kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Zeyno Baran, ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi Matt Bryza ile geçen yıl İstanbul’da evlendi.

Rusya'ya karşı Çin- ABD açılımı olabilir

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
Giriş Saati : 07.09.2008 23:34
Güncelleme : 08.09.2008 00:45
* Gürcistan'ı en iyi bilen isimlerdensiniz. Rusya, Gürcistan'da ne yapmak istiyor? Putin için Saakaşvili'nin devrilmesi belki de en önemli hedeflerden biri. Bu şahsi bir takıntıya dönüştü artık. Doğu-Batı enerji koridorunu kontrolü altına almak istiyor. Tabii ABD'nin Kosova ve Irak'taki politikaları ile kendisinin Gürcistan'daki politikaları arasında bir paralellik kurarak karşı bir güç olarak ortaya çıkmak arzusunda.

* Ya Amerika? ABD ise aslında Irak, Afganistan, Kuzey Kore derken bu bölgeye yeterli derecede ilgi gösteremedi. Gürcistan'ın ABD için önemi Doğu-Batı koridorunda kilit ülke olması. Gürcistan'ın kendine demokratik ve Batı yanlısı bir rota çizmesi ve Irak'a asker göndermesi ABD için önemli.

* Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıması Rusya ile ABD ve NATO ilişkilerini nereye kadar götürür? Rusya bu iki bölgeyi savaşın hemen ardından, diplomasiye vakit bırakmadan ve tek başına tanıyarak, hem ABD hem AB ile ilişkilerine büyük zarar verdi. İlişkiler artık eskisi gibi olmayacak. Rusya'nın Gürcistan'daki askerlerini çekmemesi, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'yı açıkça askeri saldırı ile tehdit etmesi, diğer NATO ülkelerine baskı yapması nedeniyle Batı ile arası açıldı. Putin ve ekibinin idaresindeki Rusya, NATO'yu tehdit olarak görüyor. Rusya NATO'ya böyle yaklaşınca, NATO ülkeleri de ister istemez Rusya'ya karşı birleşecektir. Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO'ya alınması şeklinde olacaktır.

* ABD'ye karşı Rusya-İran ve Çin bloku tam olarak oluştu mu? Evet, o yönde bir gidişat gözüküyor. ABD ve AB uzun zaman bu trendi görmek istemedi. Eğer Rusya, İran'ın da içinde bulunduğu "doğalgaz karteli" projesinde somut adım atarsa, ABD ve AB ile ilişkileri daha gerilecektir. Beklenmeyen yeni bir açılım Çin ile ABD arasında gerçekleşebilir. Rusya'nın ABD ile sertleşmesi Çin'i endişelendirdi. Çin ekonomik bir güç ama Batı ile kavga eden bir güç değil. Dengeler değişebilir.