İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, 2006 yılında İstanbul'da mükelleflerin ödemiş olduğu vergilerin, Türkiye'de toplanan vergi gelirleri içindeki payının yüzde 40,28'den yüzde 43'e yükseldiğini bildirdi.
Mehmet Koç, yaptığı açıklamada, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığınca 2005 yılında 43,1 milyar YTL vergi geliri tahsil edildiğini, 30 Kasım 2006 itibarıyla bu tutarın yüzde 25,7 oranında artarak 54,2 milyar YTL'ye ulaştığını söyledi.
Koç, 30 Kasım 2006 tarihi itibarıyla bakıldığında tüm Türkiye'de yapılan vergi tahsilatının 125,9 milyar YTL olduğunu belirterek, ''Buna göre Türkiye'de toplanan vergi gelirlerinin yüzde 43'ü İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığınca tahsil edildi. Bir başka ifadeyle tüm vergi gelirleri içinde İstanbul'un 2005'de yüzde 40,28 olan payı 2006'da yüzde 43'e yükseldi'' diye konuştu.
İstanbul
Vergi Dairesinin yaptığı çalışmalara da değinen Koç, vergi kaçakçılığı gibi konularda ellerinde somut bilgi ve belge olanların, ihbar ve şikayetlerini www.ivdb.gov.tr adresini kullanarak elektronik posta vasıtasıyla gönderebileceğini, sitede yer alan ''İhbar ve Şikayet'' bölümü kullanılarak, vergiye ve vergi idaresine ait konulardaki ihbar ve şikayetlerin, herhangi bir kişi ile muhatap olmaksızın internet ortamında ve kolay bir şekilde İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına iletilebilmesinin sağlandığını kaydetti.
''İNTERNETTEN GELEN İHBAR VE ŞİKAYETLER DAHA NİTELİKLİ''
Mehmet Koç, internet aracılığı ile gönderilen ihbar ve şikayetlerin, mektup, telefon gibi diğer yollarla gelen ihbar ve şikayetlere göre daha detaylı ve incelendiğinde sonuç alınabilir mahiyette olduğunu vurguladı.
Koç, ''Posta, telefon gibi yollarla iletilen ihbar ve şikayetlerde vatandaşlarımız gerçek kimlik veya adreslerini açıklamak istemediği için ihbarda bulunan vatandaşla tekrar irtibat kurmak gerektiğinde kendilerine ulaşılamıyordu. Halbuki e-mail ile ihbar veya şikayette bulunan vatandaşlarımıza gerektiğinde e-mail adreslerinden rahatlıkla ve hiç bir posta masrafı ödenmeksizin ulaşılabilmektedir'' diye konuştu.
Vergi konusundaki her türlü talebin, doğrudan doğruya İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına iletilmesinin, mükelleflerin çok daha çabuk sonuç almalarına yardımcı olacağını belirten Koç, şöyle dedi:
''Daha önce mal müdürlükleri, döner sermaye saymanlıkları ve diğer birimler ile birlikte İstanbul Defterdarlığı çatısı altında hizmet vermekte olan vergi dairelerimiz, 16 Eylül 2005 tarihinden bu yana Defterdarlık çatısından ayrılıp, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı şeklinde yeniden örgütlenerek hizmet vermeye başlamıştır. Buna rağmen, hala çok sayıda vatandaşımızın, vergi konusundaki ihbar ve şikayetlerini İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına direkt iletmek yerine İstanbul Defterdarlığı aracılığı ile ilettikleri görülmektedir. Halbuki, vergiye ilişkin konularda doğrudan doğruya İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığımıza iletilen talepler, çok daha hızlı bir şekilde değerlendirilip sonuçlandırılabilmektedir.''
GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDEKİ İNCELEME DEVAM EDİYOR
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Koç, gayrimenkul sektörüne ilişkin incelemelerinin devam ettiğini, yüzde 18 oranında KDV ödememek amacıyla 150 metre kareden büyük konutları, değişik yöntemler kullanarak 150 metre kareden küçükmüş gibi gösteren inşaat firmalarını, satın aldıkları gayrimenkulü, satın alınma tarihinden itibaren 4 yıl geçmeden sattıkları halde elde ettikleri kazancı beyan etmeyenleri ve sattıkları gayrimenkulleri, kullanılan konut kredisi tutarının altında gösteren inşaat firmalarını yakından takip ettiklerini bildirdi.
