kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Cumhurbaşkanı adayı Gül'ün türban mesajı: Bireysel tercih

ANKARA
Basın toplantısı ile ilk mesajı veren Gül, eşinin türbanının sıkıntı yaratacağını sanmadığını belirtti ve "Bu bireysel tercih" dedi..
Dişişleri Bakanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı'na aday gösterilmesinden sonra basının önüne çıktı ve ilk mesajlarını verdi. Anayasanın belirttiği cumhuriyetin temel ilkelerine bağlı kalacağını söyleyen Gül, eşi Hayrünnisa Gül'ün türbanlı olmasının sıkıntı yaratacağını sanmadığını belirterek "Bu bireysel tercih" dedi.

LAİKLİK VURGUSU
Gül, cumhurbaşkanının devleti ve milleti temsil ettiğini belirterek, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanının, cumhuriyetin temel ilkelerine, Anayasa'mızda belirtildiği gibi demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti ilkelerine bağlı olması gerekir. Ayrıca, halkı en iyi şekilde temsil etmesi gerekir. Eğer TBMM uygun görür ve beni Cumhurbaşkanlığı'na layık görürse, Anayasa'mızın bu ilkeleri çerçevesinde hareket edeceğimden hiç kimsenin şüphesinin olmaması gerekir." Gül nasıl bir cumhurbaşkanı olacağını anlatırken, "Milletin değerleri ile barışık olacağım. Halkımızla muhakkak bütünleşeceğim. Bütün arzumuz Türkiye'yi Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine taşımaktır" dedi.

TÜRBAN SORUSU
Aday olacağını eşi Hayrünnisa Gül'ün daha önceden bildiğini açıklayan Gül, eşinin türbanının sıkıntı yaratıp yaratmayacağı ile ilgili sorulara şu yanıtı verdi: "Bunlar bireysel tercihlerdir. Bireysel tercihlere herkesin saygı göstermesi gerekir. Anayasa'mızın ilkeleri gayet açıktır. Türkiye, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Buna bireysel temel hak ve özgürlükler çerçevesinde bakarsanız Türkiye'nin birçok probleminin çözüleceğini görürsünüz." Gül, eşinin AİHM'ye türban davası açması konusunda "Bazı şeyler vardır ki, şık olmaz. Fedakârlıklarda bulunmak zorundasınız. Benim o konumumla yakışmıyordu. Ama o eşimin bireysel hakkıdır" dedi "Köşk'e taşınacak mısınız?' sorusunu ise "bakalım" diye geçiştiren Gül, Arınç'ın adaylık sürecindeki tavrını "Kendisine şükran borçluyuz" sözleri ile değerlendirdi. Gül, daha sonra Bakanlar Kurulu'na katılarak kabine üyelerinden destek istedi.
Haberin fotoğrafları