ABD Merkez Bankası FED'in gösterge faizlerini 50 baz puan indirimle yüzde 4.75'e düşürmesinin ardından, bankalar arası piyasada dolar/YTL kotasyonları 1.2340/1.2390 YTL seviyesinde açıldı.
DOLAR TEMMUZ 2001'DEN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYEDEABD Merkez Bankası'nın gösterge faizini 50 baz puan indirmesinin ardından açıklanan çekirdek enflasyon verisinin de beklentiye uygun olmasıyla öğleden sonra yabancı bankaların döviz satışı hızlanınca dolar, YTL karşısında Temmuz 2006'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.Bankalararası piyasada 1.2365/90 YTL'den kapanan dolar, yarın valörlü işlemlerde 1.23 YTL'ye kadar indi.
BORSA YÜZDE 6.7 YÜKSELDİ
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını 50 baz puan indirmesinin ardından görülen global toparlanma ile güne yüzde 4.5'lik sert bir yükselişle başlayan İMKB Ulusal 100 Endeksi 53,000 puan direncini aştıktan sonra yükselişine devam etti ve günü yüzde 6.7'lik yükselişle 53,884.08 puandan kapattı.
İşlem hacmi ise bir önceki rekor seviyesi olan 3.38 milyar YTL'ye çok yaklaşarak 3.3 milyar YTL'ye ulaştı.
Finans Yatırım Araştırma Müdürü Hakan Tezcan, "Bugün borsada yaşanan sert yükselişin tek sebebi, Fed'in yüzde 0.50'lik faiz indirim kararıdır. Fed'in faiz indirimi, Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta aldığı indirim kararının gerekçelerinin doğruluğunu ispatladı. Bu da piyasalarda faiz indirimlerinin önümüzdeki dönem de devam edebileceğine dair bir beklenti yarattı" dedi.
Faiz indirimiyle birlikte ekonominin büyüme performansının artacağına dair inancın güçlendiğini belirten Tezcan, "Bu durum, banka hisselerinin cazibesini artırıyor. Bankaların hisselerine olan yoğun ilgi, bugün İMKB'yi yukarı taşıdı" diye konuştu ve ekledi:
"Ancak bir kâr realizasyonu yarından itibaren başlayabilir. Fakat bunun fazla sert olacağını düşünmüyorum."
Fed'in faiz indiriminin yanı sıra bugün açıklanan çekirdek enflasyon verisinin de beklentiye uygun olmasıyla öğleden sonra yabancı bankaların döviz satışı hızlanınca dolar, YTL karşısında Temmuz 2006'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.
İşlem hacmi yüksek hisselerden Yapı Kredi
gün sonunda yüzde 6.45 artışla 3.96 YTL'den, Akbank yüzde 12 artışla 9.8 YTL'den kapandı.
Telekomünikasyon Kurulu (TK), üçüncü nesil (3G) mobil telefon ihalesini tek katılımlı olması ve rekabet ortamının sağlanamaması gerekçesiyle iptal ettiğini açıklarken ihalede tek teklifi veren Turkcell bu kararla Türkiye'nin ekonomiye hız katacak bir teknolojinin devreye girmesinde zaman kaybettiği değerlendirmesine rağmen yatırımlara devam edeceğini bildirdi. Turkcell 7 Eylül'de yapılan 3G ihalesine tek katılımcı olarak girmiş ve A grubu lisansı için 321 milyon euro teklif vermişti. Şirket hisseleri iptal kararına rağmen hisseleri kapanışta yüzde 8.02 artışla 10.10 YTL'ye yükseldi.
Analistler, ihalenin iptalinin zaten beklendiğini belirterek, İMKB'nin lokomotif şirketlerinden olan Turkcell'in hisselerinin piyasadaki yükselişe paralel olarak arttığını söylediler.
BONO BİLEŞİK FAİZİ LÜZDE 17'NİN ALTINDA
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sürpriz bir kararla gösterge faizini 50 baz puan indirmesinin risk alma iştahını yeniden artırmasıyla gösterge bononun ortalama bileşik faizi de Haziran 2006'dan bu yana ilk kez yüzde 17'nin altına indi.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, dünkü kapanışa göre 0,52 puan azalarak yüzde 16,93'e geriledi.
