kapat
07.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 


GÜNGÖR MENGİ
Eğitim ve eğilim
Bir Çin atasözü "Öğrenme cehdi akıntıya karşı yüzmeye benzer. İlerlemediğiniz takdirde mutlaka gerilersiniz" der. Çocuklarını iyi eğitmemiş ulusları yoksulluk ve hor görülme bekliyor. Hayallerimiz mükemmel. Ezberci, kopyacı değil, araştırmacı, özgür, cesur gençler yetişsin istiyoruz.

ÇETİN ALTAN
Bilinmeyen aşk dünyaları
Türkiye'de timsahların yaşamını merak etmiş kaç kişi vardır bilemeyiz ama, sanırız ki hiç kimse timsahların yaşamı hakkında bir kitap yazmamıştır. "Timsahların yaşamını merak etmek önemli midir?" diye de sorulabilir. Ancak bu yanlış bir sorudur. İnsandaki merak güdüsü...

HAŞMET BABAOĞLU
Meteorologların yıldızı parlayacak
Günlerdir kıyameti koparıyoruz: "Meteoroloji bir hafta önce haber verdi kar bastıracağını ama duyan olmadı" diye... Aslına bakılırsa hepimiz hava durumu bültenlerinin karşısına geçmeye, ekrana gelen o cicili bicili grafiklere bakmaya bayılıyoruz. Eminim İstanbul Valisi ve Milli Eğitim Müdürü de öyledir!

ERDAL BİLALLAR
İçişleri Bakanı'nın anlattıkları
Çalışma ve Sosyal ve Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın telefonunu dinlenmesi ile ilgili yazım üzerine dün sabah İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen aradı... Önce bu sütunla ilgili iltifatlarını iletti, ardından telefon dinlenmesi konusuna geldi... Bunun insan haklarına aykırı olduğunu, insanın en temel hakkı olan...

YAVUZ DONAT
Çekirgelere emirname
Kültür Bakanı İstemihan Talay'dan bir "hediye paketi" geldi... "yeni yıl" hediyesi... Paketi açtık... Birkaç kitap. Kitapların hepsi güzel... Ama en çok "biri" dikkatimizi çekti: "MİR'¥TÜ'L-¥LEM." Yani: "EVRENİN AYNASI." Fatih Sultan Mehmet döneminin "astronomi ve matematik bilgini" Ali Kuşçu'nun kitabı.

ŞÜKRÜ ELEKDAĞ
Stratejik ortaklık ne demek?
Amerika, son birkaç yıldır Türkiye ile ilişkilerini stratejik ortaklık kavramıyla tanımlıyor. Bu kavram, özünde, Washington'un bir ülkeye verdiği özel değeri ve onunla sürdürdüğü ayrıcalıklı ittifak ilişkilerini yansıtıyor. ABD'nin, bu anlayışla bazı alanlarda Türkiye'nin çıkarlarına sahip çıktığı bir gerçek.

OKAY GÖNENSİN
Medyanın dört devi
Batı dünyasında büyük gruplar arasındaki birleşmeler, el değiştirmeler, iletişim alanında dev grupların oluşmasına neden oldu. Bu dev gruplar hem yazılı hem görsel medyada büyürken sinema, müzik ve kitap yayıncılığını da ana kolları arasında tutuyor. Toplam iş hacimlerine bakıldığı zaman en tepedeki dört dev şöyle sıralanıyor:

ŞÜKRÜ KIZILOT
Şirketlere zorunlu avukat kafaları karıştırdı!..
Birçok şirket ve kooperatifin henüz farkında bile olmadığı, "avukat bulundurma" zorunluluğu, 10 Kasım 2001'de yürürlüğe girdi. Bununla ilgili yasaya göre, sermayesi 25 milyar TL. ve daha fazla olan "anonim şirketler" ile üye sayısı 100 ve daha fazla olan "yapı kooperatifleri" 10 Kasım 2001'den itibaren...

RUHAT MENGİ
Yüzbaşı Dreyfus'un apoletleri
Yıl 1894.. Bundan tam 108 yıl önce.. Almanya ile yaptığı savaşı kaybeden Fransa mağlubiyetin faturasını Yüzbaşı Dreyfus'a çıkarır. Fransa Savaş Bakanlığı'nda çalışmakta olan Dreyfus, Fransız ordusunun sırlarını Alman Ataşesi'ne satmış, savaş bu yüzden kaybedilmiştir.

