kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cumhurbaşkanı Sezer, 4 kanunu onayladı

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, sit alanlarında bulunan taşınmazlara zilyetlik hakkı tanınmasına, Konut Edindirme Yardımı kesintilerinin hak sahiplerine ödenmesine, İmar Bankası tarafından ikincil piyasada devlet iç borçlanma senedi satışı adı altında toplanan tutarların, devlet iç borçlanma senetleriyle karşılanmasına ve terör ve terörle mücadeleden zarar görenlerin zararlarının tazmini için başvuru süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin 4 kanunu onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanan 5663 sayılı ''Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'', 5664 sayılı ''Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun'', 5666 sayılı ''Terör ve Terörle Mücadeleden doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun'' ile 5667 sayılı ''Bankacılık İşlemleri Yapma ve Mevduat Kabul Etme İzni Kaldırılan Türkiye İmar Bankası Türk Anonim Şirketince Devlet İç Borçlanma Senedi Satışı Adı Altında Toplanan Tutarların Ödenmesi Hakkında Kanun'' yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

SİT ALANLARINDAKİ TAŞINMAZLARA ZİLYETLİK

5663 sayılı ''Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'', birinci grup sit alanlarında bulunan taşınmazlara zilyetlik hakkı tanınmasını öngörüyor. Kanuna göre, yalnızca kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge kurullarınca birinci grup olarak tescil ve ilan edilen kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu taşınmazlar ile sit alanı olması nedeniyle kesin inşaat yasağı getirilmiş taşınmazlar, zilyetlik yoluyla iktisap edilemeyecek. Kadastro çalışmaları yapılan, ancak kadastro tutanakları kesinleşmeyen taşınmazlar ve bu taşınmazlarla ilgili açılan ve devam eden davalarda da aynı hüküm geçerli olacak.

27 Temmuz 2004'ten itibaren yapılan kadastro çalışmaları sonucu, zilyetlik şartları oluştuğu halde sit alanlarında kalması nedeniyle Hazine adına tespit ve tescili yapılan taşınmazlardan, bir ve ikinci derece arkeolojik sit alanları dışında kalan sit alanlarındaki taşınmazların, kadastro tutanaklarında zilyet veya hak sahibi olarak belirtilen kişilerin veya mirasçılarının, kanunun yayımı tarihinden itibaren 1 yıl içinde müracaatları halinde resen adlarına tescilleri yapılacak. Bu düzenlemeyle, 27 Temmuz 2004 tarihinden bugüne kadar geçen sürede, sit alanı içinde kalması nedeniyle Hazine adına tescilli sayılan taşınmazlar, hak sahiplerine iade edilmiş olacak.

KEY ÖDEMELERİ

5664 sayılı ''Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun'', 1987 ile 1995 yılları arasında Konut Edindirme Yardımı (KEY) kesintisi yapılan hak sahiplerine, nakit veya hisse senedi olarak ödeme yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Kanun, emekliler ile hak sahiplerinin mirasçılarının da ödemeden yararlanmasını öngörüyor. Kanuna göre, KEY hesaplarını tahakkuk ettirmek ve tasfiye halindeki Emlak Bankasına devretmekle yükümlü olup bankaya bilgi gönderen kurumlar dışındaki tüm kurum ve kuruluşlar, KEY kesintileri Emlak Bankası'na aktarılmış olan hak sahiplerinin isimleri ve yardım tutarlarının yer aldığı listeler ile KEY tutarı tahsil edilmiş, ancak Emlak Bankasına aktarılmamış olan hak sahiplerinin isimleri ile yardım tutarlarının yer aldığı listeleri, 6 ay içinde Bankaya teslim edecek.

Bakanlar Kurulu, bu süreyi, bir defaya mahsus olmak üzere 3 aya kadar uzatabilecek. Bu süre içinde, hak sahiplerine ilişkin listelerin bildirilmemesi, mükerrer veya yanlış bildirilmesi halinde hak sahiplerine karşı sorumluluk, ilgili kurum veya kuruluşlara ait olacak. Kurumlar, belirtilen listelerdeki tutarlar ile bu tutarların ilgili bankaya yatırıldığına ilişkin dekontların mutabakatını yapmak ve dekontları gerektiğinde ibraz etmek üzere muhafaza etmekle yükümlü olacak. Emlak Bankası tarafından başlatılan hak sahiplerinin belirlenmesi işlemleri, Banka tarafından ilgili kuruluşlarca gerekli mutabakatları sağlanarak gönderilen listeler esas alınarak tamamlanacak. Banka, hak sahiplerinin isim, kesinti ve nemalarını içeren listeleri, 3 ay içinde Emlak Konut Gayrı Menkul Yatırım Ortaklığına, (EGYO) bildirecek. Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan, bu süreyi bir defaya mahsus olmak üzere 2 aya kadar uzatmaya yetkili olacak. Kanunun uygulanmasında SSK tarafından iş yerlerinden gecikme zammı ve faiziyle tahsil edilen KEY tutarının ilişkin olduğu ayı takip eden ayın sonunda tahsil edilmiş olduğu kabul edilerek işlem yapılacak. Banka ile SSK, hak sahiplerinin belirlenmesi amacıyla yürütülecek işlemler için, ihtiyacı olan personel, mal ve hizmet alımı yapabilecek.

