Uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch'in raporuna göre, kredi dalgalanmasının büyüme beklentilerini zorlamasına rağmen yatırımcılar hâlâ tahviller yerine hisse senetlerinin arkasında duruyor.
Merrill Lynch Eylül Fon Yöneticileri Araştırma Raporu'na göre, kredi piyasalarındaki dalgalanma hisse senedi piyasalarının temellerini etkilemeye başladı ancak yatırımcılar potföylerinde henüz radikal değişiklikler yapmaya başlamadılar.
Rapora göre, yatırımcıların, Mart 2003'ten bu yana görülmemiş bir şekilde yatırım ufkunu daraltmaları ve portföylerinde yüzde 4.3'ün üzerinde nakit tutmaları ile birlikte, riskten kaçınma keskin bir yükseliş gösterdi.
FMS Endeksi Risk Bileşkeni, Eylül ayında 33 puanla gelmiş geçmiş en kötü ikinci seviyesinde gerçekleşti. Araştırmaya katılan yatırımcıların yüzde 75'i bundan sadece iki ay önce likidite şartlarını "pozitif" olarak değerlendirirken, bu ay katılımcıların yüzde 34'ü likidite şartlarının (piyasa derinliği, alım-satım spredinin darlığı) "negatif" olduğunu düşünüyor. Araştırmaya katılanlara göre büyüme beklentileri geriliyor ve para politikalarının "aşırı teşvik edici" olduğu yönündeki endişeler azalıyor.
Konjonktürel dalgalanma riskinin normalin üzerinde olduğunu ve piyasa istikrarı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu düşünen katılımcıların oranı geçen ay yüzde 32 iken, Eylül ayında bu oran yüzde 61'e yükseldi.
Merrill Lynch'e bağımsız danışmanlık hizmeti veren David Bowers, "Yatırımcılar konjonktürel dalgalanma riskinden endişe duyduklarını söylüyorlar, ancak fon yöneticileri potföylerini daha farklı bir piyasa ortamına uygun olarak yeniden şekillendirmeye henüz başlamadılar. Bu durum, yatırımcıların piyasalarda görülen bu inişin olası büyüklüğünü inkar edip etmedikleri yönündeki soruları yanıtlıyor" dedi.
REUTERS
Yayın tarihi: 19 Eylül 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/19//haber,8FA5ED2C391A464DA894A9676E16304A.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.