kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

'Özerk' cumhuriyet gibi kurulan 'imtiyazlı' banka!

Gazeteci Çiğdem Toker'in dün ortaya çıkardığı 'imtiyazlı banka' haberi pes dedirtecek cinsten bir uygulamayı ortaya koyuyor. Haberi birkaç kez okudum gözlerime inanamadım. Kamuoyu önce cumhurbaşkanı, arkasından erken genel seçim haberiyle ilgilenirken TBMM'den ilginç bir uluslararası anlaşma geçti. TBMM'den geçen uluslararası anlaşmalar kanunla eşdeğerdir. Şimdi yazacaklarımı dikkatle takip etmenizi rica ediyorum.
TBMM'den geçen uluslararası bir anlaşmayla İran ve Pakistan ile ortak adeta "Özerk Cumhuriyet gibi" imtiyazlı bir banka kurulmuş oldu. Adı Ekobank. Genel müdürlüğüne de BDDK tarafından bankacılık yapma yetkisi kaldırılan bir zat geliyor. Şimdi diyeceksiniz "Ne var bunda?" Bakınız bu banka nasıl imtiyazlara sahip olacak.

İnanılmaz yetkilere sahip
Ekobank 'uluslarüstü' bir statüye sahip olacak. Hangi şartlarda olursa olsun polis ve jandarma bahçesinden içeri giremeyecek. Bankanın genel müdür ve üst düzey yöneticileri görevleri sona erse dahi asla yasal takibe uğramayacak. Daha ilginci bu banka vergiden de muaf olacak.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Kalkınma Bankası arasındaki anlaşmada yer alan 'Ekobank' merkez anlaşmasının ilginç bazı hükümleri bakınız nasıl düzenlenmiş. Bankanın yerleştiği mekân tecavüzden masun olacak, Bankanın yasal dokunulmazlığı olacak. Bankanın arşivleri incelenemeyecek. Banka görevlileri yapmış oldukları fiiller bakımından görev veya hizmetleri sona erdikten sonra dahi yasal takibattan masun olacak. İdari, adli, askeri veya polis, hükümetin hiçbir görevlisi veya kamu yetkisini kullanan hiçbir şahıs banka mekanına giremeyecek. Banka kazancı, kârları gibi her türlü varlık gelirleri, KDV, vergi gelirleri, stopaj ve damga vergisinden muaf olacak.
İmtiyazlarla donatılmış bu bankanın kuruluşu bana Osmanlı'nın çöküş dönemindeki kapitülasyonları, Osmanlı Bankası'na tanınan imtiyazları hatırlattı. Kanun gibi kabul edilen bu uluslararası anlaşma Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylandığı takdirde anayasanın eşitlik ilkesi herkesin aklına gelecek. Neden bu bankaya ayrıcalıklı haklar diğer bankalara tanınmıyor sorusunu gündeme getirecek.