ALACAKLARIN NEMALANDIRILMASI VE ÖDEME

Hak sahiplerinin konut edindirme yardımı ana para tutarlarının nemalandırılmasında; 1 Ocak 1987 ila 29 Aralık 1999 tarihleri arasındaki dönem için, bankanın 6 aylık vadeli mevduat faizi, bileşik usulde uygulanacak. 29 Aralık 1999 tarihinden sonraki dönem için, EGYO'nun net aktif değerinin yüzde 60.96'sı, banka tarafından ayni sermaye olarak EGYO'ya devredilen taşınmaz karşılığı, 395 milyon 751 bin 717 YTL'ye oranı esas alınarak nema hesaplanacak. EGYO'nun net aktif değeri, SPK'nın gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilişkin düzenlemelerindeki usul ve esaslara göre belirlenecek. Hak sahiplerine, talep etmeleri halinde ödemeler, nemasıyla birlikte nakit veya payları oranında EGYO hisse senedi verilerek yapılacak. Her bir hak sahibinin, EGYO'nun sermayesinin yüzde 60,96'sı içindeki payı; hak sahibinin konut edindirme yardımının 29 Aralık 1999 itibariyle nemalandırılmış toplam değerinin, tüm hak sahiplerinin KEY'in nemalandırılmış toplam değeri içindeki payı esas alınarak belirlenecek. Hak sahiplerine yapılacak ödemelerde kullanılmak üzere, gerektiğinde Hazine Müsteşarlığı tarafından EGYO'ya, ikrazen devlet iç borçlanma senedi ihraç edilebilecek. Hak sahiplerince talep edilmesi halinde, karşılığının Hazine tarafından EGYO'ya aktarılmasını takiben, EGYO tarafından nemasıyla birlikte nakit olarak ödeme yapılabilecek.

KEY hesaplarını tahakkuk ettirmek ve bankaya devretmekle yükümlü kurum ve kuruluşlar nezdinde bulunan ve bankaya aktarılmamış olan KEY tutarlarının tamamı, fer'ilerinin tahsili beklenilmeksizin, Hazine Müsteşarlığının Merkez Bankası nezdindeki hesabına aktarılacak. Bu kişilere ait KEY tutarları, gecikme zamlarıyla birlikte, ilgili kurumlarca tahsil edilmesinin ardından, tahsilatın yapıldığı tarihi izleyen ayın sonuna kadar, Hazine Müsteşarlığının Merkez Bankası nezdindeki hesabına aktarılacak. Hak sahiplerine yapılacak nakit ödemeler, EGYO tarafından belirlenecek ödeme planı ve süresine göre yapılacak. Nakit ödemeler için EGYO ile Ziraat Bankası arasında protokol düzenlenecek.

RESMİ GAZETEDE İLAN

Hak sahiplerine ilişkin olarak Bankaca EGYO'ya bildirilen listeler, hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere Resmi Gazete'de ilan edilecek. İletilen listelerde isimleri yer almadığı halde, kendisinden kesinti yapıldığını ileri sürenlerin, ilanın yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde KEY hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara başvurmaları halinde, adlarına kesinti yapıldığının anlaşılması halinde, KEY tutarları hesaplanarak, başvuruyu izleyen 2 ay içinde Bankaya bildirilecek. Belirtilen başvuru süresi geçirildikten sonra yapılan talepler, ilgili kurum ve kuruluşlarca dikkate alınmayacak. İlan tarihinden itibaren 5 yıl içinde talep edilmeyen alacaklar, Hazineye gelir kaydedilecek.

