kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

SPK'dan sermaye uyarısı

ANKA
Yeni Haber
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), izinsiz halka arz yoluyla vatandaşlardan yurt içi ve dışında para toplayanlara karşı uyarıda bulundu. İzinsiz halka arzın hapis cezası ile cezalandırıldığını ve bugüne kadar 55 adet suç duyurusunda bulunulduğunu belirten SPK, yurt içi ve dışındaki yurttaşları, izni olmayan şirketlere para vermemeleri ve yasa dışı girişimlere iştirak etmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

SPK, Haftalık Bülteninde yer verdiği kamuoyu duyurusunda, son günlerde basın yayın organlarında yer alan haberler üzerine, bazı şahısların belirli vaatlerle hisse senedi, makbuz gibi bazı belgeler karşılığında vatandaşlardan para toplama gibi faaliyetlerde bulunabilecekleri dikkate alınarak, vatandaşların mağdur olmamaları için açıklama yapılmasına gerek görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin uymak zorunda oldukları kanunlara göre; halktan para toplamak isteyen şirketlerin herhangi bir şekilde hisse senedi, tahvil, kar-zarar ortaklığı belgesi veya bunlara benzer kıymetli evrak satmaları için, öncelikle söz konusu kıymetli evrakın SPK tarafından kayda alınması, kayda alma tarih ve sayısının halktan para toplamak için gazetelerde yapılan ilanlarda belirtilmesi ve paraların aynı ilanda belirtilen şirket adına bir bankada açılmış bulunan özel hesaba yatırılması şartı bulunduğu anlatıldı. Açıklamada, şu uyarıda bulunuldu:

PARA TOPLAMAK YASAK

"Şirket yetkilileri ve/veya temsilcileri tarafından hisse senedi, makbuz gibi herhangi bir belge karşılığında para toplanması kanunen yasaktır. SPK kaydına alınmaksızın hisse senedi, tahvil, kar-zarar ortaklığı karşılığında halktan para toplanması izinsiz halka arz fiilini oluşturmakta olup, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve para cezası gerektirmektedir.

Kurulumuzca bugüne kadar Kurul kaydına alınmaksızın halka arz veya sermaye piyasasında izinsiz olarak faaliyette bulunan kişiler hakkında toplam 55 adet suç duyurusunda bulunulmuştur."


SPK kaydına alınan ve halka arz edilecek hisse senetleri, tahvil, kar zarar ortaklığı belgesinin SPK Haftalık Bülteni ile kamuya duyurulduğu belirtilen açıklamada, ayrıca, halka arz aşamasında SPK tarafından onaylı izahnamenin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde, sirkülerin ise ulusal gazetelerde ilan edildiği kaydedildi. İzahname ve sirkülerde hisse senetleri, tahvil, kar-zarar ortaklığı belgesinin halka arz edecek şirkete ilişkin bilgiler ile halka arz sürecine ilişkin bilgilerin (başvuru süresi, fiyat, başvuru yerleri vesaire) yer aldığı vurgulanan açıklamada, "Yurt içi ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için, yatırım yaparken yukarıda yer alan hususlara dikkat etmeleri, yasa dışı girişimlere iştirak etmemeleri önem taşımaktadır" denildi.