kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Doğan Grubu'na ihtiyati tedbir

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 18.03.2009 14:49
Güncelleme : 18.03.2009 21:36
Yeni Haber
Doğan Grubunun İMKB'de işlem gören hisse senetlerinin işlem sıraları, geçici olarak kapatıldı. ..
Doğan Yayın Holding A.Ş, Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalar kapsamında, şirkete ait ve Merkezi Kayıt Kuruluşu ile aracı kurumlar nezdindeki ihraççı/yatırım hesaplarında bulunan iştirak hisseleri üzerinden ihtiyati tedbir uygulamasına başlandığını bildirdi.

Doğan Yayın Holding'ten İMKB'ye gönderilen yazıda, Borsa Başkanlığı'na dün iletilen ve Borsanın 17 Mart 2009 tarihli günlük bülteninde de ilan edilen açıklamalarında, Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün şirket ile ilgili mal varlığı araştırmasını sürdürdüğünün ifade edildiği hatırlatıldı.
Yazıda, şunlar kaydedildi:

''Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğünün konuya ilişkin yürüttüğü çalışmalar kapsamında, şirketimize ait ve Merkezi Kayıt Kuruluşu ile aracı kurumlar nezdindeki ihraççı/yatırım hesaplarında bulunan iştirak hisseleri üzerinde ihtiyati tedbir uygulamasına başlanmıştır. Buna göre, iştiraklerimizden Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş sermayesinin yüzde 66,56'sını, Doğan Gazetecilik A.Ş sermayesinin yüzde 70,76'sını ve Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş sermayesinin yüzde 44,89'unu temsil eden şirketimize ait hisselerin bir başka kişiye devri mevcut durum itibariyle kısıtlanmıştır. Ancak söz konusu hisselere ait mali (kar payı) ve yönetimsel (genel kurulda oy kullanma) haklar şirketimiz tarafından kullanılmaya devam edecektir.''

HİSSELERİ GEÇİCİ OLARAK İŞLEME KAPATILDI

Doğan Holding, Doğan Yayın Holding, Doğan Gazetecilik, Doğan Burda, Milpa, Petrol Ofisi, Ray Sigorta, Çelik Halat, Ditaş ve Hürriyet Gazetecilik hisse senetlerinin sıraları, şirketlerle ilgili habere istinaden, şirketlerden açıklama istenilmesi nedeniyle geçici olarak işleme kapatıldı.

Doğan Grubu'ndan gelen açıklamanın ardından hisseler, 14:40'ta tekrar işleme açıldı. İMKB'den Doğan Yayın'ın mal varlığı araştırmasının vergi dairesince sürdüğü ve mal varlıkları borcu karşılamaya yeterli olursa yönetim kurulu üyelerinin şahsi mal varlıklarına işlem yapılmayacağı duyuruldu.

İMKB'den gelen açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

*Doğan Yayın Grubu'na ait ihraççı/yatırım hesaplarındaki iştirak hisseleri üzerinde ihtiyati tedbir uygulamasına başlandı

*Doğan Yayın Grubu şirketlerinden Hürriyet'in yüzde 66.56'sının, Doğan Gazetecilik'in yüzde 70.76'sının, Doğan Burda'nın yüzde 44.89'unun başkasına devri kısıtlandı

Açılışın ardından şirketlerin hisse senetlerinin, yüzde 1 ile 4 arasında değişen oranlarda değer kaybettiği görüldü.

NELER OLMUŞTU?

Dün geç saatlerde gelen habere göre, Maliye, Doğan Yayın Holding'in (DYH) vergi cezasına karşılık verdiği üçüncü teminatı da kabul etmedi. Grubun önerdiği hisse senedi ve markalar hukuken geçerli teminat olmadığı için DYH hakkında "haciz" işlemi başlatıldı. İlk aşamada Doğan TV Holding'in yüzde 45.4 hissesine haciz konuldu. DYH'nin borcu nedeni ile grubun bankalardaki varlığı ve gayrimenkullerine de tedbir konuldu. Yasa gereği, anonim şirketlerde vergi borcundan ortaklar da sorumlu tutuluyor. DYH'nin hissedarı olan grubun üst düzey yöneticilerinin şahsi mal varlıkları ve banka hesapları da haczedilebiliyor.

DAVA AÇIYOR

DYH'den İMKB'ye gece yapılan açıklamada Halkalı Vergi Dairesi'nin teminat talebiyle ilgili şu saptamalara yer verildi; "Halkalı Vergi Dairesi Kanal D ve Star TV'nin marka değerlerini teminat olarak kabul etmediğini Doğan Yayın Holding'e bildirdi. Doğan TV'nin yüzde 45.4'üne uygulanan haciz işlemi nedeniyle Doğan Yayın Holding'in teminat talebinin yürütmesinin durması için açtığı dava konusuz kalabilir. Diğer davalar açılmakta. DYH'nin mal varlığının araştırılmasıyla ilgili süreç devam ediyor." Gelirler Kontrolörleri, 2003- 2006 yıllarına ilişkin incelemeleri sonucunda, 132.9 milyon lirası vergi aslı, 693.18 milyon lirası vergi kaçakçılığı cezası olmak üzere 826 milyon lira ödemeye ilişkin ihbarnameleri 18 Şubat'ta şirkete tebliğ etmişti.