Bu tahvilin basit getirisi de yüzde 17,82'den kapandı.Bu kağıdın dünkü kapanıştaki basit getirisi yüzde 18,39, bileşik getirisi yüzde 17,45 olmuştu.
ULUSLARARASI PİYASALARDA ETKİLERİ
ABD Merkez Bankasının faiz oranlarında beklenenin üzerinde bir indirim yapması uluslararası piyasalarda hemen etkisini gösterdi.
Karar, kredi piyasaları rahatlarken, menkul kıymet borsaları ve emtia fiyatları yükseldi, Avrupa ortak para birimi avro ABD Doları karşısında rekor değer kazandı.
Faiz indiriminin etkisiyle Asya kredi piyasalarında bankalar arası borçlanma faizleri dikkate değer ölçülerde düşerken, güne sonradan
başlayacak Avrupa piyasalarının da aynı yönde hareket etmesi bekleniyor.Faiz indirimi kararının coşkusu, altın, emtia ve enerji piyasalarında da kendini gösterdi.
Spot piyasada altının ons fiyatı 726 dolarla son 16 ayın en yüksek fiyatına ulaştı.Tokyo Emtia Borsasında Şubat teslimi lastiğin kilo fiyatı yüzde 2 artışla 257,6 yene çıkarken, Londra Metal borsası da üç ay sonrası teslim bakırın ton fiyatı 185 sterlin artıp 7.770 sterline yükseldi.
Asya piyasasında Ekim teslimi hafif petrolün varil fiyatı da dünkü kapanışa göre 66 sent artıp 82,17 dolarla yeni bir kapanış rekoru kırdı.Menkul kıymet piyasaları da genel yükselişe uydu. Tokyo Borsasında Nikkei Endeksi günü yüzde 3,67 puan gibi ciddi bir artışla tamamlarken, Avrupa borsaları da açılışta büyük yükselişler kaydettiler.
AVRO REKOR DEĞER KAZANDI
ABD'deki faiz indirimi ABD Dolarının daha da ucuzlamasına da yol açtı. Avrupa döviz piyasasında Avrupa ortak para birimi avro ABD Doları karşısında New York'taki dünkü kapanışına göre 0,16 dolar değerlenerek 1,3987 dolarla tüm zamanların en yüksek değerini aldı.
AVRUPA BORSALARINDA ARTIŞ
Avrupadaki tüm borsa endeksleri önemli oranlarda artış gösterdi. İngiltere'nin FTSE 100 endeksi, Almanya'nın DAX endeksi ve Fransa'nın CAC endeksinde artış oranı yüzde 2.5'in üstüne çıktı. Borsalarda, özellikle inşaat, turizm, madencilik ve finans firmalarının hisselerinin değer kazanması dikkat çekti.
PİYASALAR KISA VADEDE RAHATLADI, ORTA VADEDE ENDİŞE VAR
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) politika faizlerinde yaptığı yarım puan indirip yüzde 4.75'e çekmesinin etkileri tartışılıyor.
FED kararını değerlendiren uzmanlar, söz konusu faiz indiriminin piyasalarda geçici bir rahatlamaya yol açsa da, orta ve uzun vadede kriz endişelerinin sürdüğünü kaydetti.
Uzmanlar, Türk ekonomisinin ise FED'in faiz indiriminden olumsuz anlamda etkilenmeyeceğini, dolar kurundaki düşüşün ise sürebileceğini vurguladı.
TEMKİNLİ YAKLAŞALIM
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı:
"Yarım puan düzeyindeki indirim kısa vadede piyasaları çok rahatlatacak. Orta vadede olumlu havanın sürmesi için uluslararası piyasalarda mali şirketlerin bilançolarındaki sorunları bu süreçte gidermeleri gerek. Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indiriminin piyasaları kısa vadede rahatlatmadı. Ancak uluslararası piyasaları gözleyen Türk piyasasında bu karar kısa vadede ciddi kredi yatırımlarına dönüşecebilir. Eğer bu indirim, ABD'de ekonomik büyüme oluşturmaması durumunda orta vadeye ertelenen daha büyük bir dalgalanma ve kriz doğurabilir.