Vergilendirmede konutların ve diğer gayrimenkullerin gerçek değerinin ve metre karesinin esas alınacağını kaydeden Koç, ''Bu nedenle sadece vergi ödemek gibi bir seçenek varken, verginin yanında gecikme faizi ve ceza da ödemek durumunda kalmak istemeyen mükelleflerimizi, kendileri hakkında herhangi bir işlem başlatılmadan önce en yakın vergi dairesine başvurarak pişmanlıkla beyanname vermeye davet ediyoruz. Zira, bir kez vergi dairesince işlem başlatıldıktan sonra mükelleflerimizin pişmanlık hükümlerinden yararlanmalarına imkan bulunmamaktadır'' diye konuştu.
YURT DIŞI YASAĞI HAVALİMANINA GİTMEDEN ÖĞRENİLEBİLECEK
Mehmet Koç, vergi borcu belli bir tutarı aşan mükellefler hakkında Emniyet Müdürlüğü aracılığı ile yurt dışı çıkış yasağı uygulandığını, bu tutarın 2006 yılı için 25 bin YTL olduğunu hatırlatarak, 13 Aralık 2006 itibarıyla haklarında İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığınca yurt dışı çıkış yasağı konulan kişi sayısının 29 bin 703 olduğunu bildirdi.
Koç, www.ivdb.gov.tr adresine girerek ''Yurt Dışı Çıkış Yasağı Sorgulama'' butonunu kullanan mükelleflerin haklarında İstanbul Vergi Daireleri tarafından konulmuş yurt dışı çıkış yasağı bulunup bulunmadığını kolaylıkla öğrenebileceğini ve vergi borcu sorunlarını havalimanına gitmeden önce çözüme kavuşturarak mağdur olmayacaklarını anlattı.
MÜKELLEFİYET ARAŞTIRMA
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı, vergi iadesinden yararlanmak isteyenlerin, aldıkları fatura ve fiş gibi belgelerin geçerli olup olmadığını, alışveriş yaptıkları bir kişi veya kuruluşun vergi mükellefiyetinin bulunup bulunmadığını www.ivdb.gov.tr adresinden öğrenmelerinin mümkün olduğunu söyledi.
Koç, 2006 yılında yapılan çalışmalarda, vergi iadesinde kullanılan belgelerden toplam 125 milyon 674 bin 654 YTL tutarındaki 3 milyon 331 bin 733 adet belgenin geçersiz olduğunun anlaşıldığını ifade ederek, ''Yine vergi iadesinde kullanılan belgelerden toplam 1 milyon 69 bin 862 YTL tutarındaki 25 bin 932 adedinin sahte olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda haksız yere ödenmesi engellenen vergi iadesi tutarı ise 8 milyon 872 bin 116 YTL'dir'' dedi.
Vergisel yönden herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmak istemeyen taşıt aracı sahiplerinin de www.ivdb.gov.tr adresini ziyaret etmelerinde fayda bulunduğunu dile getiren Koç, sitede yer alan ''Motorlu Taşıtlara Ait Vergiler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular'' bölümünde, yaklaşık 2,5 milyon motorlu aracın bulunduğu İstanbul'da vatandaşların sık sık muhatap oldukları bir çok soru ve sorunun cevabına yer verildiğini anlattı.
Koç, mükelleflerin vergi borçları dolayısıyla vergi dairesinde bulunan adreslerine tebligat yapılmaya çalışıldığını, ancak adres değişikliği gibi nedenlerle bazen kendilerine ulaşılamadığını, bu durumda vergi dairesinin ilan tahtasında veya mahalli ya da ulusal gazetelerde ilan verilmesiyle mükelleflerin vergi borçlarının kendilerine tebliğ edilmiş sayıldığını, yine de bazı mükelleflerin kendileri hakkında yapılan bu tür ilanlardan haberdar olamadığını söyledi.
Bu nedenle İstanbul Vergi Dairesi internet sitesine ''İlanen Yapılan Tebliğler'' bölümü eklendiğini bildiren Koç, vatandaşların, zaman zaman bu bölümü kullanarak kendileri hakkında İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığınca vergi dairesi ilan tahtasında veya mahalli ya da ulusal gazetelerde ilanen tebligat yapılıp yapılmadığını öğrenmelerinin mümkün hale geldiğini kaydetti.