kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

"Halkbank 16 milyar dolar eder"

Yeni Haber
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Halk Bankası'nın piyasa değerinin 5 milyar dolar olduğu yönündeki söylemlere dikkat çekerek, "Değer biçenlerin kime peşkeş çektiğini ben biliyorum" dedi.

Çağlayan, aktif büyüklük, kar ve kredi hacminin yanı sıra Türkiye'de bulunan bankaların piyasa değeri gözönünde bulundurulduğunda Halk Bankası'nın piyasa değerinin 16 milyar dolar olduğunu söyledi.

GÜL'ÜN İLKELERE BAĞLI KALACAĞINDAN ŞÜPHEM YOK

Çağlayan, ASO nisan ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Devlet Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı adaylığının açıklanmasıyla ilgili olarak, "Çelik çomak işi bitti.

Cumhurbaşkanlığı adayı belirlendi" dedi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3 aydır gündemi meşgul ettiğini ve ekonomiyi örtbas ettiğini ifade eden Çağlayan, adayın belirlenmesiyle ekonomik sorunların tekrar gündeme gelebileceğini belirtti.

Çağlayan, Devlet Bakanı Gül'ün Cumhurbaşkanı olması durumunda, Cumhuriyetin, Anayasa'nın temel ilkelerine bağlı ve başarılı bir şekilde yapacağı konusunda şüphesi olmadığını söyledi.

SEÇİMLER BU YAZ YAPILMALI

Genel seçimlerin kasım ayı yerine temmuz ya da ağustos aylarında yapılması gerektiğini belirten Çağlayan, bunun nedeninin sağlıklı bir bütçe ve çalışma programının oluşturulabilmesi olduğunu kaydetti.

Çağlayan, kasım ayında yapılacak bir genel seçim sonucunda iktidara tek partide, kualisyon da gelse 2008 yılı bütçesinin yetişmeyeceğini vurguladı.

YÜZDE 4'LÜK ENFLASYON HEDEFİNE KİMSE İNANMIYOR

Merkez Bankası'nın yanlış bir enflasyon hedefine kilitlendiğini belirten Çağlayan, yüzde 4'lük yıl sonu enflasyon hedefine kimsenin inanmadığını ifade etti. Söz konusu hedefin "gerçekçi" olmadığını vurgulayan Çağlayan, Merkez Bankası'nın faiz ve döviz politikasını gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti.

HALK BANKASI PEŞKEŞ ÇEKİLMEK İSTENİYOR

Halk Bankası'nın 5 milyar dolar değerinde olduğu yönündeki yabancı basında yer alan haberlerle ilgili olarak Çağlayan, Citibank'a işaret ederek, "Halt etmişsin sen Financial Times halt etmişsin. Halk Bankası'na değer biçenlerin kime peşkeş çektiğini ben biliyorum. Bunu kimi için yaptıklarını da ben çok iyi biliyorum. Gerekirse onu da söylerim. Hatta haberin içini iyi okursanız onu da görürsünüz... Bunlar ya dayak yememiş ya sayı saymayı bilmiyorlar" diye konuştu.

Halk Bankası'nın ilk aşamada blok satışının planladığını hatırlatan Çağlayan, blok satışa iş dünyasının temsilcileri olarak ASO, TOBB ve ATO'nun karşı çıktığını ve halka arz edilmesinin sağlandığını anlattı.

Çağlayan, "Biz blok satıştan vazgeçin derken, peşkeş çekin demiyoruz ki" dedi. Çağlayan, Halk Bankası'nın aktif büyüklüğünün 34.4 milyar YTL, net karının 863 milyon YTL ve kredi hacminin ise 10.6 milyar YTL olduğuna işaret etti.

Çağlayan, Akbank'ın piyasa değerinin 18 milyar dolar, İş Bankası'nın 15.3 milyar dolar, Garanti Bankası'nın ise 11.1 milyar olduğunu anlattı. Bu kapsamda Halkbankası'nın piyasa değerinin 16 milyar dolar olduğunu vurgulayan Çağlayan, bankanın en kötü şartlardaki piyasa değerinin ise 10-12 milyar dolar olduğunu söyledi.

HALK BANKASI ANADOLU YAKLAŞIMI'NDA TAKOZBANK GÖREVİNDE


Çağlayan, KOBİ'lerin finansman ihtiyaçlarının ve borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında düzenlenen Anadolu Yaklaşımı'nda en çok sorun yaşanan bankalardan birinin Halkbank olduğunu söyledi. Çağlayan, "Anadolu Yaklaşımı konusunda Halkbank resmen takozbank görevini görüyor" dedi.

Anadolu Yaklaşımı'na yaklaşmayan banka sayısının 31 olduğunu anlatan Çağlayan, bu bankaların çoğunluğunun Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı bankalar olduğunu kaydetti.

TÜİK'E ŞEFFALIK ÇAĞRISI


Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), enflasyon sepetinde yaptığı revizyonla ilgili olarak Çağlayan, "Maç devam ederken maçın kuralları değişir mi?" diyerek, TÜİK'e daha dikkatli, daha şeffaf olması çağrısında bulundu.

(ANKA)