EGYO'ya ayni sermaye olarak devredilen gayrimenkuller karşılığı 395 milyon 751 bin 717 YTL tutarındaki sermayeden, hak sahiplerine nakit ödeme yapılan tutar, sermaye azaltımı yoluna gidilerek EKGYO bilançosuna işlenecek. EGYO'nun faaliyetlerine, vergi muafiyet ve istisnaları öngören hükümleri hariç sermaye piyasası mevzuatı, 5 yıl süreyle uygulanmayacak. EGYO'nun sermaye değişimiyle ilgili işlemleri ve bu düzenleme gereğince yapacağı tüm işlemler, her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacak. Düzenleme uyarınca hak sahiplerine ödeme yapılması ve hisse senedi verilmesi işlemleri tamamlanıncaya kadar, hak sahiplerinin EGYO'daki hissedarlığından doğan mali ve yönetimsel hakları, TOKİ tarafından temsil edilecek. Düzenlemenin uygulanmasına ilişkin yönetmelikler, TOKİ ve Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu bakanlıklar tarafından ortaklaşa hazırlanarak yürürlüğe konulacak. Yönetmelikler yürürlüğe girinceye kadar mevcut düzenlemeler geçerli olacak.


TERÖR VE TERÖRLE MÜCADELEDEN DOĞAN ZARARLAR

5666 sayılı ''Terör ve Terörle Mücadeleden doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun'' terör ve terörle mücadeleden zarar görenlerin zararlarının tazmini için başvuru süresinin 1 yıl daha uzatılmasını öngörüyor. Kanun, 19 Temmuz 1987 ile 30 Kasım 2002 tarihleri arasında OHAL ilan edilen illerde terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddi zarara uğrayan kişilerin uğradıkları zararın tazmini için başvuru süresini, 1 yıl uzatıyor. Buna göre yapılacak başvurular, başvuru tarihinden itibaren 2 yıl içinde sonuçlandırılacak. Bu sürenin de bitmesi ve başvuruların sonuçlandırılmamış olması halinde, Bakanlar Kurulu bu süreyi her defasında bir yılı aşmamak üzere uzatabilecek.

İMAR BANKASINDAN HAZİNE BONOSU ALANLAR

5667 sayılı ''Bankacılık İşlemleri Yapma ve Mevduat Kabul Etme İzni Kaldırılan Türkiye İmar Bankası Türk Anonim Şirketince Devlet İç Borçlanma Senedi Satışı Adı Altında Toplanan Tutarların Ödenmesi Hakkında Kanun'' İmar Bankası tarafından ikincil piyasada devlet iç borçlanma senedi satışı adı altında toplanan tutarların, devlet iç borçlanma senetleriyle ödenmesini öngörüyor. Kanuna göre, İmar Bankası tarafından ikincil piyasada devlet iç borçlanma senedi satışı adı altında toplanan tutarlar, Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilecek özel tertip devlet iç borçlanma senetleri kullanılmak suretiyle TMSF aracılığıyla ödenecek. Yapılacak ödemelerde, hak sahipliğinin tespitinde İmar Bankası kayıtları esas alınacak. Hak sahiplerinden talep toplanması, talep toplamanın şekli ve süresi, hak sahipliğinin ispatında aranacak belgeler, ödemeye aracı olacak bankanın tespiti, nakden ve defaten yapılacak ödemenin şekli ve süresi ile kesinleşmiş idari yargı kararlarına veya bu nitelikteki kararlara dayalı icra takiplerine ilişkin her türlü ödemeler, uygulanacak faiz oranı ile faizin başlangıç tarihi, hak sahiplerine yapılacak ödeme nedeniyle istenebilecek ibraname ve diğer belgelerin içeriğiyle ödemelere ilişkin diğer usul ve esaslar, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Ödemelerde, İmar Bankası devlet iç borçlanma senedi alımı amacıyla yatırılan tutarları ifade eden işlem tutarları esas alınacak.

ŞİKAYET HAKKI SAKLI TUTULACAK

Devlet iç borçlanma senedi alımı amacıyla İmar Bankasına yatırılan tutarlar nedeniyle idari yargı mercilerinde açılmış olan davalara ilişkin mahkeme kararlarının, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra icra takibine konu edilmesi halinde, vekalet ücretinde, Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uygulanacak. Takip borçlusunun, idarelerin icra takibindeki işlemlere karşı şikayet hakları saklı tutulacak. Mahkeme kararlarında veya icra takip sürecinde ilgili idareler lehine verilecek her türlü alacak kararı, bu Kanuna göre yapılacak ödemelerden mahsup yoluyla tahsil edilerek ilgili kurumların hesaplarına aktarılacak.