DOĞAN HOLDİNG'DEN BORSA'YA YAPILAN AÇIKLAMA:

Hisselerinin işleme kapalı olduğu sırada Doğan Grubu'ndan gelen açıklamada, Doğan Yayın Holding A.Ş, Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğüne teslim edilen hisse senetlerinin değerinin kamu alacağını, yüzde 19 fazlasıyla karşılayacak tutarda olduğunu bildirdi.

Doğan Yayın Holding A.Ş'den İMKB'ye gönderilen yazıda, bugün bazı yayın organlarında yer alan şirketle ilgili haberlerde, Doğan Grubunun tüm şirketleri ve yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri hakkında haciz işlemlerinin başlatıldığı anlamında gelecek şekilde ''Yasa gereği, anonim şirketlerde vergi borcundan ortaklar da sorumlu tutuluyor. DHY'nin hissedarı olan grubun üst düzey yöneticilerinin şahsi mal varlıkları ve banka hesapları da haczedilebiliyor'' ifadelerine yer verildiği belirtildi.

Bu haber ve yorumların gerçeği yansıtmadığı, ''yalan ve yanıltıcı'' olduğu kaydedilen açıklamada, vergi yasalarına göre, bir anonim şirketin vergi borcu nedeniyle, ortaklarının, iştiraklerinin ve bağlı şirketlerinin sorumlu tutulmasının kesinlikle mümkün olmadığı belirtildi.

Ancak, bir anonim şirketin vergi borcu nedeniyle haciz edilen kendi mal varlığının, vergi borcunu karşılamaya yetmediği takdirde ve sadece ilgili anonim şirketin yönetim kurulu üyeleri (üst düzey yöneticilerin değil) ile sınırlı kalmak kaydıyla şahsi mal varlıklarına ihtiyati haciz uygulaması yoluna gidilebileceği aktarılan açıklamada, şöyle denildi:

''Daha önce kamuya açıklandığı üzere, doğrudan bağlı ortaklığımız Doğan TV Holding A.Ş'nin sermayesinin yüzde 45,40'ini temsil eden hisse senetleri Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğünce, haciz tutanağı düzenlemek suretiyle, teslim alınmıştır.

Teslim edilen bu hisse senetlerinin değeri, teminata verilen taşınmaz dahil toplam 1 milyar 89 milyon 450 bin lira olup, toplam olarak 914 milyon 820 bin 334 lira olarak bildirilen kamu alacağını yüzde 19 fazlasıyla karşılayacak tutardadır. Doğan TV Holding A.Ş hisse senetlerinin vergi dairesince kabul edilmediği iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır.''

Doğan Yayın Holding A.Ş'den İMKB'ye gönderilen yazıda, Borsa Başkanlığına dün iletilen ve Borsanın 17 Mart 2009 tarihli günlük bülteninde de ilan edilen açıklamalarında, Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğünün şirketle ilgili mal varlığı araştırmasını sürdürdüğünün ifade edildiği belirtildi.

Bu araştırma sonunda tespit edilen mal varlıklarının borcu karşılamaya yeterli olduğunun tespiti halinde şirket yönetim kurulu üyelerinin şahsi mal varlıkları üzerinde işlem yapılmasının söz konusu olmayacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Mal varlığı araştırması kapsamında, mevzuat gereğince ilgili tüm kuruluşlara, bankalara ve bugünkü açıklamada belirtildiği gibi merkezi kayıt kuruluşu ile aracı kurumlara, kendilerinde kayıtlı bulunan mevcutların bildirilmesinin ve bloke edilmesinin istenildiği öğrenilmiştir. Bunu takiben yapılacak değerleme çalışması sonucunda tespit edilen varlıkların ne kadarının haczi gerektiğinin kararı 6183 sayılı kanunun hükümlerine göre verileceği düşünülmektedir.

Şirketimiz iştirakleri, ortakları ve Doğan Grubuna bağlı diğer şirketler hakkında söz konusu vergi borcu sebebiyle herhangi bir işlem başlatılması hukuken mümkün olmayıp, bunun aksine yanlış ve yanıltıcı mahiyetteki haberlerin, tüm Doğan Grubu şirketlerinin İMKB'de işlem tahtalarının kapalı kalmasına sebebiyet verdiği anlaşılmaktadır.

Bu durum tüm yatırımcılarımızı mağdur etmiştir. Söz konusu yalan ve yanlış içerikteki haberler nedeniyle ilgili yayın kuruluşları hakkında sermaye piyasası mevzuatı kapsamında Sermaye Piyasası Kanunu'nun Md.47-a/3 gereğince suç duyurusunda bulunulacaktır.''