kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Amerika’ya "bir daha olmasın" notası

Yeni Haber
Dışişleri Bakanlığı, iki Amerikan savaş uçağının 24 Mayıs'ta Türk hava sahasını ihlal etmesi konusunda Amerika Birleşik Devletlerine bir nota vererek böyle bir durumun bir daha tekrarlanmaması istedi.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği'nden bir yetkilinin, bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını ve notanın kendisine verildiğini söyledi. Notanın ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'a değil, büyükelçilikte görevli bir başka yetkiliye verildiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre Türkiye ABD'ye verdiği notada hava sahası ihlalinin nasıl olduğunu anlatarak böyle bir durumun bir daha yaşanmamasını istedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman da konuyla ilgili sorular üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Ülkemiz hava sahasının 24 Mayıs 2007 tarihinde Irak'tan kalkan Amerika Birleşik Devletleri'ne ait iki adet F-16 uçağı tarafından ihlal edilmesi üzerine, bu husustaki bildirim hava ihlal olaylarında mutaden izlenen yerleşik usullere uygun olarak Genelkurmay Başkanlığımızca Bakanlığımıza aynı gün iletilmiş olup, bu konuda talep edilen detaylı teknik bilgilerin dün alınmasını takiben ABD Büyükelçiliği nezdinde gerekli diplomatik girişim bugün (29 Mayıs) yapılmıştır" denildi.

Açıklamada, bu bağlamda Dışişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasındaki koordinasyonun düzenli şekilde sürdürüldüğü de vurgulandı.

SINIR İHLALİ F-16 PİLOTLARI ARASINDA DA TARTIŞMA BAŞLATTI

Amerikan Hava Kuvvetleri'ne ait iki savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesiyle başlayan tartışma, dünyanın çeşitli ordularında görev yapan F-16 pilotlarının buluştuğu internet sitesine de yansıdı.

Başta çeşitli ordularda görev yapan F-16 pilotları ve teknik görevlileri olmak üzere çok sayıda savaş uçağı meraklısını bir araya getiren F-16.net sitesi, Türk ve ABD'li kullanıcılar arasında başlayan sınır ihlali tartışmasına sahne oluyor.

Sitede konuyla ilgili yayınlanan haberde iki Amerikan savaş uçağının Perşembe günü dört dakika süreyle Türk hava sahasını ihlal ettiği, Amerikalı yetkililerin ise bu olayın yanlışlıkla yaşandığı açıklamasını yaptığı belirtildi. Haberde, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün konuyla ilgili açıklamalarının ise ortamı sakinleştirdiği ifade edildi.

BU TEKNOLOJİYLE BİR HATA YAPILMASI ZOR

Ancak haberle birlikte sitenin tartışma bölümünde açılan bir başlıkta Türk ve Amerikalı kullanıcılar karşı karşıya geldi. Sitenin forum bölümüne bir Türk kullanıcı, "Pek çoğunuz biliyorsunuz ki bu seviyede teknolojiye sahip iki 'viper'ın (F-16) aynı anda sınırı geçmesi çok zor. Varsayalım ki (uçaklardan) birinin sistemi arızalandı ya da pilotun nereye gittiği konusunda hiçbir fikri yoktu. Diğeri ne yapıyordu? O da mı uyuyordu" şeklinde bir mesaj bıraktı.

Söz konusu sınır ihlalinin yanlışlıkla değil, Kuzey Irak'a yönelik bir sınır ötesi operasyon öncesinde Türk ordusunu korkutma için yapıldığına inandığını belirten Otto takma isimli kullanıcı, Amerikan savaş uçaklarının hiçbir düşman aktivitesi olmayan Kuzey Irak üzerinde Türkiye sınırına bu kadar yakın bir noktada ne aradığını sordu.

Otto takma isimli kullanıcı, 1993 yılında da Kuzey Irak'ta operasyon yapan Birleşmiş Milletler'e ait bir Black Hawk savaş helikopterinin Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından düşürüldüğünü yazdı.

TÜRKİYE BÖLGEDEKİ AZ SAYIDAKİ GERÇEK MÜTTEFİKLERİMİZDEN

Türk kullanıcıya yanıt veren viper1234 takma isimli bir Amerikalı kullanıcı ise Türkiye'nin bölgede bulunan az sayıda gerçek müttefiklerinden biri olduğunu belirterek, böyle bir ihlalin kasıtlı olarak yapılamayacağını belirtti. Amerikalı kullanıcı, "Yanlışlar olur. Sonuçta hepimiz insanız" dedi.
Bunun üzerine Türk kullanıcı, 4 dakika uçuşla kaç mil gidilebileceğinin düşünülmesi gerektiğini belirtirken, böyle yüksek teknolojiye sahip uçakların sınırın bu kadar geçtiği halde bunu fark etmemesinin oldukça zor olduğunu belirtti.

(ANKA)