EMİN ÖZGÖNÜL
Mahkemelik oldular
Sonunda bir bakan ile belediye başkanı da mahkemelik oldu. Devlet Bakanı Fikret Ünlü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'yı mahkemeye verdi. Dava konusu ise 7.5 trilyon liralık borç... Yıllar önce çıkarılan bir yasa, İstanbul Belediyesi'nin bütçesinin yüzde birini, her yıl...

İLKER SARIER
Her Yerde Kar Var
Birkaç gündür mahsur kaldık, en fazla yaptığımız çoluk çocuk çıkıp evin etrafında dolaşıp karın tadını çıkarmak. Karın tadını çıkarmak için tabii ki insanın kar yağmadan önce bazı tedbirler almış olması şart. Karla ilgili kentsel tespitler yapan meslektaşlarımız, bu doğa olayının siyasal ve sosyolojik tarafına pek değinmediler.

FARUK SELÇUK
Merkez Bankası ve kurların yönü
Önce Merkez Bankası'nın 2002 yılı para ve kur politikaları üzerine yaptığı açıklamada, daha sonra da TCMB Başkan Yardımcıları'ndan birinin medyada yer alan ifadelerinde önemli bir nokta dikkati çekiyordu: "Türk Lirası bu yıl içinde reel olarak değer kazanacak".

ERDOĞAN SEVGİN
Televizyonda karakış
Pazar günü, her kanalın ana haberinde Türkiye'den kara kış manzaraları vardı. Dakikalar boyu, ağlanacak halimize güldük. Kendi etrafında 360 derece dönen kamyonlar... Hayatında karda direksiyon başına geçmemiş acemi sürücülerin, otomobilini kızak gibi kullanması... Üst geçit merdivenlerinden yuvarlananlar...

MEHMET TEZKAN
Toplumsal zemin hazır ANAP düğmeye basmalı
Erkan Mumcu rapor hazırladı.. Devleti yeniden yapılandırma raporu.. Yılmaz tam destek verdi.. Her konuşmasında devleti küçültmekten söz etti, yerel yönetimleri güçlendirmeye değindi.. Kabul edelim, beklenen yankıyı bulmadı.. Çünkü millet olarak 'başımıza gelmeden, acısını çekmeden' harekete geçmeyiz..

EMRE AKÖZ
Kravatın intikamı
Geçtiğimiz Salı gününe kadar kravatın ciddi, eğlenceli ve seksi bir aksesuar olduğunu sanıyorduk. Nasıl mı? Hatırlayın, Monica Lewinsky, Clinton'a kravat hediye etmiş, ABD Başkanı da takmıştı. Buna pek sevinen Monica, yalnız kaldıklarında, "Hey yakışıklı" demişti kıkırdayarak, "kravatını beğendim."

REFİK DURBAŞ
Selanik
İzmir için "anılarımın kardeşi" demiş ve geçen yıl "Literatür Yayıncılık" tarafından aynı adla yayımlanan kitabıma İzmir'in 60'lı yıllarıyla ilk gençliğimin hatırasını resmetmeye çalışmıştım. Şimdi, Meropi Anastassiadou'nun "Tarih Vakfı Yurt Yayınları" arasında çıkan...

HAŞMET BABAOĞLU
İşten konuşulursa geveze takım iyidir
Mahalle arasında (artık halı sahada) oynarken çok konuşan arkadaşımıza öfkeleniriz... "Yahu kapat şu çeneni de iki dakika oynayalım!" Hatta işaretleşmeye, bir takım hareketlerle "kendini ve yerini takım arkadaşına göstermeye" çalışana bile kızarız... "El edip durma, kör müyüz! Biz de biliyoruz şu topu!"

ALTAN TANRIKULU
Uçurumun kenarında
Odamın bir duvarında asılı duran bir poster var. Fransızlar'ın unutulmaz yıldızı David Ginola'nın resmi üstünde İngilizce olarak, "If racisim wins sport loses" yazılı... Yani, "Irkçılık kazanırsa spor kaybeder..." 1998 Dünya Kupası finalinin başlamasına birkaç saat kala...

HINCAL ULUÇ
Denizli kalsa Fener şampiyon olurduSORU: Size göre şampiyonluk şansı en büyük takım hangisi? Yani bu konuda karar vermek için kahin olmak lazım. 3 takım da büyük olaylara gebe... Daum'un her an mahkumiyet kararı çıkabilir. O zaman Beşiktaş'ın durumu ne olur? F.Bahçe'ye yepyeni bir hoca geldi. Camia daha şimdiden bölünmüş.


<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır