kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Eşi türbanı için AİHM'de dava açmıştı

ANKARA
Gül'ün siyasi yaşamındaki en önemli gelişmelerden biri eşinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açtığı davaydı. Gül Dışişleri Bakanı olunca eşi de davayı geri çekti..
Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün siyasi yaşamındaki en önemli gelişmelerden biri eşi Hayrünnisa Gül'ün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açtığı türban davasını geri çekmesi oldu. Evlendiklerinde lise eğitimini tamamlamamış olan Hayrünnisa Gül, liseyi bitirdikten sonra, türban tartışmalarının yoğunlaştığı bir dönemde üniversite sınavlarına girip Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'ne kayıt yaptırmak istedi. Ancak türbanlı resimle yaptığı başvuru üniversite yönetimi tarafından kabul edilmedi. Gül bunun üzerine iç hukuk yollarını tükettikten sonra 2002 yılında AİHM'ye başvurdu.

BAKAN OLUNCA...
Gül'ün başvurusu uzun süre AİHM'nin önünde bekledi. Süreç böyle işlerken 3 Kasım seçimlerinden sonra Abdullah Gül önce Başbakan ardından Dışişleri Bakanı oldu. Aynı dönemde, AİHM'nin türban konusundaki yaklaşımını gösterdiği Leyla Şahin davası da sonuçlanmak üzereydi. Hayrünnisa Gül, eşinin Dışişleri Bakanlığı döneminde AİHM'deki başvurusunu 2004 yılı mart ayında geri çekti. Eşinin bu yaklaşımının nedenini açıklamak da önce Abdullah Gül'e düştü: "Eşim bu davayı kendi hukukunu korumak, TC'nin kendisine verdiği hakkı kullanmak adına açtı. Ben o zaman bakan da başbakan da değildim, milletvekiliydim. Eşim kendisine verilen hakkı kullandı. Ama şimdi bu işin hukuk meselesinden öte siyasi bir iş haline geldiği ortaya çıktı."

HAKLILIĞIMA OLAN İNANCIM
O dönemde, "Hayrünnisa Gül, Leyla Şahin davayı kaybettiği için AİHM'deki başvurusunu geri çekti" yorumları yapıldı ancak, Hayrünnisa Gül bunun nedenini kendi ağzından şöyle açıkladı: "AİHM'ye yapılan bu başvuru Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşlarına tanıdığı hakkı kullanmaktan ibaretti. Ancak, eşimden dolayı bu davada çift taraflı, yani hem davacı hem davalı konuma gelmiş bulunuyorum. Esasa ilişkin davayı açarken haklılığıma olan inancımı halen koruduğumu belirtmek isterim."