PİYASALARDA OLUMLU SEYİR BEKLENİYOR
ABank Genel Müdür Yardımcısı Murat Özer:
"Yarın piyasaların çok olumlu açılacak. Ancak, orta vadede endişeler var. Dünyada merkez bankaları finans piyasalarının beklentileri doğrultusunda hareket ediyor. Umarım orta vadede bu oyun ters tepmez".
"MAKRO GÖSTERGELER BELİRLEYİCİ OLACAK"
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü Ali İhsan Gelberi:
"Bundan sonra önemli olan, bu faiz indirimi kararının makro ekonomik göstergeleri nasıl etkileyeceğidir. Şu anda piyasalarda iki tez var: Birincisi, 1998 yılından sonra ABD ekonomisinin diğer ekonomilerle ilişkilerinin zayıflaması nedeniyle ABD ekonomisindeki olumsuz gelişmelerin diğer ülkeleri çok fazla etkileyemeyeceği yönünde. İkincisi ise, dünya ekonomisinin yüzde 30'unu oluşturan ABD ekonomisinde yaşanan olumsuzlukların her halükarda diğer ülke piyasalarını etkileyeceği doğrultusunda. Bu iki tezden hangisinin doğru olduğu, önümüzdeki günlerde piyasanın faiz indirimine vereceği tepkilerle netleşecek. FED, 30-31 Ekim ve 11 Aralık'ta iki toplantı daha yapacak. Bu toplantılardan çıkacak kararlar da gelecek dönemin nasıl şekilleneceği konusunda büyük önem taşıyor."
"TÜRKİYE, İNDİRİM KARARINDAN OLUMLU ETKİLENECEK"
TEB Yatırım Başekonomisti Sertan Kargın:
"FED'in faiz indirimi kararı, ABD ekonomisinin büyümesinde bir yavaşlama olduğunun açık bir kanıtıdır. Bu da ABD'nin piyasalar açısından kredibilitesini düşürecek bir unsurdur. FED Başkanı Bernanke'nin 'Mevcut bütçe açığı, cari açık ve enflasyonist baskıların birlikte devam etmesi mümkün değil' açıklaması önemli. Bundan sonra FED, makro ekonominin gerçekleri ile piyasa beklentileri arasında ciddi bir denge kurmak zorunda. Türkiye, faiz indirimi kararından olumlu yönde etkilenecektir. Ancak, imalat sanayii ihracata dayalı olan Türkiye'de, bu alanda bazı olumsuz gelişmeler yaşanabilir. Orta gelir grubunun sıcak paraya olan yöneliminde bir artış olabilir. Önümüzdeki dönemde doların değer kazanması uzak bir ihtimal. Faiz indirimleri devam ederse, dolar kuru düşmeye devam edecektir."
"PİYASALARDAKİ RAHATLAMA KALICI OLMAZ"
İktisat Yatırım Araştırma Direktörü Muhittin Küley:
"Geçtiğimiz haftalarda ABD'deki açıklanan işsizlik rakamları, ABD ekonomisinde resesyon endişelerini yeniden canlandırmıştı. Faiz indiriminin ardından bu anlamda bir rahatlama yaşansa da, bu rahatlamanın uzun vadede kalıcı olacağını söylemek zor. ABD şirketlerinin 3. ve 4. çeyrek bilançolarında açıklayacakları rakamlar büyük önem taşıyor. Özellikle hisse fiyatlarındaki hareketliliğe dikkat edilmeli. Faiz indirimi kararı, FED için de ciddi bir politika değişikliğine işaret ediyor. Son dönemde petrol, buğday ve altın gibi emtiaların fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Bu durum önümüzdeki dönemde küresel anlamda enflasyonist baskıları tetikleyebilir."
AJANSLAR
Yayın tarihi: 19 Eylül 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/19//haber,E3F21A26332D4AD3A1689EFAEA1A82DF.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.