" GSMH'ya göre bütçe açığı yüzde 16.5'ten yüzde 2'ye düşürülürken cari açık yüzde 6.4'e çıktı.
YİNE bu yıllarda küresel sermayede bolluk yaşanması, Türkiye'nin aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin siyasi ve ekonomik istikrarı yakalamakta katettikleri yol bu ülkelere sermaye akışını hızlandırdı. Bu, hem ekonomik büyümeyi finanse etti, hem de döviz kuru düşüşlerine yol açarak fiyatlar genel seviyesini aşağı çekti. Son üç yılda Türkiye'ye toplam yabancı sermaye miktarı 90 milyar doları buldu.
* 2001 krizinin patlamasıyla Türkiye kur rejimini değiştirdi ve serbest dalgalı kura geçti. Ancak, hem küresel sermaye hareketlerinden hem de Türkiye'nin bu sırada siyasi ve ekonomik istikrar yanında AB ile tam üyelik müzakerelerini başlatmasından dolayı yerli para değer kazandı, döviz kuru değer kaybetti. Bu da, ithal malların fiyatını ucuzlattı. Yabancı para ile yatırım ve tüketimi cazip hale getirdi. İthal edebilen ve dışarıdan kaynak bulabilen yatırım yaptı, üretim yaptı, tüketti. Maliyetleri düşürmenin yolunu böyle buldu. Ancak bu gelişme, dış ticaret açığının büyümesine sonunda da cari işlemler açığının rekor düzeylere çıkmasına yol açtı.
* 2001 sonrası yürürlüğe konan programla büyümenin özel sektör eliyle ihracata dayalı gerçekleştirilmesi hedeflenmişti. Ancak Türkiye ekonomisi çifte açıktan dolayı yakalandığı 2001 krizinden sonra girdiği yapılanma döneminde kamu açığını küçültürken cari açıkla karşı karşıya kaldı. Artık daha büyük bir dış açığımız var.
* Cari açık büyümesinden kurtulamadık ama bu açığın finansmanını kolaylaştırdık, hatta finansman kalitesini iyileştirdik. Artık cari açığın daha büyük bölümü daha uzun vadeli borçlar, doğrudan yabancı sermaye girişi ile finanse ediliyor. Nitekim 2005'teki 22.9 milyar dolarlık cari açığın yüzde 42'si olan 9.65 milyar dolarlık bölümü doğrudan yabancı sermaye ile finanse edildi. Bu yıl ve gelecek yıl özelleştirme taksitleri yabancı sermaye girişini yine yüksek tutacak gibi görünüyor. Özel sektör şirketlerine yabancı ilgisiyle 2006'da da yaklaşık 10 milyar dolarlık yabancı doğrudan sermaye girişi bekleniyor.