Antakya mutfağından Osmanlı tatlılarına, balıklardan çorbalara kadar artık aradığınız bütün yemeklerin tarifini kitaplarda bulabilirsiniz..
Bir süredir kitaplığımda epey yemek ve mutfak kültürü kitabı birikti. Bunlar içinden önemli bulduğum hiç değilse birkaçını yıl sona ermeden sizinle paylaşmak istiyorum.
Antakya Mutfağı
Genellikle aynı coğrafyada yer alan kentler, hatta yöreler, kendi sofralarına çıkardıkları yemeklerin sadece kendilerine ait olduğuna inanır ve bunları büyük bir tutuculukla savunurlar. Yöre ya da kent yemeklerini toplayan kitaplar, böylesine dar bir bakış açısıyla yazıldıklarında gereksiz yere polemik konusu da olurlar. Ancak zaman zaman yöre mutfaklarının ciddi araştırmalarını görmek insana mutluluk veriyor. Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde elime geçti. Kitabın adı Antakya Mutfağı. Süheyl Budak kaleme almış; büyük boy ve ciltli 400 sayfalık eser 504 özgün tarif içeriyor. Antakya tüm uygarlıklara evsahipliği yapmış bir kent. Kitap, bugün de yörede yenen birçok yemeğin bu uygarlıklardan günümüze aktarıldığını ortaya koyuyor. Eserden, Antakya'da fakirlerin ve zenginlerin mutfakları arasında belirgin bir ayrım bulunduğunu, bu iç içe yaşayan mutfaklarda aynı yemek reçetelerinin farklı şekillerde uygulanabildiğini de öğreniyorsunuz. Gelenekler, yemeklerin yenme ve sunma özelliklerini beraberinde getiriyor. Hamam yemekleri ve hamam kültürü, Antakya sokak, çarşı yemekleri, fırın kültürü, Antakya mutfağında ekşi tatlar ve kurutulmuş yiyecekler ile ilgili doyurucu bilgiler verildikten sonra kitapta önemli bir bölüm Gelenek ve Görenekleriyle Antakya Mutfağı başlığına ayrılmış; bu bağlamda geleneksel Antakya evinde mekân olarak mutfağın özelliklerine de değiniliyor. Kitapta, mutfakta hazırlanan Antakya yemekleri, tam 27 başlık altında sınıflandırılmış. Antakya Mutfağı bu yıl piyasaya çıkan yöre yemeklerini ele alan eserler arasında en doyurucusu.
(Antakya Mutfağı / Yazar: Süheyl Budak / Editör: Dr. Sait Günal, Antakya Rotary Kulübü Kültür Yayını, Fiyatı 70 YTL. Kulübün İş Bank Uzunçarşı Şb. 6108-0744674 No'lu hesabına ödeme yapıldıktan sonra dekontun 0326 214 21 50 No'lu faksa gönderilmesi gerekiyor. Kargo ücreti de alıcıya ait.)
Yayın tarihi: 4 Ocak 2009, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/01/04/pz/haber,2862A11FDE18425B8700206D4FFFB7B8.html
Tüm hakları saklıdır.