kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

CHP ve DSP uzlaştı

Yeni Haber
Solda iki haftadır beklenen seçim işbirliği çalışmaları nihayet sonuçlandı. DSP ve CHP seçimlerde işbirliği yapma kararı aldı. Kararı, Baykal ve Sezer, CHP Genel Merkezi'nde düzenlenen ortak bir basın toplantısıyla açıkladı.

Merkez sağda yaşanan Anavatan-DYP birleşmesinin ardından, CHP ve DSP'de seçimlerde işbirliği yapma konusunda anlaştı. DSP'liler, partilerinden istifa etmeden CHP listelerinden aday olabilecek. DSP, konuyu son kez Parti Meclisi'ne götürerek, sürecin resmileşmesini sağlayacak. Parti Meclisi'nden karara destek çıkması bekleniyor.

Baykal, milletvekili adayı olmayacağını açıklayan DSP Lideri Sezer'i aday listesinde görmek istediğini söyledi. Sezer ise aday olmama kararının "ilke" gereği olduğunu söyleyerek kararının arkasında oluğunu ifade etti. İşbirliği konusu son kez DSP Parti Meclisi'nde masaya yatırılarak resmilik kazanacak.

"TARİHİ BİR AN YAŞIYORUZ"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bugünün çok özel bir gün olduğunu söyledi. Çok heyecanlı olduğunu söyleyen Baykal, "Bir büyük tarihi anını yaşamakta olduğumuzu düşünüyorum. Milletimizin bir büyük rüyasının gerçekleşmekte olduğuna tanık oluyorum. Gerçekten, Türkiye'de siyasal yaşamımızın iki temel siyasi örgütü, sosyal demokrat demokratik sol düşünceli iki ayrı güçlü, tarihi içinde çok önemli sorumluluklar üstlenmiş iki siyasi partisi, CHP ve DSP bugün tarihi bir adımı birlikte atıyorlar" dedi.

SEZER: MİLLETVEKİLİ OLMAMA KARARIM İLKE GEREĞİ

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, işbirliği ile güçlü bir yapıyı ortaya koymayı hedeflediklerini anlattı. Sezer, Türkiye'nin çok ciddi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

DSP ve CHP'nin seçimlere birlikte gitme kararının toplumda büyük heyecan uyandıracağını ifade eden Sezer, milletvekili olmama kararının "ilke" gereği olduğun söyledi. Sezer, bu konudaki anlayışının sürdüğünü belirtti.

"MİLLİ ÇÖZÜM İÇİN İŞBİRLİĞİ KARARI ALDIK"

Baykal, CHP ve DSP'nin, siyasal yaşamın dağınıklıktan kurtarılması, Anayasanın temellerine içtenlikle sahip çıkan, halkın sosyal ve ekonomik ezilmişliğine son vermişliği iddiasını yansıtan, çağdaş sosyal demokrat ilkeleri ve değerleri özümseyen bir "milli çözümü" oluşturma doğrultusunda seçimlerde işbirliği yapma kararlılığını aldığını söyledi.

BİR RÜYA GERÇEKLEŞTİ

Baykal, alınan işbirliği kararı ile milletin bir rüyasının gerçekleştiğine dikkat çekerek, kararın çok büyük önemi olduğunu söyledi. Türk halkının böyle bir kararı çoktan beri beklediğini ifade eden Baykal, sürecin uzamasına ilişkin şunları söyledi:

"Belki biz biraz geciktik. Bu gecikmeden dolayı da vatandaşlarımızı biraz üzdük, biraz kızdırdık. Ama güveniyorum, vatandaşlarımız, bu elde edilen sonuç karşısında bizi anlayışla karşılayacaktır. Hepimizi kucaklayacaktır. Bu kararın alınmış olmasının ne kadar önemli olduğunu görecektir. Bu aşamada, bu tercihin ortaya konulmuş olması, alınan kararın önemini ortaya koyuyor. Siyasi partilerde böyle büyük tercihlerin güçlükle alınabildiğini biliyoruz. Bu güçlükleri hep birlikte göğüslemeye çalıştık."

Bu kararın alınmasında DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in çok büyük bir katkısı olduğunun altını çizen Baykal, "Gerçekten kendisine yakışan, kendisinden beklenen liderlik kimliğini ortaya koymuştur. Küçük tartışmaların üzerine çıkmamızı sağlamıştır. El birliği ile Türkiye'yi özlediği hedefe ulaştıracak sorumlu ve cesur kararı cesaretle almıştır. Bundan dolayı Sayın Sezer'i ve DSP yönetimini yürekten kutluyorum" dedi.

(ANKA)