kapat
Üye OlÜye Girişi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Meğer enflasyon endeksi değişmiş
TARIK YILMAZ
Enflasyon sepetine dahil ürünleri yılda bir değiştiren TÜİK, martta fiyatı yüzde 55 düşen şehirlerarası ve milletlerarası görüşmeleri ekleyince haberleşmenin TÜFE'ye etkisi 0.04 puan oldu..
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) mart ayında enflasyonu yükseltmesi beklenirken tam tersine düşüren haberleşme fiyatlarının alt kalemlerinde son dakikada değişiklik yaptığı ortaya çıktı. Eklenen 3 ürün hakkında kamuoyuna bir açıklama yapmayan TÜİK, martta tüketici fiyatlarını yükseltecek şehiriçi konuşma ücretlerinin yanına fiyatların yüzde 55 düştüğü şehirlerarası ve milletlerarası ile yüzde 13 düştüğü sabitten cep telefonuyla konuşma ücretlerini dahil etti. TÜİK, 2005 yılı başında yeni enflasyon serilerini açıklarken endeksi oluşturacak mal ve hizmet kalemlerinin her yıl değiştirileceğini duyurdu. Yeni seri endekslerin ilk açıklanmaya başladığı 2005'te TÜFE'yi 423 ürünle hesaplayan TÜİK, 2006'da 442 mal ve hizmet fiyatıyla enflasyonu belirlemeye başladı. 2007 için ise bu rakam 444'e çıktı. Kurum, 18 Ocak 2007'de yaptığı yazılı açıklamada, endeksteki değişiklikleri kamuoyuna duyururken "Güncellenmiş sepet ve ağırlık yapısına uygun olarak bu hesaplamalar Aralık 2007'ye kadar devam edecektir" değerlendirmesini ekledi. Ancak TÜİK, martta 444 ürünle yaptığı enflasyon hesabına martta; şehirlerarası, milletlerarası ve sabit hattan cep telefonu görüşme ücretini ekledi. Böylece endeksteki mal ve hizmet sayısı 447'ye çıktı. Martta bu üç kalemin eklenmesi, TÜFE'ye haberleşmenin etkisini de değiştirdi. Çünkü Türk Telekom'un yaptığı fiyat ayarlamaları sonrası şehiriçi telefon görüşmeleri yüzde 28 zamlanmış, şehirlererası görüşme fiyatı yüzde 55, milletlerarası yüzde 57, sabitten cebi arama da yüzde 13 ucuzlamıştı. Değişiklikle fiyatların düştüğü bu üç kalem endekse dahil olunca TÜFE'yi 0.25-0.30 puan düzeyinde etkilemesi beklenen Türk Telekom'un fiyat ayarlamalarının etkisi sadece 0.04 puanda kalmıştı. Haberleşme alt kolunu oluşturan kalemlerden biri olan telefon ekipman fiyatlarının yüzde 5.4 düşmesi de haberleşme fiyatlarının (ekipman+posta ücretleri+telefon görüşmeleri) TÜFE'ye etkisini eksi 0.05 puan olması sonucunu doğurdu. Bir başka deyişle "Enflasyonu 0.3 puan düzeyinde yükseltir" denilen Türk Telekom fiyat ayarlamaları, enflasyonu yükseltmek bir yana düşmesini sağladı.
Bu haber için yapılan yorumlar: 1 adet
Levent   şahverdi
09.04.2007   10:40:11
Çok normal,haberimiz olmadan enflasyon verileriyle öyle bir güzel oynuyorlarki,sanki türkiyede son senelerde enflasyon 10-15 civarlarında geziniyor gibi gösteriliyor.Vatandaş ve sanayici sanki bilmiyormu gerçeğini 30-40 larda dolandığını,onlar kendi kendilerine masal okumaya devam etsinler,sessiz çoğunluğun sesi herzaman bekler ama çıkarsada karşısında kimse duramaz.Damarlarımızda soylu türk kanı dolanıyor.Bazılarında olduğu gibi satılmış hain kanı değil.saygılarımla