kapat
Üye OlÜye Girişi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Bu kez Peygamber minyatürü krizi
Fransa'da Hz. Muhammed karikatürleri krizinin tersi yaşanıyor. Bir yayınevi Müslümanların şikâyeti üzerine tarih kitabındaki Hz. Muhammed minyatürünü yeni baskısına mozaikleyerek koydu. Bazı öğretmenler "Laiklik ve ifade özgürlüğümüz zedelendi" diyerek tepki gösterdi..
Danimarka'da aşırı sağcı gazete Jyllands- Posten'in Hz. Muhammed'i intihar eylemcisi ve daha birçok kötü halde gösteren karikatürler yayımlanması sonrası çıkan kriz zor dindi. Batı basını "ifade özgürlüğü engellenemez" diyerek karikatürleri teker teker yayımlarken, Müslüman ülkelerde protesto eylemleri yapıldı... Bu krizden yaklaşık bir yıl sonra, bu kez Fransa'da bir "Hz. Muhammed minyatürü" krizi yaşanıyor. Bu kez kızan, Müslümanlar değil gayri Müslümler ve ifade özgürlüğü yanlıları. Çünkü ortaokul öğrencilerine okutulan coğrafya-tarih kitabındaki 13'üncü yüzyılda yapılmış minyatür, Müslüman öğrenciler ve velilerinin tepkileri üzerine yeni baskısında mozaiklenerek yayımlandı...

'ESKİ KİTAPTAN İSTİYORUZ'
Olay, haftalık mizah dergisi Charlie-Hebdo'nun "Hz. Muhammed minyatürünün yüzünü gölgelemişler" diyerek haber yapmasıyla patlak verdi. Dergi, 2005 yılında yapılan değişikliğin bugüne kadar sadece Leonardo da Vinci Lisesi öğretmenlerinin dikkatini çektiğini belirtirken, "2005 yazından itibaren basılan kitaplarda Peygamberin yüzü gölgeli. Oysa daha önceki baskılarda böyle bir şey yok" diye yazdı. Olayın lisenin öğretmenlerinin "Biz yüzün mozaikle kapalı olmadığı eski kitaplardan istiyoruz" diyerek yayınevine mektup yazmasıyla ortaya çıktı.

'KARARIN ARKASINDAYIZ'

Yayınevi, "Öğrenciler arasında sorun oluşmaması için yüzünü gölgeledik. Bundan sonra kitap bu şekilde basılacak. Eski baskıdan vermemiz imkansız" cevabı verdi. Durumu basına aktaran öğretmenler, tepkilerini dile getirdi. Haberin yayımlanmasından bir gün sonra yayınevi bir açıklama yaparak, "Sınıfta barış sağlamak bizim de görevimiz. Kitabın Müslüman öğrenciler tarafından tepkiyle karşılanması üzerine bu kararı aldık. Kararın arkasındayız" dedi. Haberi duyuran Le Figaro ve Le Monde gazeteleri de bu "oto-sansürün" laiklik ve ifade özgürlüğünün zedelenmesi anlamına geldiğini belirten birçok okurun tepki gösterdiğini belirtti.