kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Canaydın: Olaylar G.Saray'a mal edilemez

Yeni Haber
Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın, 19 Mayıs Cumartesi günü oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde yaşanan olaylarla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi.

Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın, cumartesi günü oynanan derbi maçta yaşananların kesinlikle bir hata olduğunu kabul ederek, ''Şiddetle kınıyoruz, Türk spor kamuoyundan özür diliyoruz'' dedi.

Mecidiyeköy'deki kulüp binasında biri dışında tüm yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu basın toplantısında Canaydın, Cumartesi akşamı maç öncesinde ve sonrasında gelişen olayların hesini bildiklerini söyledi.

Özhan Canaydın, ''Televizyonlar yaşananları oldukça geniş bir şekilde yayınladı. Galatasaray Başkanı ve yönetim kurulu üyesi çalışma arkadaşlarım olarak bir futbol maçında, üstelik bu ülkenin ilk futbol kulübünün maçında bunların yaşanması hepimiz için çok büyük üzüntü kaynağıdır. Yaşananlar kesinlikle bir hatadır ve şiddetle kınıyoruz. Türk spor kamuoyundan da özür diliyoruz'' diye konuştu.

Bu olayların neden bu noktaya geldiğinin araştırılmasının ve sosyolojik olarak izah edilmesinin gerektiğini belirten Canaydın, konuşmasına şöyle devam etti:

''Bu olaylar bir patlamadır, münferit olay denemez, organizedir. Uzun zaman Türk futbolunda yaşananların sonucudur. Bu Galatasaray'ın sorunu değildir, sadece Galatasaray'a mal edilemez. Yaşanan şiddetin kaynakları vardır, toplumda şiddet nasıl çıkar araştırılmalıdır. Bu manzaradan herkes Galatasaray'ı, Galatasaray seyircisini suçlayarak kurtulamaz. Ama tartışmamız gereken bir şey vardır, bunu sadece biz değil, hepimiz yapmalıyız. Sadece bizim seyircimiz değil, diğer bütün seyircilerin yapması lazım. Sadece Galatasaray değil, diğer kulüpler, federasyon ve yetkili kurumlar, sadece onlar değil devlet kurumları, sadece biz yöneticiler değil medya da yapmalıdır.

"ÇİFTE STANDART BİTMELİDİR"


Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın, futbolda adalet ve güven duygusunun artık yitirildiğini savunarak, ''Sesini çıkaran imtiyazı kapıyor, kayırma, iltimas ve çifte standart bitmelidir'' dedi. Canaydın şöyle konuştu:

''Bunu kimse üstüne alınmadı. Herkes buna seyirci kalıyor. Buradan herkese sesleniyorum, 19 Mayıs 2007'nin bir milat olmasını gerçekten istiyorsak, gerçeklere gözlerimizi kapatmaktan artık vazgeçmeliyiz. Futbola adalet ve eşitlik duygusu, istisnasız gelmelidir, kayırma, iltimas ve çifte standart artık bitmelidir. Aynı suça aynı ceza verilmelidir. Suçlar suçu işleyene göre azaltıp, çoğaltılmamalı, ödül haline getirilmemelidir. Medyamız bu yaşananlardan ders çıkarmalı, tiraj değirmenine su taşımamalıdır.''

''GALATASARAY TARAFTARINA DA SESLENMEK İSTİYORUM''

Derbi maçta Galatasaray seyircisinin, yaptıklarının suç olduğunu bile bile, kulüplerine büyük ceza geleceğini bile bile, maçı maç olmaktan çıkardıklarına değinen Canaydın, şöyle devam etti:
''Bu topluluk içinde eğitimli kesimler, kadınlar ve çocuklar vardı, çoğunluktaydılar. Eğer bunlara yüzeysel bakılacak olursa, yakın gelecekte bu şiddet çıtası daha yükseğe, diğer statlara da sıçrayacaktır. Çünkü hatalar alkışlanmış, kanıtlar örtbas edilmiş, cezalar ödüle çevrilmiş, bütün kurallar delik deşik edilmiştir. Sorumluluğu üstlenmesi gereken herkes artık ortaya çıkmalıdır. Biz bu cesareti gösterirken, avuçlarını ovuşturanları, gazete sütunlarında ve ekranlarda kendilerini masum göstermeye çalışanları hayret ve üzüntüyle takip ediyoruz. Futbola en büyük kötülüğü bu tipler yapıyor. Sorumluluk almak cesaret gerektirir, bu cesareti artık herkesin göstermesi lazım. Buradan büyük Galatasaray taraftarına da seslenmek istiyorum. Cumartesi günü yaşananları hepimiz tekrar düşünmeliyiz. Hissettiklerimiz ne olursa olsun, yılların bize getirdiği birikimler ne kadar çok olursa olsun, o akşam yaşanan kötü görüntüleri asla ve asla yapmamalıyız. Bize yakışan, büyük Galatasaray taraftarına yakışan bu değildir. Dünyaya mal olan markalar bir günde oluşmaz, bir gecede de yok olmaz.''Galatasaray'a geldiği günden beri ve bilhassa son dönem içinde devamlı olarak medyada hedef alınan bir başkan olduğunu vurgulayan Özhan Canaydın, spor yazarı Hıncal Uluç'un, Galatasaray seyircisi ve genel kurulunu etkilemek için devamlı bu yayınları yapmakta olduğunu savundu.

