kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Süren, Türkiye’nin çalkantılı dönemleri olan 27 Mayıs ihtilali ve 1980’lerdeki banker skandalından yara aldı.

Son ana kadar sanayinin danıştığı 'Fuat Ağabey'i oldu

Türkiye sanayi tarihinin tanıklarından, 88 yaşındaki Fuat Süren, son yolculuğuna uğurlandı. Son ana kadar çalışmaya ara vermeyen Süren, 6 ay önce danışmanlığını üstlendiği Fiba Holding'e iki kez gidebildi..
Önceki gün vefat eden Transtürk Holding'in kurucusu, Galatasaray Kulübü eski Başkanı Faruk Süren'in babası Fuat Süren, dün son yolculuğuna uğurlandı. Süren'in cenazesi, Teşvikiye Camisi'nde kılınan öğle namazının ardından uzun yıllardır yaşadığı Bebek'teki Aşiyan Mezarlığı'ndaki aile mezarlığına defnedildi. Cenazeye iş, spor ve siyaset dünyasından birçok ünlü isim katıldı. Yaşamı boyunca hayata ve çalışmaya hiç ara vermeyen Süren, 6 ay önce Fiba Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin'in danışmanlık görevini üstlendi. Ancak hastalığı nedeniyle holdinge sadece iki kez gidebildi.

1990'DA YENİ BİR YOL
Fuat Süren, 1970-1980 yıllara arasında Türkiye'nin en zengin üç kişisinden biriydi. 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 24 yaşında iş hayatına atılan Süren 1943 yılında Transtürk'ü kurdu. 1958'de Makina Takım Fabrikası'nı kuran Süren 1971 yılında Transtürk'ü holdinge çevirdi. Ancak 27 Mayıs 1960 ve 1980'li yıllar Süren için şanssız yıllardı. 27 Mayıs sonrasında hakkında yapılan ihbarlar, 1980 sonrasında da banker krizinde finans şirketi Meban yüzünden iki defa iflasın eşiğine gelen Fuat Süren, 1990'ların başında Transtürk'ü oğlu Faruk Süren'e bırakarak kendine yeni bir yol çizdi. Süren, 1980'li yıllarda kurduğu danışmanlık şirketine daha çok zaman ayırdığı bu dönemde, aralarında süpermarket zinciri Carrefour, turizm sektöründe Club Med ve gıdada Knorr'un bulunduğu pek çok şirketin Türkiye'de yatırım yapmasına öncülük yaptı. Süren'in, savunma ve enerji sektöründe yer almak üzere Türkiye'ye gelen şirketleri de dahil edince bugüne kadar getirdiği yabancı sermayenin 1 milyar doları aştığı belirtiliyordu.
Haberin fotoğrafları