kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Metal çuval' geçirme girişimi

Yeni Haber
AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, ABD'ye ait iki adet F-16 uçağının, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Hakkari yakınlarında, Türkiye Hava Sahası'nı dört dakika süreyle ihlal etmesini, "Türk semalarına metal çuval geçirme girişimi" olarak değerlendirdi.

AKP'li Çömez yaptığı yazılı açıklamada, hava sahamızın ihlalinin, askerlerin yoğun olarak bulunduğu sınır bölgesinde gerçekleştiğine işaret etti. Çömez açıklamasında şöyle dedi:

"F16 uçaklarının 4 dakikada kat edeceği mesafe Ankara-Eskişehir arasındaki mesafe kadardır. İki F16'nın bu kadar mesafeyi, fark etmeden uçtuğunun söylenmesi inandırıcı değildir. 1993 yılında, ABD Deniz Kuvvetleri tarafından tatbikat esnasında füze ile vurulan Muavenet Muhribi ve yine, Süleymaniye'de Türk askerinin başına çuval geçirilerek taciz edilmesi, belleklerimizde önemli bir yer tutmaktadır. Bu olay da, Türk semalarına bir metal çuval geçirme girişimidir. Geçtiğimiz günlerde, İran'ın, karasularına izinsiz giren İngiliz askerlerine karşı olan yaklaşımı hafızalardadır. Türk kamuoyu, ihlali bir meydan okuma olarak algılamakta, gelişmeleri büyük bir hassasiyetle izlemekte ve yaptırım beklemektedir. Bu itibarla ABD'ye bir nota verilmelidir. Habur Sınır Kapısı, derhal kapatılmalıdır. İncirlik Üssü'ndeki ABD uçaklarına, konu aydınlanıncaya ve ABD özür dileyinceye kadar kalkış izni verilmemelidir. Kuzey Irak'a verilen elektrik kesilmelidir."

Bu ihlalin, mesajı ve anlam bakamından çok önemli olduğunu vurgulayan AKP'li Çömez, "Geçtiğimiz yıl, bölücü terör örgütü PKK'nın gövde gösterisine dönen cenaze törenlerinde, Türk F16 uçaklarının uçuşunu eleştiren çevrelerin, bu olaya karşı duyarsız bir tavır içine girmesi de, kamuoyunun dikkatlerinden kaçmamıştır. Yaşanan ihlal, mesajı ve anlamı bakamından çok önemlidir. Ancak, Türk yetkililerin tavırları ve kararları daha da önemlidir. Türk kamuoyu gereken tavrın konmasını hassasiyetle beklemektedir" dedi.

(ANKA)