kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Borsa tarihi rekorla kapandı

Yeni Haber
Siyasi gerilimin azalması ve dışarıya bağlı gelen alımlarla İMKB Ulusal 100 endeksi 48,032.72 puanla tarihi rekorunu kırdı.

Analistler, AKP'de cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda uzlaşmanın sağlanmasının ardından gerilimin azalması, dışarıdaki olumlu hava ve 3 aylık bilanço beklentileriyle borsanın alıcılı seyrettiğini söylediler.

2006'DAKİ TARİHİ ZİRVEYİ AŞTI

İMKB Ulusal 100 gün sonunda yüzde 2.16 yükseldi ve 27 Şubat 2006'daki tarihi zirve olan 47,728.50 puanı aştı.

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, "Garanti Bankası'nın dün açıklanan kârı çok iyi geldi ve bu diğer bankalarda da olumlu olacak beklentisi yarattı.

Ayrıca dışarıda ABD'nin seyri fena değil ve cumhurbaşkanlığı olayı artık problem değil ve kimse bunu sorun olarak görmüyor.

Siyasi istikrarın süreceğinden daha emin oldular.Yükselişin bunların bileşiminden kaynaklandığını düşünüyorum. Dışarısı da çok önemli. Oralar izlenecek. Ayrıca 4 Mayıs 3 aylık konsolide olmayan bilançoların açıklanması için son tarih ve bilanço beklentileri satın alınıyor" dedi.

Endeksin bundan önceki tarihi kapanış rekoru, 47.728,50 puanla 27 Şubat 2006 Pazartesi gün sonunda kırılmıştı. Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 1,48 değer kazandı.

İlk seanstaki 318,54 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 1.017,82 puan yükseldi. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer artışı yüzde 2,16 oldu.

Dün 47.014,90 puandan kapanan endeks 1. Seansta 318,54 puanlık artışla 47.333,44 puana çıktı. İkinci seansta da yükseliş ağırlıklı bir seyir izleyen endeks seansın ilk yarısını 47.494,22 puandan geçti. Seansın ikinci yarısında hızlanan alımlar sonucunda 48.038,05 puanı gören endeks en son 2 Mart 2006 Perşembe günü 1. seansta ulaştığı 48.075,44 puanlık seviyeyi test etmiş oldu.

LİRA DOLAR KARŞISINDA BİR YILIN ZİRVESİNDE



Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili siyasi belirsizlik ortadan kalkınca bununla gelen iyi hava döviz piyasasında opsiyon işlemlerini harekete geçirdi. Lira, bu hareketle dolar karşısında yaklaşık bir yılın zirvesini, gösterge faiz de 10 ayın en düşüğünü gördü.

Bir bankacı, "Gül ile olumlu bir hava geldi, bu da dövizde 1.34 YTL seviyesinin altındaki opsiyon işlemlerini harekete geçirince lira daha da güçlendi. Dövizdeki bu hareket bonoya da yansıdı ve faiz düştü" dedi.

Bankacılara göre adaylık ihtimali bile toplumun değişik kesimlerinde tartışmalara neden olan Başbakan Tayyip Erdoğan yerine, yine benzer islami kökenden gelmekle birlikte daha fazla politika tecrübesi olan ve yabancı dile hakim, ayrıca AB sürecini iyi yönettiği düşünülen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığını piyasalar olumlu karşıladı.

Bankalararası piyasada gün içinde 1.3290/1.3300 YTL ile dolar kotasyonları geçen yıl 9 Mayıs'tan beri yeni bir en düşük seviyeyi görmüş oldu. Geçen yıl 9 Mayıs'ta en düşük seviye 1.3275 YTL olmuştu.

Bir bankanın döviz yetkilisi, "Olumlu hava ile lira güçleniyor ancak 1.33 YTL'nin altında şimdilik zorlanıyor. Piyasada alıcı yok, kademeli olarak bu seviyenin altına ineriz" dedi.


Bankacılara göre bu hafta ve gelecek haftanın başında vergi yükümlülüğünden kaynaklanan toplam 3 milyar YTL civarındaki çıkış da dövize satış getirmiş olabilir.

