kapat
Üye OlÜye Girişi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
‘ÇALIŞMALARI BİR YIL SÜRDÜ’ İki Türk doktor bir yıl kadar süren çalışmalarını zaman zaman İngiltere’ye giderek tamamladı.
Obeziteye Diyarbakır Cambridge formülü
Hüseyin KAÇAR/MERKEZ
Dicle Üniversitesi'nden iki doktor Cambridge'den bir meslektaşlarıyla, 16'sında 202 kilo olan Nusaybinli bir kızı inceleyip obeziteye yol açan bir gen mutasyonu saptadı..
Diyarbakır Dicle Üniversitesi ile İngiltere Cambridge Üniversitesi'nden 3 bilim adamından obeziteyle savaşta önemli adım... 16 yaşında 202 kilo olan Nusaybinli C.Ö.'yü inceleyen obeziteye Prof. Dr. Mithat Bahçeci ve Doç. Dr. Alpaslan Tuzcu ile Doç. Dr. Sadaf Farooqi, POMC geninde obeziteye yol açan yeni bir mutasyon saptadı. Prof. Dr. Mithat Bahçeci ve Doç. Dr. Alpaslan Tuzcu ile obezite alanında dünyaca tanınmış bilim adamlarından Doç. Dr. Sadaf Farooqi'nin çalışması yaklaşık bir yıl sürdü.

'Sorun yüzde 75 genetik'
Prof. Dr. Mithat Bahçeci, obezitenin dünyada çok sık rastlanan bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek şöyle dedi: "Obezite şeker hastalığı, kan basıncı, hiper tansiyona da yola açması nedeniyle 'hayat kısaltan' bir sorunudur. Yüzde 75 genetik etki söz konusu. Ancak bu genler net olarak isimlendirecek genler biçiminde değil, genetik bozukluklarla karşımıza çıkıyor." 16 yaşındaki C.Ö. üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucu beyinde bir hormonu salgılayan gende bozukluk saptadıklarını belirten Bahçeci, şöyle devam etti: "Genç kızda, POMC geni mutasyona uğrayarak, beyindeki doyma merkezini uyaran alfa-MSH'nin (melanin stimülan hormon) yeteri kadar oluşmamasına yol açıyor. Bu bilgi obezitenin tedavisinde önemli katkı sağlayacak."