kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Diş fırçalamıyoruz!

22.06.2007
Türkiye'nin diş fırçası ve macunu kullanma açısından ''sınıfta kaldığı'' bildirildi.Diş Dostu Derneği yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye, diş macunu tüketiminde Avrupa standartları doğrultusunda en alt sıralarda yer alıyor.

Yetkililer, Türkiye'de Türk Diş Hekimleri Birliğinin (TDHB) yaptığı araştırmalardan birinin, Türkiye'de diş fırçası yıllık tüketiminin 2004 yılı rakamlarıyla, 20 milyon civarında gerçekleştiğini, bir kişinin 3 yılda bir diş fırçasını değiştirdiğini, hatta hiç diş fırçalamayanlar bile bulunduğunu ortaya koyduğunu belirttiler.

Türkiye'de ortalama 80 gram olan kişi başı diş macunu yıllık tüketiminin, AB ülkelerinde ise 150 gram gerçekleştiğinin tespit edildiğine işaret eden yetkililer, Dünya Sağlık Örgütü kaynaklarına göre, problemli diş sayısı ortalamasının, İngiltere'de 0.9, İspanya ve Belçika'da 1.1, Fransa'da 1.9, Yunanistan'da ise 2.2 olduğunu hatırlattılar.

TDHB'nin kaynaklarına göre ise Türkiye'de 12 yaş grubundaki çocukların yüzde 84'ünün dişlerinde çürük bulunduğunu, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfınca 7-10 yaş arasındaki 101 çocukta yapılan diş taramasında da, çocukların ağızlarında ortalama 5-6 çürük olduğunun saptandığını söylediler.

ŞEKER KULLANIMI VE DİŞ ÇÜRÜKLERİ

Yetkililer, diş çürüklerinin en önemli nedenlerinden biri olan kişi başı yıllık şeker tüketiminin, AB üyesi ülkelerde 40, Türkiye'de ise 25 kilogram iken AB ülkelerinde problemli diş oranının daha düşük olduğunun
belirlendiğini ifade ettiler.

AB ülkelerinde şeker tüketiminin, Türkiye'ye göre çok daha fazlayken çürük oranının düşük olmasının dikkat çektiğini, bunun en önemli nedeninin koruyucu diş hekimliği bilincinin, AB ülkelerde çok yaygın olmasından kaynaklandığını vurguladılar.

Bir kişinin çürüyen bir dişi çektirip, yerine yenisini yaptırma masrafının, o dişi korumak için yaptığı masrafın 10-15 katından daha fazla olduğuna dikkati çeken yetkililer, bu nedenle kişilerin diş bakımına önem vermelerini istediler.

(AA)