İHKİB Başkanı Orakçıoğlu, sektörün 2 milyon kişiye iş sağladığını belirterek, "İstihdam son 8-10 ayda 150-200 bin kişi azaldı. Kaybın daha da artmasından korkuyoruz" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tüm ihracatçı birliklerinin katılımıyla bugün İstanbul'da sorunlarını masaya yatıracak. Türkiye'nin sadece ekonomi değil aynı zamanda istihdamı ile önemli bir sosyal sorumluluk da üslenen tekstil sektörü toplantının kilit konusunu oluşturacak. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu toplantı öncesi yaptığı değerlendirmede, hazırgiyim ve tekstilde 2 milyon kişinin çalıştığını, ancak son 8-10 ayda 150-200 bin kişilik kayıp olduğunu belirterek "Yaklaşık yüzde 10'luk bu kaybın artmas ı n - d a n korkuyoruz'' dedi. En büyük çekincelerini sosyal kriz olarak gördüklerini belirten Orakçıoğlu, "İşini kaybeden insanların çaresizliği bu ülkenin en büyük sorunu olur. Çünkü, biz sosyal barışın ve istihdamın sigortasıyız" diye konuştu. Son zamanlarda sektörde üretimini durduran veya kapanan firma sayısının arttığını bildiren Orakçıoğlu, ''Bunların birçoğu kendi beceriksizliklerinden değil, ekonomik politikaların getirdiği baskılardan kaynaklanıyor'' diye konuştu.
ŞANSLILAR GİDİYOR Orakçıoğlu, bazı firmaların daha avantajlı olduğu için Ürdün, Mısır, Bulgaristan, Romanya, Özbekistan başta olmak üzere yurtdışına gittiğine işaret ederek, şöyle dedi: "Sektörün mevcut birikimini başka ülkelere taşımak istemiyoruz. İşletmelerimizi korumalıyız. Mevcutların kaybedilmemesi için rekabet gücünü olumsuz etkileyen unsurları azaltıcı önlemler alınmalı." En çok girdi maliyetleri yükünden etkilendiklerini anlatan Orakçıoğlu, son 3 yıldır YTL reel olarak yüzde 78 değerlenirken, girdi maliyetlerinin yüzde 50 arttığına işaret etti. Orakçıoğlu, İstanbul'daki toplantıyla ilgili olarak da "Önemli olan eylem yapmak değil, sorunlara duyarlı yaklaşmak. Yapılacak çalışmalar sektöre faydalı olmalı. Bu hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan da randevu istedik. Başbakan, randevu vereceğini söyledi'' dedi.
sadece tekstil alaninda degil tüm üretim alanlarinda ihracatta büyük sıkıntı var ve insanlar ithalata yoneliyorlar bir milleti kalkindiracak ekonomi yapilan ihracatla orantilidir bu gidisle sosyal patlamalarin onune gecemeyecegiz cunku issizlik surekli artıyor ve yasam her gecen gun daha pahali hale geliyor bir an once cozum bulunmali ayrica zuhal hanımın yasadigi sorun ve dusuncesi tamamen kendisi ile ilgili ben onu genel almıyorum yuzlerce asgari ucrete dahi calısırken issiz kalan ve isine donmek isteyen insanlar var onlari gormezden gelmek dogru degil sanırım
zühal Rona
20.02.2006 10:49:33
Yazıyı okudum. ama denildiği gibi değil tam tersi tekstildeki çoğu işverenin beceriksizliği aç gözlülüğü insanları tekstilden soğuttu.10 saat çalıştırır sigorta yok maaşını ödemez insanları perişan ederler çalışanlarda tabiki tekstilden nefret eder. Kaç kişi tanıyorum sayısını unuttum.Tekstil deyince kaçıyorlar, haklılar herkes emeğinin karşılığı almak ister alamazsa bir daha o işe girmez.Bence bunları söylemeden önce bir araştırma yapılsaydı eminim bu şekilde demeç verilmezdi . saygılarımla