kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

AKP'den tarihi karar

Zübeyde YALÇIN/Hülya KARABAĞLI/ Bülent AYDEMİR/ANK
AK Parti'nin 11. Cumhurbaşkanı adayı Gül oldu. Erdoğan AKP grubunda önce, "Mevki, makam gibi gelip geçici hevesler peşinde olmadık" dedi, sonra da aday olarak Abdullah Gül'ün adını açıkladı..
Türkiye'nin aylardır her gün değişik isimlerle tartıştığı 11. Cumhurbaşkanı adayı, başvuru süresinin sona ermesinden bir gün önce AK Parti grubunda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olarak açıklandı. Başbakan Erdoğan dün önce MYK'yı topladı. Ardından miting alanına dönen grup toplantısını "Tarihi toplantılarımızdan birini daha gerçekleştiriyoruz" diyerek açtı ve "Mevki, makam gibi gelip geçici hevesler peşinde olmadık. Milletimize söz verdik, daha yapacak çok işimiz var" diyerek, kendisinin aday olmama gerekçesini açıkladı. "Meclis'in kararı milletin kararı olacaktır" deyip, yeni cumhurbaşkanının profilini "Tam tarafsız, adalet terazisini hakkaniyetle tutan, çağdaşlaşma hedefine inanmış, milletin iradesine ve cumhuriyetin değerlerinde sadakatle bağlı, liyakat sahibi" sözleriyle çizen Erdoğan, AK Parti'nin Köşk adayı olarak Abdullah Gül'ün adını verdi. Erdoğan'ın tarihe geçecek konuşmasındaki mesajları şöyle oldu:

DÜNYEVİ İHTİRASLAR:
Bize bu millete hizmet etme, milletimizin sevgisine mazhar olma zevkini tattırdığı için Yüce Rabbime ne kadar hamd etsek azdır. Dünyevi ihtiraslar hiçbir zaman iştahımızı kabartmadı. Ne makamların çekiciliğine kapıldık, ne de tahriklere. Yola çıkarken Aşık Veysel gibi 'uzun ince bir yoldayız gidiyoruz gündüz gece' demiştik. "Bu uzun soluklu bir yolculuktur" demiştik, devam ettiriyoruz. Daha yapacak çok işimiz var.

GÜL'Ü GÖSTERDİ:
Aday isim, aynı zamanda kamuoyunun da yıllardır bildiği ve birçok görevlerde ülkemize yaptığı hizmetlerle halkımızın gayet iyi tanıdığı bir isimdir. Bu itibarla adayın daha erken ortaya çıkmamasını, bütün okların şahsım üzerinde toplanmasını da bu bakımdan çok faydalı bir zemin olarak görüyorum. Netice olarak 11'inci Cumhurbaşkanı adaylığı için yaptığım son değerlendirmeler, bütün bu araştırmalar neticesinde bir ismi ortaya çıkardınız. O da, bugüne kadar beraber bu yolda olduğumuz, bu hareketi beraber kurduğumuz Abdullah Gül kardeşimiz.

MİLLETİN KARARI OLACAK:
Nihai karar yüce Meclisimizin. Meclisimizin kararı da milletimizin kararı olacaktır. (Bu sırada 'kıskananlar çatlasın' diye slogan atıldı) Meclisimizin seçeceği cumhurbaşkanı, tam bir tarafsızlık içinde, adalet terazisini hakkaniyetle tutan, cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün koyduğu çağdaşlaşma hedeflerine inanmış, milletimizin iradesine ve cumhuriyetimizin değerlerine sadakatle bağlı, liyakat sahibi bir cumhurbaşkanı olacaktır. Sürecin Milli Egemenlik haftasına denk düşmesi manidar bir rastlantı.
YÜRÜYÜŞE DEVAM:
Birliğimizi zedelemeden, hizmet yarışında tek geri adım atmamak üzere yürüyüşümüze emin adımlarla devam edeceğiz. Kendi kaderlerimizi milletimizin kaderine bağladık. Allah'a hamd olsun ki her zaman biz en bekleneni yaptık ve milletin ideallerini akamete uğratacak geriye doğru bir tek adım atmadık.

SEZER VE CHP'YE ELEŞTİRİ:

Cumhuriyetin kurumları arasındaki ahenge sahip çıktık. Ne bazıları gibi Cumhuriyetimizin kurucu ilkelerini birbirinin alternatifi gördük, ne de Anayasal kurumlarımızı karşı karşıya getirdik. Milli Egemenlik gününde bile milli iradeyi küçümseyen, 23 Nisan Çocuk Bayramı'nda bile milyonlarca çocuğumuza kötü örnek olmaktan sakınmayan, Meclis çatısı altında mehabeti bozmaktan çekinmeyen üslubu karşısında, milletimizin vakarını temsil ettik. Bazılarının ömrü sırf çekişmelerle, kavga ve sürtüşmelerle geçiyor.

BALIKÇININ DA NABZINI TUTTUK:
Önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu denli geniş bir kamuoyu araştırması yapılmış mı, halkın nabzı tutulmuş mu? Ben balıkçının da nabzını aldım, İstanbul'un sahillerinde piknik yapan vatandaşlarımın da nabzını aldım, Karadenizli vatandaşların da.