kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

3N ihalesi iptal

Yeni Haber
Telekomünikasyon Kurulu, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3N)ihalesini iptal etti.

Türk Telekomünikasyon Kurumu, 3N olarak bilinen üçüncü nesil mobil iletişim lisansı için yapılan ve yalnızca Turkcell'in katıldığı ihalenin, "rekabet koşulları oluşmadığı" gerekçesiyle iptal edildiği bildirildi.

Türk Telekomünikasyon Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada, 3N ihalesinin rekabet koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle iptali kararının oybirliğiyle alındığı kaydedildi.

Açıklamada, "3N ile ilgili bundan sonra yapılacak ihaleye de yine sadece bir şirketin katılması ihtimaline karşı, yetkilendirme usulü ve şartları da dahil olmak üzere alınabilecek tedbirler ile, bu şekilde muhtemel rekabet aksaklıklarına meydan verilmemesi amacıyla yapılması gerekenlerin belirlenmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılmasına karar verilmiştir" denildi.

3N için 7 Eylül'de yapılan ihaleye sadece Turkcell katılırken, daha önce ihaleye ilişkin şartname alan Avea, Vodafone ve France Telekom ise "numara taşınabilirliği"nin sağlanmaması dolayısıyla haksız rekabet ortamının oluştuğu gerekçesiyle ihaleye katılmamıştı. İhaleye katılan Turkcell, A lisansı ihalesini 321 milyon euro teklifle kazanmıştı.

3N İHALESİNİN İPTALİYLE TÜRKİYE ZAMAN KAYBEDİYOR


Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Telekomünikasyon Kurumu'nun "rekabetin koşulları oluşmadığı" gerekçesi ile iptal ettiği 3N ihalesine ilişkin olarak, "Bilgi çağını yakalamakta büyük bir fırsatı kaçırdık. 3. Nesil ihalesinin iptaline sebep olan sektör oyuncuları, nedense Türkiye'yi bu teknolojiye layık görmediler" dedi.

Ciliv, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'yi bilgi çağına taşımada önemli bir adım olacak, ekonomiye hız katacak 3. Nesil teknolojisinin Türkiye'ye gelmesinin engellenmesinden büyük üzüntü duyduğunu bildirdi.
Tüm gelişmiş toplumlar ve Avrupa Birliği ülkelerinde 3. Nesil teknolojisinin uzun yıllardır kullanıldığına işaret eden Ciliv, "3.Nesil Finlandiya'ya 1999, İngiltere ve Almanya'ya 2000, Rusya'nın yanı sıra Tanzanya ve Uganda gibi gelir düzeyi çok daha düşük ülkelere de 2007 yılında gelmiştir. 22 büyük Avrupa ülkesinden 17'si ise 3. Nesil'e Numara taşınabilirliğinden önce geçti" dedi.

Ciliv, Türk halkının da 3. Nesil'i karşılamaya hazır olduğuna ve her geçen zamanın Türkiye için kayıp hanesine yazıldığını vurguladı.

"ÜÇ YILDIR HAZIRLANIYORUZ"

Ciliv, 3. Nesil'in görüntülü telefondan öte, Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlayacak bir teknoloji olduğunu ifade ederek, 3N teknolojisinin mobil ortamda internete hızlı ulaşım sağlayacağını ve bilgiye ulaşmanın Türkiye'nin her köşesinden mümkün olabileceğini kaydetti. İhalenin iptalinin bu konudaki tekeli devam ettirdiğini öne süren Ciliv, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Turkcell olarak 3 yıldır bu teknolojiyi halkımıza ve müşterilerimize sunmak için hazırlanıyoruz. Rakiplerimizin ihaleye girmeyerek 3.Nesil'in Türkiye'ye gelmesini engellemesiyle ülkemiz için hız, zaman, kaynak ve rekabet avantajı konularında kayıplar yaşanacağını düşünüyoruz. Fırsat eşitliği tanındığında yaratıcılıkta devlerle yarışabilecek Türk gençliğine ne yazık ki 3G olanaklarını sunamayacağımız için son derece üzgünüz. Biz her zaman olduğu gibi yine elimizi taşın altına koyacak, Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmaya devam edeceğiz."

AJANSLAR