kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
En son Alman Fraport ile Antalya Havalimanı’nın işletmesini 3.1 milyar dolara satın alan İbrahim Çeçen, enerjide partner olarak kendine AES’i seçti.

ABD'li enerji devi AES, İbrahim Çeçen'le ortak oldu

HACER GEMİCİ
Türkiye'nin kurulu gücünden daha fazla elektrik üretim kapasitesine sahip Amerika Birleşik Devletleri'nin enerji devi AES Corporation, IC Holding'in patronu İbrahim Çeçen ile enerjide ortaklık kurdu. Önceki hafta Enerji Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) IC Holding'in enerji şirketi IC İçtaş Enerji'ye ABD'li AES'in yüzde 50 ortak olmasına onay verdi. Bu onay ile birlikte yaklaşık 400 mw kurulu güç için lisans alan şirketin yarı hissesi ABD'li şirkete geçmiş oldu. IC İçtaş Enerji'nin yaklaşık 400 milyon dolarlık yatırım taahhüdünün yarısının ABD sermayesi ile yapılması gündemde.

DAĞITIMLA DA İLGİLİ
Toplam kurulu gücü 41 bin megavat olan Türkiye'ye, 26 ülkede faaliyet gösteren 123 santrali bulunan ve kurulu gücü 44 bin mw ile Türkiye'nin üzerinde olan enerji devi AES, İbrahim Çeçen ile adım atmış oldu. Daha önce elektrik dağıtım ihaleleriyle de ilgilenen AES, 14 elektrik dağıtım şirketi ile yaklaşık 100 milyon müşteriye hizmet veriyor. Galataport ihalesinde Royal Caribben Konsorsiyumu ile teklif veren IC Çeçen Holding en son 3 milyar 197 milyon dolar vererek Alman Fraport ile Antalya Havalimanı'nın işletmesini almıştı. Çeçen ile AES'in yüzde 50-50 ortak olduğu İçtaş Enerji'nin altında toplam 6 şirket bulunuyor. Bu nedenle Cenay Elektrik, Selen Elektrik, IC İçtaş Elektrik Üretim, Dağlar Enerji, Kıyı Enerji ve Trabzon Enerji adlı şirketlerde artık ABD'li şirketin de payı bulunuyor. IC İçtaş Enerji'nin doğrudan ya da dolaylı olarak kurduğu şirketlerin toplam kurulu gücü 419 mw gücünde.

IC İLE HES'E GİRDİ
ABD'nin Teksas eyaletinde 1981 yılında kurulan AES son yıllarda Doğu Avrupa'yı kendine hedef olarak belirlemiş durumda. Çek Cumhuriyeti, Ukrayna ve Bulgaristan gibi ülkelerde de faaliyetlerini hızlandıran şirket son zamanlarda yenilenebilir enerji kaynaklarını yöneldi. Şirketin temiz enerji yatırımları 3 bin megavat seviyesinde. AES, IC Holding'le ortaklığı sayesinde hatırı sayılır bir HES portföyüne de sahip olacak.