* Peki, mevcut durumda Türkiye- Rusya ilişkileri nasıl sürer? Rusya, savaşın ilk günlerinde Türkiye'yi suçlayıcı bir tavır almıştı... Rusya dediğini yapmayan ülkelere belli bir zaman tolerans gösteriyor. Ama ticari ilişkileri, enerji bağımlılığı ve siyasi desteği baskı unsuru yaparak ülkeleri ya yanına çekiyor ya da etkisizleştiriyor. Türkiye, hem NATO ülkesi, hem Müslüman, hem de Ortadoğu, Kafkaslar ve Karadeniz'de önemli bir güç. Bu nedenle Türkiye'ye İtalya'ya ya da Almanya'ya yaklaştığı gibi yaklaşacaktır. Bu da Rusya'nın yanında yer almak isteyenler ve Rusya'dan mesafeli durmak olarak ikiye ayrılma anlamına gelecektir. Benim endişe ettiğim nokta Karadeniz'e ABD ve NATO gemilerinin girişi ve bununla beraber uzun vadede yaşanabilecek gerginlik.
* Bu Türkiye'yi nasıl etkiler? Türkiye, şu ana kadar çok dikkatli ve başarılı bir çizgi izledi. Ama Rus ve ABD gemileri arasında yaşanacak en ufak bir gerginlik Türkiye'yi ister istemez etkileyecektir. Rusya ile ikinci gerginlik konusu da Nabucco projesi.
RUSYA'NIN DERDİ GAZ Rusya bu projeye karşı çıkmakta, çünkü bu projenin gerçekleşmesi Gazprom'un tüm stratejisini alt üst edecektir. Gazprom ve Kremlin, bu coğrafyadaki enerji ulaşım ve dağıtım hatlarını kontrolünde tutarak fiyat belirlemek ve ülkelerin politikalarını etki altına almak istiyor.
* Yeni Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ döneminde askerin çizgisinde bir değişim bekliyor musunuz? Ergenekon, Güneydoğu gezisi ve açılım çıkışları dikkat çekici. Ama askerin hep belli bir çizgisi vardır. O çizgiyi değiştirmeyecektir. Sonuçta başa gelen her kişi gibi kendi tarzını da koyacaktır. Ama gerginlikten yana tavır takınacağını zannetmiyorum.