Bir bankanın TL yetkilisi, "Müşterilerin yapması gereken yüklü ödeme bu hafta, bu da dövizde satışa neden olabilir. Ancak piyasadan yüklü çıkış 1 Mayıs'ta olacak" dedi.

Gösterge kurlar itibarıyla lira, dolar ve euro karşısında dünden itibaren sırasıyla yüzde 0.61 ve 0.06 güçlendi ve geçen yıl sonuna göre değer artışları da aynı sırayla yüzde 5.86 ve 2.17 oldu.

Merkez Bankası gösterge niteliğindeki dolar kurunu 1.3278/1.3342 YTL, euro kurunu 1.8122/1.8209 YTL, kurlara baz oluşturan euro/dolar paritesini 1.3648 olarak ilan etti.

Bono piyasasında gösterge olan 4 Şubat 2009 vadesinde işlem bazında en düşük yüzde 18.22 ile bu yılın ve geçen yıl 12 Haziran'dan beri en düşük seviye görüldü. Bu vadede spot piyasa ortalaması yüzde 18.56 ve yarın valörlü işlemlerde yüzde 18.34 oldu.

FAİZLER GERİLEMEZ iSE DÖVİZ DÜŞMEYE DEVAM EDER

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, YTL faizleri aşağı inmediği sürece dövizin düşük kalmaya devam edeceğini belirterek, ''Dövizin daha aşağı gelme ihtimali var. 1,2000 YTL seviyelerini test edebilir. Bu noktada Merkez Bankasının hiçbir şekilde müdahale edeceğini zannetmiyorum'' diye konuştu.

Salar, Türkiye benzeri ülkelere yurt dışından para girişinin devam ettiğini ifade ederek, YTL faiz oranlarının çok yüksek ve cazip olduğunu, YTL faizlerinin düşme sürecinin ise genel seçimlerin ertesinde olacağını düşündüğünü, en erken sonbaharı beklemek gerektiğini kaydetti.

Yurt dışında bir gelişme ya da dalgalanma olmazsa içeriden kaynaklanan herhangi bir nedenle dövizin yukarıya gitmesini gerektiren bir gerekçe görmediklerini belirten Salar, ''Şu andaki süreç pozitif mi değerlendirilmeli? Bence değil. Çünkü YTL her geçen gün aşırı değerleniyor ve orada bir enerji birikiyor. Bu enerji birikimi mutlaka bir sıkıntıya yol açar'' diye konuştu.

AY SONUNDA DÖVİZ BİR MİKTAR YÜKSELEBİLİR

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, ay sonlarında bankaların pozisyon kapatma amaçlı alımlarının söz konusu olduğunu, bu noktada dövizin bir miktar yükselebileceğini ifade ederek, şu anda doların dış piyasada diğer para birimleri karşısında gevşek kaldığını, yabancı yatırımcının ağırlıklı satışı dolayısıyla Türkiye'de de YTL karşısında gevşek olduğunu söyledi.

Yıldırımtürk, ''Ancak 1-2 gün içinde bir toparlanma süreci yaşayacağını, tekrar 1,3500 YTL seviyesinin üzerine çıkacağını düşünüyorum. Burada parite desteği de gelebilir. Avrupa Merkez Bankasının faiz toplantısında bir faiz değişikliği olmazsa dolar, dışarıda diğer para birimleri karşısında bir miktar değer kazanabilir. İçeride de bunların yansımaları olduğunda 1-2 gün içinde yukarı yönlü bir seyir görebiliriz'' diye konuştu.

"MERKEZ BANKASI MÜDAHALE EDEBİLİR"

Dövizdeki çıkışın, sınırlı olacağını ve Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldıktan sonra dövize bir miktar talep gelebileceğini ifade eden Yıldırımtürk, ''Denge noktası 1,3500 YTL gibi görünüyor. 1,3000 YTL'ye gelebilir mi? Olabilir. O noktada Merkez Bankası müdahale edebilir'' dedi.

Garanti Döviz Masası yöneticisi Hakan Kuyumcuoğlu da dövize yurt dışından destek olduğunu, yurt dışında piyasaların iyi gittiğini ifade ederek, Mayıs-Haziran aylarında dolarda hareketlilik yaşanacağını savundu.

AJANSLAR