Uluç'un sürekli olarak Galatasaray tribünlerini kışkırttığını iddia eden Canaydın, bu yazarın derbi maç sonrasında ise taraftarları mahluklara benzettiğini belirterek, ''(Galatasaray küme düşürülmelidir) diyor, Biz de onun 'Galatasaraylıyım' demesinden utanıyoruz'' ifadesini kullandı.

''ARTIK GERÇEKLERLE YÜZLEŞME VAKTİ GELMİŞTİR''

Özhan Canaydın, şöyle konuştu:
''Artık gerçeklerle yüzleşme vakti gelmiştir. Bu yapılan kampanya tek taraflı programlarında ve sütunlarında devamlı üstüme gelmiştir. Çok yakın zamanda bunun cevaplarını ve açıklamalarını yapacağım.''
Canaydın, Galatasaray markasının önemine de değinerek, ''Galatasaray markası 102 yıllık şanlı geçmişiyle, futbol takımı ve diğer branşlarıyla, başarılarıyla, 25 milyonu aşkın büyük taraftarıyla köklü ve bir prestij markasıdır. Markasının gücünü oluşturan tüm unsurlarıyla el ele vererek, gönülden beraberlikle muvaffak olacaktır'' dedi.

''ARTIK DAHA GÜÇLÜ OLDUĞUMUZU HİSSEDİYORUZ''

Dün yapılan kulüp yönetim kurulu toplantısında bu konuyu uzun uzun konuşup, tartıştıklarını, kendi hatalarını da açık yüreklilikle ortaya koyduklarını belirten Canaydın, ''Artık daha güçlü olduğumuzu hissediyoruz. Galatasaray'ın haklarını daha güçlü olarak savunmak üzere hazırlanıyoruz. Önümüzdeki sezon bu sezondan farklı olacaktır'' diye konuştu.

Galatasaray taraftarının, çok olumsuz bir örnekle Türk futbolunun tüm kesimlerine kendini sorgulama fırsatı verdiğini belirten Özhan Canaydın, ''Buna biz de dahiliz. Şimdi hepimize düşen, büyük bir birliktelik enerjisiyle Galatasarayımızı getirildiği bu konumdan hızla çıkarmaktır. Biz bu sorumluluğu üstlenmeye her zamankinden daha büyük bir şevkle ve aşkla devam edeceğimizi ilan ediyoruz'' dedi.

''YENİ YÖNETİMİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ''

Galatasaray Kulübü'nün en büyük biriminin genel kurul olduğunu vurgulayan kulüp başkanı Canaydın, ''Bu kurulun iradesini yönetim olarak başka güçlere bırakamayız. Bu olağan davranışımızla 2008 başında görevi devredeceğimiz yeni yönetimin önünü açacağız, onları rahatlatacağız ve büyük Galatasaray yoluna devam edecektir'' diye konuştu.

Trabzonspor maçının ilk yarısında tribünde açılan pankartların kendisine ve başkanlık makamına zarar verdiğini düşünerek, maçı terk ettiğini, lig sonuna kadar da protesto amacıyla maçlara gelmeyeceğini söylediğini anlatan Canaydın, ''Bu benim en tabii hakkım. Başkanların maçlara gelmeme hakkı var, gelecek diye bir kural da yok, hiçbir zaman da olmadı'' dedi.

Özhan Canaydın, tribünden kendisine gelen tepkiler konusunda ise şunları söyledi:
''Bu genç Galatasarayılar her tenkidi yapabilirler, ama hakaret etmeden, amatörce çalışan yöneticileri rencide etmeden, kendilerini provoke eden ve taraftarı galeyana getirdikten sonra onlara 'Mahluklar' diyen yazarlara bakarak hareket edebilirler. Tabii Galatasaraylılara yakışan tarzda. Taraftar demokratik ortam içinde her türlü davranış içinde olabilir, medenice ve Galatasaray'a yakışır şekilde. Biz de onlardan gereken fikri yardımları alırız.''

