kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Yerli kaybetti, yabancı kazandı mı?

Çifte seçim yılı 2007'nin ilk düğümü çözüldü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığına aday olmayarak AK Parti'nin ve hükümetin başında kaldı. Erdoğan bu tercihi ile aynı zamanda partisinin seçimdeki şansını da artırdı. Rakipleri seçimlerde Erdoğan ile yarışmak zorunda. Bu gelişme genel seçimlerden tek başına iktidarın çıkması ve siyasi istikrarın devam etmesi olasılığını artırdı.

- Bir taşla üç kuş - AK Parti lideri, Abdullah Gül'ü Cumhurbaşkanlığı'na aday göstermekle birden çok kazanım elde etti.
- Birincisi kendisine "olma" diyenlere karşı teslimiyetçi bir tavır göstermedi. Kendisi olmadı ama kendisi gibi düşünen, kendisine çok yakın ve eşi türbanlı birini aday gösterdi.
- Erdoğan aday olmayarak siyaset meydanını rakiplerine terk etmedi. Halbuki aday olsaydı örneğin Baykal, Gül ile yarışacaktı. Başbakan aday olmayarak partisini olası bir zayıflama sürecinden de kurtarmış olabilir.
- Yine Abdullah Gül'ün adaylığı ile parti içi dalgalanmaların da büyük ölçüde önünü kesti. Grubun kendisinden sonra en çok arkasında duracağı isim Gül'dü.
- AK Parti'yi kuran üç öncüden üçüncüsüne de devletin en tepesindeki makamı verdi. İki numaralı makamda Meclis Başkanı Bülent Arınç oturuyor. Üç numaralı koltuk da Sayın Erdoğan'ın. Böylece 2002 sonunda kazanılan bir seçimle devletin en önemli üç makamı devralınırken bir taşla üç kuş vurulmuş oldu.

- Sorunlu mu sorunsuz mu - Eğer cuma günü Meclis üçte iki çoğunlukla oturuma başlarsa sorun yok. O zaman ilk iki turda olmasa bile, 9 Mayıs'ta yapılacak üçüncü turda Ak Parti'nin oylarıyla Abdullah Gül, 11. Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak ilk turda üçte iki çoğunluk bulunamaz ve muhalefet olayı Anayasa Mahkemesi'ne taşırsa ne olur? Burada bir risk ve belirsizlik söz konusu olabilir. Mahkemenin vereceği karara göre, seçim sorunlu hale gelebilir veya sorunsuz da atlatılabilir. Yani bir kaç gün içinde seçimin sorunlu mu yoksa sorunsuz mu atlatılacağı tam olarak ortaya çıkacak.

- Sırada seçimler var - Cumhurbaşkanlığı seçimi sorunsuz atlatılırsa bu kez dikkatler genel seçimlere yoğunlaşacak. Her ne kadar iktidar partisinin şansı artmış olsa da, bunu anketlerin de doğruluyor olması gerekecek. Anketler doğrulamaz veya koalisyon ihtimallerine de işaret ederse finansal piyasalarda bazı kâr realizasyonu satışları görülebilir.
Bu faktör yanında dış piyasaların etkisi belirleyici olmaya devam edecek gibi.

- Kim kazandı - Dışarıdan bir olumsuzluk gelmezse ortaya çıkan son duruma göre, çifte seçim öncesinde yerli tasarruf sahipleri faiz ve borsadan kaçarak, dövize yönelerek kayıplı tarafta; yabancılar ise tersini yaparak kazançlı tarafta yer aldılar. En azından şimdilik. Çünkü finansal piyasalarda yatırım dinamik bir olaydır. Vadeye ve gelişmelere göre sonuç da değişebilir.

- Sonuç - "İnsan alışkanlıklarının çocuğudur" İbni Haldun