kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB anayasasına sancılı doğum

FİKRET AYDEMİR-STELYO BERBERAKİS-BELKIS KILIÇKAYA
Zirvede saatler boyu süren tartışmalar sonrası istenilen sonuca ulaşılamadı. Türkiye'nin AB üyeliği konusu düğümlenen zirve gündemi yüzünden açılmadı..
Brüksel'de bir araya gelen AB'nin 27 üye ülkesinin devlet ve hükümet başkanları 'en kritik' zirvede 'Avrupa Anayasası'nı görüştü. 'Avrupa Anayasası' teriminden vazgeçerek, 'AB Antlaşması' deyimini kullanmayı tercih eden AB liderleri, 2 gün süren toplantıda sonuca ulaşmaya çalıştı. AB Zirvesi'nde Polonya, İngiltere ve Hollanda'nın inadı kırılamadı. AB Zirvesi'ni, "kurumsal yapı konusunda bir çerçeve uzlaşıya varılması" nın ardından "Temmuz ayında bir Hükümetlerarası Konferans (HAK) düzenlenmesi kararı"yla kapatıp AB Antlaşması 'yol hatiratası çıkama'yı hedefleyen AB Dönem Başkanı Almanya Başbakanı Angela Merkel, 'ikili' 'çoklu' temaslarını 2 gün boyunca sürdürdü. Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynki, İngiliz Başbakani Tony Blair, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ve Çek Cumhuriyeti lideri Mirek Topolanek ikili görüşmeler yapan Angela Merkel, sonuç almaya çalıştı.

ÖÇ ALIYORLAR
Almanya'nın AB Antlaşması önerisine ısrarla karşı çıkan Polonya'nın Merkel'in AB Dönem başkanlığı başarısızlıkla tamamlaması için uğraştığı ileri sürüldü. "İkinci Dünya Savaşı sırasında 6 milyon Polonyalı'nın Almanlar tarafından öldürüldüğü" hatırlatması yapan Polonya'nın, Almanya'nın AB dönem başkanlığının başarısızlığını sağlayarak, 'rövanş peşinde olduğu' belirtildi. Başta Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans Gert Pottering ve Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker'in toplantı esnasında Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'yi 'çok sert dille elleştirdikleri' belirtildi.

BÜYÜK SORUN ÇIKARIR
İngiltere'nin temel haklar, adalet, dış politika ve bütçeden oluşan "4 kırmızı çizgisi" ile birlikte Hollanda da Kopenhag Kriterleri'ni AB Antlaşması'na girmesinde ısrar etti. Hollanda'nın Kopenhag Kriterleri talebinin AB Antlaşması'na girmesi ile metnin siyasi boyuttan hukuki boyuta geçeceğini vurgulayan AB kaynakları, uzun vadede Türkiye'nin önüne daha büyük engeller çıkartabileceğine dikkat çektiler.