HAK SAHİBİ OLMAYANLARA ÖDEME YAPILMAYACAK

Hak sahibi olmadığı anlaşılanlara, İmar Bankasının bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırıldığı tarihten sonra karşılıksız devlet iç borçlanma senedi aldığı tespit edilenlere, İmar Bankası ortakları ile bunların ana, baba, eş ve çocukları ile bankanın yönetim kurulu ve kredi komitesi başkan ve üyeleri, genel müdür ve yardımcıları, imzaları bankayı ilzam eden memurları ile şube müdürleri veya bunlar adına hareket eden kişilerce alınan veya bu kişilerin ayrı ayrı veya birlikte doğrudan veya dolaylı olarak yönetim ve denetimine sahip oldukları kuruluşlarca alınan, İmar Bankası personelinin kurmuş olduğu munzam veya yardımlaşma sandık ve vakıflarca alınan karşılıksız devlet iç borçlanma senetlerine ilişkin olarak, TMSF tarafından herhangi bir ödeme yapılmayacak. İmar Bankasından devlet iç borçlanma senedi almamasına rağmen, sahte olarak düzenlediği veya sahte olduğunu bildiği belgeleri ibraz eden, ettiren veya kendisine ya da bir başkasına ödeme yapılmasını talep eden kişilere, fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde, 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

BANKA YETKİLİLERİNİN MAL VARLIKLARI...

İmar Bankasının bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırıldığı tarihten önce gerçekleştirilen fiiller nedeniyle bu Kanun hükümlerine göre ödeme yapılmasına veya ödeme yapılacak olmasına sebebiyet veren İmar Bankası Yönetim Kurulu ve Kredi Komitesi başkan ve üyeleri ile genel müdür, genel müdür yardımcıları, imzaları bankayı ilzam eden memurları ve şube müdürleri ile yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortaklarının, kendilerine, eşlerine ve çocuklarına ait bankalar ve banka dışı mali kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler nezdindeki, kiralık kasa mevcutları da dahil olmak üzere, hak ve alacaklarının dondurulmasına, her türlü mal, hak ve alacakların üzerindeki tasarruf yetkisinin tamamen veya kısmen kaldırılmasına, mal, kıymetli evrak, nakit ve diğer değerlerin zaptına, bunların bir tevdi mahalline yatırılmasına ve hak ve alacakların üzerine diğer tedbirlerin konulmasına, TMSF'nin talebi üzerine ilgili bankanın merkezinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hakimi, yargılama sırasında ise mahkeme tarafından karar verilecek.

Ancak bu kişilerin, TCK ile diğer kanunlardan doğan cezai ve hukuki sorumlulukları saklı tutulacak. Ayrıca, bu Kanun kapsamında yapılacak ödemeler, Hazine adına TMSF tarafından takip ve tahsil edilecek. Kanun uyarınca yapılacak inceleme ve denetlemeler sonucunda hak sahiplerine yapılan ödemelerde, hak sahibinin beyanının aksine bir durumun veya ilgiliye fazladan veya haksız bir ödeme yapıldığının tespiti halinde, fazladan veya haksız ödenen meblağ, TMSF tarafından ödenen kişiden tahsil edilecek.

ÖZEL TİP DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİ

İmar Bankası tarafından, karşılığında devlet iç borçlanma senedi bulunmamasına rağmen ikincil piyasada devlet iç borçlanma senedi satışı adı altında toplanan tutarlar için TMSF tarafından yapılacak her türlü ödemenin gerçekleştirilebilmesi amacıyla, Hazine Müsteşarlığınca TMSF'ye özel tertip devlet iç borçlanma senetleri ihraç edilecek. BDDK'da 10 olan daire başkanlığı sayısı 15'e, BDDK ve TMSF'deki başkan danışmanı sayısı da 5'ten 10'a çıkarılıyor. TMSF'nin iç denetimi fon tarafından belirlenecek esas ve usuller çerçevesinde, dış denetimi ise Sayıştay tarafından yapılacak.

VERGİLER ÖDEMEDEN SONRA TAHSİL EDİLECEK

TMSF'ye devredilen bankalarda off-shore hesabı açtıran vatandaşlardan, kanunun yayımlandığı tarihe kadar ödenmemiş vergileri ve bunlara bağlı ceza ve gecikme faizleri, off-shore hesabındaki paranın mevduat sahibine ödenmesinden sonra tahsil edilecek.