kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Cumhurbaşkanlığı takvimi belli oldu

ANKARA
Meclis Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk tur oylama 27 Nisan günü. Ancak ilk iki turda 367 oy gerektiği için Gül'ün, 9 Mayıs'taki üçüncü turda seçilme olasılığı yüksek..
Meclis, Cumhurbaşkanlığı seçim takvimini belirledi. Cumhurbaşkanlığı için ilk tur oylama 27 Nisan'da yapılacak. Ancak Gül'ün, üçüncü turda yani 9 Mayıs'ta cumhurbaşkanı seçilme olasılığı yüksek görünüyor. Danışma Kurulu kararına göre adaylık başvurusunun 25 Nisan saat 24.00'te sona ermesinin ardından, ilk tur oylama 27 Nisan Cuma günü yapılacak. İkinci tur 2 Mayıs, üçüncü tur 9 Mayıs, dördüncü ve son tur ise 15 Mayıs'ta yapılacak. Anayasa gereği bir kişinin cumhurbaşkanı seçilmesi için ilk iki turda 367 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor. İlk iki turda cumhurbaşkanı seçilemezse üçüncü tura geçiliyor. Bu turda salt çoğunluk yani 276 oy aranıyor. Burada da sonuç alınamazsa dördüncü tur oylama yapılıyor. Üçüncü turda en çok oy alan iki aday bu tura katılıyor ve içlerinden en fazla oy alan cumhurbaşkanı seçilmiş oluyor. AKP'nin sandalye sayısı 353 olduğu için Gül'ün, 276 milletvekilinin oyunun yeterli olacağı üçüncü turda cumhurbaşkanı seçilmesi olasılığı yüksek görünüyor. Ancak Anavatan Partisi ve DYP'den destek gelirse ilk turda seçilmesi olanağı da bulunuyor. Bu arada CHP'nin ilk tur oylamada 367 oy bulunamazsa Anayasa Mahkemesi'ne başvurması bekleniyor.

SEMRA SEZER OLACAK MI?

Gül, seçilirse Cumhurbaşkanlığı görevine 16 Mayıs'ta Meclis Genel Kurulu'nda yemin ettikten sonra başlayacak. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde devir-teslim töreni yapılacak. Gül'ün eşi türbanlı olduğu için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eşi Semra Sezer'in bu törene katılıp katılmayacağı da merak edilen sorular arasında yer alıyor.