kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İptal gelirse seçim olur

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
h
İptal gelirse seçim olur
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Meclis'in 367 ile toplanmaması ve Anayasa Mahkemesi'nin seçimi iptal etmesi halinde mevcut anayasaya göre "genel seçim" olabileceğini söyledi.

Gül, 367'ye destek konusunda ziyaret ettiği DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'la yaklaşık 20 dakika süren görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yapılan ortak açıklamada Ağar, öğleden sonra toplanacak DYP GİK öncesi Gül'ün fikirlerini birinci ağızdan duyma imkanı olduğunu söyledi.
Gül de yaptığı açıklamada niçin aday olduğunu ve Meclis kendisini onaylarsa nasıl bir cumhurbaşkanlığı yapmayı düşündüğünü Ağar'la paylaştığını ve destek istediğini açıkladı.

"Destekleri veya başka tavırları saygıyla karşılanacaktır" diyen Gül, önemli olanın Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğünün en iyi şekilde işlemesi olduğunu söyledi. Gül, "Önemli olan Türkiye'nin bu tip gelişmeleri olağanüstü noktalara çekilmeden normal mecrasında akmasıdır. Bugün şahit olduğumuz da budur. Çoğulcu sistemlerde diyaloglar olur, görüşmeler olur ama daima aynı kararlar alınmaz. Önemli olan karşılıklı fikir alışverişinde bulunabilmektir, karşılıklı görüşebilmektir" dedi.

Gül, "Bugüne kadar turlardan tatmin oldunuz mu" sorusuna "Benim tatmin olduğum nokta şudur, prosesin en güzel şekilde işliyor olması. Bütün siyasi partilerle, bütün siyasi partiler farklı görüşlerin temsilcisidir. Farklı görüşlerin temsil edildiği bir ortamda herkesle görüşüyor olmam ve bu görüşmelerin gayet iyi geçiyor olmasıdır. Herkes kendi yetkili kurullarında değerlendirecektir, karar verecektir. Tatmin olduğum nokta bu görüşmelerden herkesin memnun olduğudur" yanıtını verdi.

"367'ye yönelik bir tereddüdünüz var mı, muhalefetin Erdoğan'ın atadığı isim olarak değerlendirmeleri var. Bu anlamda eşinizin başörtüsü ile yorumlar da yapılıyor.

Yıpranacağınızı düşünüyor musunuz" sorusuna Gül, "Türk siyasi hayatında bilinen bir şahsiyetim. Benimle ilgili her şey açık seçik ortadadır. O bakımdan yıpranma gibi bir şey asla aklımdan geçmemektedir. Açık seçik bir şekilde 1991 yılından beri siyasetin içindeyim, ortadayım. Diğer konularla ilgili zaten çok tartışmalar olmuştur. O bakımdan bir şey söylemek istemiyorum" diye konuştu.

Gül, CHP'nin 367 katılımın sağlanamaması halinde Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini söylediği anımsatılıp "Böyle bir süreçte mahkemeye giden bir aday" denilmesi üzerine "Onu bana sormayacaksınız, onu kendi tavırları neyse onlara soracaksınız" demekle yetindi.

"367 ile toplanıp Meclis bir seçim yapılır ve Anayasa Mahkemesi iptal ederse ne olacak. Bir B planınız var mı" sorusuna Gül, gülerek "Genel seçimdir" derken, sözlerini "Bu söylediğiniz şeyler mevcut anayasamıza da mevcut hukuka da bağdaşmayan şeylerdir" diye yanıt verdi.
Gül, GP Genel Başkanı Cem Uzan ile de görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine bütün bağımsız milletvekilleri ve Meclis'te milletvekili olan tüm partilerle görüştüğünü söyledi.