''CİDDİ VE DERİN BİR ARAŞTIRMA İÇİNDEYİZ''

Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın, derbi maçta yaşanan olaylarla ilgili ciddi ve derin bir araştırma içinde olduklarını vurgulayarak, ''Stat içi ve stat dışı hareketlerin, sorumlulukların takibindeyiz. En kısa zamanda netice alındıktan sonra açıklamalar yapacağız'' dedi.

Canaydın, Galatasaray camiasına da ''Lütfen el ele, gönül gönüle olalım, kuralların dışına çıkmayalım, provokasyonlara dikkat edelim ve büyük Galatasaray için el ele, gönül gönüle çalışalım. İnşallah iyi günler hepimizin olacaktır'' diye seslendi.

Galatasaray'ın eski kulüp başkanlarının maçın hemen ardından sıcağı sıcağına konuştuğunu belirten Canaydın, kendileriyle bir araya gelip problemleri halledeceklerini söyledi.

Fair play ödülünü almaktan mutlu olduğunu, ancak bu ödülün ağırlığının zaman zaman üzerinde baskı yaptığını anlatan Özhan Canaydın, ''Ben yine aynı görüşleri olan bir spor adamıyım'' dedi.

2008'de görev sürelerinin bittiğine değinen Canaydın, ''Yaptıklarımızı genel kurula sunarız. Genel kurul gerekeni yapar'' diye konuştu.

Lig biter bitmez Kulüpler Birliği olarak kulüp başkanlarıyla toplanacaklarını belirten Özhan Canaydın, ''Bu toplantılarda gereken kararlar alınacak, ligin bir analizi yapılacak. İki gün devam etmek üzere veya 2 hafta üst üste toplantı yapacağız. Devlet yetkilileri de katılıp, yararlı kararlar alınacaktır'' dedi.

YÖNETİM GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI

Başkan Canaydın'ın basın toplantısına, yönetim kurulu üyeleri de katılarak, birlik ve beraberlik örneği verdi.

Adeta gövde gösterisi yapılan toplantıya, Tunca Hazinadaroğlu dışındaki tüm yöneticiler katıldı.

Bu arada, yöneticilerden Işın Çelebi ve Ahmet Dedehayır, toplantıya gelen basın mensuplarıyla tek tek tokalaştı.

Toplantıya basın mensupları büyük ilgi gösterirken, 70'e yakın medya mensubu görev yaptı.

(AA)
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Fenerbahçe 33 19 10 4 62 30 67
2 Beşiktaş 33 18 7 8 43 29 61
3 Galatasaray 33 15 11 7 58 35 56
Tümünü göster...
4 Trabzon 33 15 7 11 53 42 52
5 Kayseri 33 12 12 9 51 43 48
6 Konya 33 12 9 12 42 42 45
7 G.Birliği 33 13 6 14 40 41 45
8 Sivasspor 33 13 6 14 39 43 45
9 Ankaraspor 33 9 17 7 41 37 44
10 Ankaragücü 33 11 9 13 31 36 42
11 Bursa 33 11 9 13 34 42 42
12 V.Manisa 33 11 8 14 41 45 41
13 Denizli 33 9 13 11 33 40 40
14 Gaziantep 33 10 10 13 29 39 40
15 Antalya 33 8 15 10 31 33 39
16 Ç.Rize 33 11 6 16 33 39 39
17 K.Erciyes 33 9 10 14 28 47 37
18 Sakarya 33 4 9 20 24 50 21
Haftanın Maçları
33. Hafta
 Galatasaray 1  
  Fenerbahçe 2  
 G.Birliği 1  
  Sakarya 0  
 Beşiktaş 2  
  Ankaraspor 1  
 Ç.Rize 1  
  Konya 0  
 Ankaragücü 1  
  Sivasspor 4  
 Gaziantep 0  
  V.Manisa 0  
 Denizli 2  
  Kayseri 1  
 Trabzon 3  
  Bursa 1  
 K.Erciyes 0  
  Antalya 0  
Haftanın Maçları
34. Hafta
 Kayseri Beşiktaş Cuma 20:00  
 Ankaraspor Trabzon Cuma 20:00  
 Bursa Galatasaray Cuma 20:00  
 V.Manisa Denizli Cumartesi 16:30  
 Antalya G.Birliği Cumartesi 16:30  
 Sivasspor K.Erciyes Cumartesi 16:30  
 Konya Gaziantep Cumartesi 16:30  
 Sakarya Ç.Rize Cumartesi 16:30  
 Fenerbahçe Ankaragücü Cumartesi 20:30