kapat
Üye OlÜye Girişi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
UFUK SANDIK
Ağaçlar kadar bile olamadık
Kuzey Kutbu'ndaki buzulların erimesi, iklim sıcaklıklarının değişmesi ve susuzluk, küresel ısınmayla ilgili tartışmaların dozunu artırdı. Her ne kadar bazı araştırmalar karbondioksit oluşumunun yüzde 3'ünün insanlardan kaynakladığını iddia etse de, fosil yakıt kullanan motorlu taşıtlar göz önünde oldukları için baş suçlu olarak gösteriliyor.
Motorun içindeki yanma, yakıt molekülleri içinde bulunan hidrojen ve karbon atomlarını açığa çıkartıyor.Yanmanın sonucunda doğal olarak ortaya karbondioksit çıkıyor.

Bizlere düşen görev
Aslında doğa, sıcaklığın ayarlanabilmesi için karbondioksite ihtiyaç duyuyor. Ancak, bu korbondioksit oranı normalden fazla olursa ısınma başlıyor. Bilim adamlarına göre insanlar doğal karbondioksit döngüsünün çok üzerinde bir miktarı atmosfere gönderiyor. Her yıl, sadece Avrupalı sürücüler ortalama 400 milyar litre yakıt harcıyor. Yapılan bir hesaplamaya göre yılda 20 bin kilometre yol yapan bir sürücü yılda yaklaşık bin 600 litre yakıt tüketiyor. Atmosfere 3 bin 750 kilogram karbondioksit gönderiyor. Sorun da burada başlıyor.
Ancak doğanın kendine göre önlemleri var. Atmosferdeki karbondioksitin yok edilmesinden en büyük rolü ağaçlar oynuyor. Bir ağaç, fotosentez işlemi sırasında karbondioksiti emiyor ve bunu odunsu dokularında depo ediyor. Bir ağaç yılda yaklaşık 25 kilogram karbondioksit emiyor. Yani ağaçlar, kendine düşen görevleri fazlasıyla yapıyor. Ancak tüm sorumluluğu ağaçlara bırakmamak lazım. Bizlere de düşen görevler var.

EcoRace: Az yakıtla çok yol
Yakıt tüketimini düşürerek, çevreye salınan karbondioksit miktarını azaltmak da mümkün. Bunun için otomobilimizi ekonomik kullanmanın yollarını öğrenmeliyiz. Hem küresel ısınmaya karşı bireysel görevlerimizi yerine getirirken, hem de yakıt masraflarını düşürmek mümkün. Kanal 1'deki 0 kilometre programında başlattığımız EcoRace bu yüzden çok önemli. Suzuki'nin ana sponsorluğu, Shell'in cosponsorluğunda gerçekleştirilen yarışmanın ana fikri az yakıtla çok yol yapabilme. EcoRace'de hep birlikte ekonomik otomobil kullanmanın yollarını keşfediyoruz. Siz de küresel ısınmaya karşı üzerinize düşeni yapın. Gezegenimize ağaçlar kadar faydamız olsun.