kilo altın gasp edilmesi olayları.
Örgüt üyeleri tarafından 22 Kasım 2006 tarihinde öldürüldüğü öğrenilen Metin Önbaşı'nın ise hırsızlık suçlamasıyla hakkında birçok polis kaydı bulunduğu ileri sürüldü.

Gözaltında bulunan zanlılardan Mustafa T.'nin, halen görevli bir asker olması nedeniyle Beşiktaş'ta bulunan Askeri inzibat karakoluna teslim edildiği öğrenildi. Mustafa T. ile Asayiş Şube Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlanan 14 kişi, Beşiktaş'ta bulunan İstanbul Adliyesine sevk edildi.

Öte yandan örgüt üyelerine yönelik geçtiğimiz aylarda düzenlenen operasyonlarda yakalanan Volkan S., çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Örgüt'ün toplam 18 kişiden meydana geldiği, Volkan S. ile bugün adliyeye çıkarılan 15 kişi'den sonra iki kişinin de firarda olduğu ve arama çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.

AJANSLAR