kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Avrupa'ya vize kimler için kalktı?

AA
Giriş Saati : 18.03.2009 16:56
Güncelleme : 18.03.2009 20:20
Yeni Haber
Prof. Dr. Harun Gümrükçü, vizesiz Avrupa'nın hizmet alan ve satan tüm kesimleri kapsadığına işaret etti...
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi ve Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Avrupa Adalet Divanı'nın Türkiye'de kurulu şirket ve kuruluşlarda çalışanların hizmet sunmak için AB ülkelerine girişlerinde vize almalarına gerek bulunmadığı yönündeki kararının birlik üyesi tüm Avrupa ülkelerini bağladığını bildirdi.

Prof. Dr. Gümrükçü, Almanya Türk Toplumu (TGD) tarafından 16 Martta Berlin'de düzenlenen bir toplantıda vizesiz Avrupa konusunun ele alındığını, bu toplantıda Avrupa Adalet Divanı'nın görüşlerinin ''tavsiye kararı'' gibi gösterildiğini kaydetti. Bu durumu,''Vahim bir hata'' olarak nitelendiren Prof. Dr. Gümrükçü, şöyle konuştu:

''Avrupa Adalet Divanı kararları tavsiye niteliğinde değildir. Divanın kararı Avrupa ülkelerini bağlar, üye ülkelerin yasalarının üzerindedir, bu ülkelerin en son ve en yüksek mahkemesidir. Bu temel tezi bilmeden Avrupa Adalet Divanı konusunda görüş bildirmeleri, kararı yorumlamaları çok büyük bir hatadır. Ortada çok ciddi bir dezenformasyon var.''
Prof. Dr. Gümrükçü, toplantıda kararın Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde farklı farklı uygulanacağına ilişkin ifadelerin de yer aldığını belirterek, ''O zaman Avrupa hukuk birliği olmaz. Bu birliğin temeline ters düşer'' dedi.
Bu toplantıda Avrupa Adalet Divanı'nın kararının sadece vizeye indirgendiğini belirten Prof. Dr. Harun Gümrükçü, vize ile ilgili uygulamalarının mahkemenin aldığı karar yanında ''Okyanusta bir damla'' gibi kaldığını ifade etti. Mahkemenin mevcut haklara 1973 yılı baz alınarak bakılması gerektiğini söylediğine işaret eden Prof. Dr. Gümrükçü, şunları söyledi:

''Berlin'de yapılan bu toplantıda, ATAD'ın kararı, sadece vizeye indirgemiş. Onu da 'Sadece iş adamları gibi bir kısım kişiler için uygulanır' şeklinde yorumlamışlar. Bu toplantı, Berlin gibi Türklerin en kalabalık olduğu şehirde yapılıyor. Avrupa Türklerinin ana sorunu vize değil ki. Onların ana sorunu oradaki ulusal yasalara getirilen kötüleştirmelerdir. 1973 yılı baz alınarak Almanya'daki yabancılar yasaları Türklerin aleyhine ciddi şekilde kötüleştirilmiştir. Oradaki kuruluşların en büyük görevi, bu değişiklikleri saptamaktır. Onu yapacakları yerde kendilerini Alman hükümetinin sözcüsü yerine koymuşlar. Bu çok yanlış bir bakış.''

VİZE KİMLER İÇİN KALKTI?

Prof. Dr. Harun Gümrükçü, vizesiz Avrupa'nın hizmet alan ve satan tüm kesimleri kapsadığına işaret etti.

Hizmet sunan işverenler gibi, hizmet almak isteyen bir hastanın da Avrupa'ya vizesiz girebileceğini savunan Prof. Dr. Gümrükçü, ''Siz belki Ren Nehri kıyısında şarap içmek istiyorsunuzdur, bu da hizmet alımına girer. Dolayısıyla hizmet alımı için Avrupa'ya vizesiz girebilirsiniz'' dedi.
Harun Gümrükçü, 1973 yılında o dönemdeki adı Avrupa Ekonomik Topluluğu olan birliğe İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İrlanda, Danimarka, Hollanda, Belçika, Lüksemburg'un üye olduğunu, dolayısıyla alınan kararın bu 9 ülkeyi kapsadığını bildirdi.

Vizesiz Avrupa'nın ne zaman yürürlüğe gireceğine dair tartışmanın ise yersiz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gümrükçü, vizenin mahkeme kararının açıklandığı gün kalktığını söyledi.

KİMLER VİZE ALMAK ZORUNDA?

Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Avrupa Adalet Divanı'nın kararının ardından herkesin Avrupa'ya vizesiz girebileceği düşüncesinin de yanlış olduğunu bildirdi.

Kararın, ''eline çantasını alan her Türk vatandaşı Avrupa'ya vizesiz gidebilir'' anlamına gelmediğini belirten Prof. Dr. Gümrükçü, şöyle devam etti:

''Bir defa geçerli bir pasaportunuz olacak. İkincisi masrafları karşılayacak yaklaşık 3-4 bin avronun hesabınızda olması lazım. Bu da kalacağınız süreyle ilintili olarak değişebilir. Bulaşıcı bir hastalığınızın olmaması lazım. Terörist bir gruba dahil olmamanız lazım. Fundamentalist bir gruba dahil olmamanız lazım. Yani gittiğiniz ülkenin milli güvenliğinizi tehlikeye atacak bir durumda olmamanız lazım. Gideceğiniz ülkeden daha önce sınır dışı edilmemiş olmanız lazım. Bunlar işin istisnaları, bu durumda olanlara vize verilmeyebilir.''