kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AKP vitrini sol tandanslı

Yeni Haber
AKP, yaklaşık dört buçuk yıllık iktidarının ardından Meclis'te son grup toplantısını gerçekleştirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP saflarına kattığı milletvekili adaylarını grubuna tanıttı. SHP, CHP ve DSP'de bir dönem siyaset yapan sol kökenli isimler artık AKP saflarında yer alacak.

Başbakan Erdoğan AKP'nin yeni yüzlerini Meclis'te partisinin grup toplantısında kamuoyuna tanıttı. Erdoğan yarım saat geç geldiği grup toplantısında konuşmasının ardından milletvekili adaylarını tanıtacağı sırada Meclis TV'nin azizliğine uğradı. Saat 14.00'te CHP grubunun başlaması üzerine Meclis TV yayınını kesti. Deniz Baykal'ın grup konuşmasına başlamasıyla, kamuoyuna gövde gösterisiyle adayları tanıtmayı planlayan AKP'ye tanınan süre de bitmiş oldu.

AKP'nin saflarına kattığı isimler arasında bir dönem CHP eski Genel Sekreterli Ertuğrul Günay, SHP-CHP yönetimlerinde bulunan İbrahim Yiğit, Bülent Ecevit'in kurmayları arasında yer alan Haluk Özdalga, karikatür Salih Memecan'ın eşi Nursun Memecan, ekonomist Mehmet Şimşek, Ayşenur Bahçekapı, Reha Çamuroğlu, Erdal Kalkan ve merkez sağdan Tansu Çiller'in sağ kolu Milli Eğitim eski Bakanı Mehmet Sağlam AKP'nin yeni yüzleri.

Başbakan Erdoğan, AKP vitrinini oluşturan 9 adayı özgeçmişleriyle birlikte tanıtarak tek tek kendisi kürsüye çağırdı. Erdoğan, "Sosyal demokrat siyasetin önemli isimlerinden Ertuğrul Günay" sözleriyle kürsüye davet ettiği Günay'ı, "İstanbul hukuk mezunu, öğrencilik yıllarından bu yana toplumsal olaylarla ilgilenmiş, sosyal demokrat siyasette düşünceleriyle hepimizin tanıdığı, Ordu milletvekilliği ve CHP Genel Sekreterliği yapmış" diye tanıttı.

TOPLUMDAN DESTEK ALAN TEK PARTİ

Günay, konuşmasına büyük bir heyecan duyduğunu söyleyerek başladı. Türkiye'nin ve tarihin önemli bir anında AKP'den kendisine teklif geldiğini söyleyen Günay, "Geniş bir danışma süreci sonunda kabul ettim. İçinde bulunduğumuz günlerde demokrasinin korunmasının en temel sorunu olduğunu düşünüyorum. Ekonomik ve toplumsal gelişme ancak demokrasi içinde sağlanabilir. Bu nedenle demokrasi hem gelişmemizin hem de özgürlük ve adalet içinde insanca yaşamamızın tek güvencesidir. AKP, toplumun her kesiminden yaygın destek bulan neredeyse tek partidir" dedi.

AKP ÖNEMLİ İŞLEV YÜKLENECEK

Bir dönem Bülent Ecevit'in sağ kolu olarak bilinen Haluk Özdalga'da yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemde ekonomi ve demokrasi olmak üzere Türkiye'nin iki önceliğinin bulunduğunu ifade ederek, "Önümüzdeki dönemde AKP bu konularda önemli bir işlev yürütecektir" diye konuştu.
Yine solun önemli isimlerinden SHP-CHP dönemlerinde yöneticilk görevlerinde bulunan İbrahim Yiğit ise yaptığı konuşmada, "Cumhuriyet elden gidiyor" diye bir kesimin çığırtanlık yaptığını, milletin 22 Temmuz'da kimin gerçek cumhuriyetçi olduğunu göstereceğini söyledi.
Merkez sağın önemli isimlerinden Tansu Çiller'in A takımında yer alan Milli Eğitim eski Bakanı Mehmet Sağlam konuşmasına, "AKP'yle siyaset yapmaya karar verdim" diyerek başladı.

TÜRKİYE GELİŞEN PİYASALARIN YILDIZI

Ekonomist Mehmet Şimşek de Türkiye'nin hızla globalleşen dünyada hakkettiği yere gelme konusunda AKP döneminde önemli adımlar atıldığına dikkat çekerken, Türkiye'nin gelişen piyasaların yıldızı durumunda olduğunu söyledi. Şimşek, 2015 yılında Türkiye'nin 1 trilyon dolarlık bir potansiyeli bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin önemli bir değişim içinde olduğuna vurgu yaptı.

Alevi kesimin önde gelen isimlerinden tarihçi yazar Reha Çamuroğlu, Türkiye'nin kemale ermenin sancılarını yaşadığını ifade ederken, Hukukçu Ayşenur Bahçekapılı, 'Ülkemi sevdiğim için buradayım' diye konuştu.
Eski Edirne Milletvekili, eski CHP Parti Meclisi Üyesi Erdal Kalkan, "Kararımı etkileyen 27 Nisan saat 23.20'dir" dedi.

(ANKA)